Automatisk uteslutning av personer med autismspektrumdiagnoser till domstol
Den aktuella mannen har sedan barndomen en diagnos inom autismspektrumet. Diagnosen har lett till att han har sållats bort från möjligheten att prövas för värnplikt utan möjlighet till en individuell bedömning av hans lämplighet att genomföra värnplikt.
En autismspektrumdiagnos innefattar stora variationer på individuell nivå i fråga om både vilkabegränsningar diagnosen medför, och i vilken gradfunktionsförmågan är nedsatt i det enskilda fallet. En individs symptom kan därtill ofta förändras över tid.
– Eftersom det inte kan uteslutas att personer med dessa diagnoser har den förmåga som krävs för att göra militär tjänstgöring är det min uppfattning att det strider mot diskrimineringslagen med en automatisk uteslutning. Men det handlar inte om att alla med automatik ska ha rätt att göra värnplikt, utan om rätten att prövas utifrån en persons individuella förutsättningar, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius.
DO yrkar i stämningsansökan att Försvarsmakten ska betala 45 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen.
DO 2022/4076
FAKTA:
För att bedöma lämpligheten av de som ska kallas till mönstring (eller det så kallade frivilliga insteget där personer på eget initiativ kan ansöka om att göra militärtjänst) är ett av stegen att kontrollera att den som är aktuell för prövning bland annat inte har en tidigare diagnosen för autism. Den som någon gång har fått den diagnosen anses enligt Försvarsmaktens rutiner per automatik olämplig för militärtjänstgöring, oavsett om personen har några symtom av betydelse för den faktiska funktionsförmågan.
DO har i ett tidigare tillsynsbeslut från i juni 2021 gjort bedömningen att såväl Försvarsmakten som Plikt- och prövningsverket har överträtt diskrimineringsförbudet genom den automatiska uteslutning som förfarandet innebär.
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
Om
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
Flygbolag ersätter kvinna för diskriminering19.12.2024 08:57:00 CET | Pressmeddelande
Ett flygbolag har medgett att de diskriminerade en kvinna genom att neka henne fortsatt anställning med hänvisning till att hon inte var beredd att arbeta utan slöja. Flygbolaget kommer nu att betala ersättning till kvinnan.
Lärares ifrågasättande av en elevs klädsel var diskriminering18.12.2024 09:07:00 CET | Pressmeddelande
En lärare på en skola i Göteborg utsatte en elev för trakasserier när hen kritiserade elevens traditionella religiösa klädsel och tvingade eleven att byta om. DO bedömer att eleven har utsatts för trakasserier som har samband med religion, och dessutom att skolan inte har uppfyllt sin skyldighet att utreda situationen och genomföra åtgärder.
Tingsrättens dom: Försvarsmakten diskriminerade person med funktionsnedsättning19.11.2024 14:52:30 CET | Pressmeddelande
Att automatiskt utesluta en person med en autismspektrumdiagnos från möjligheten att prövas för värnplikt är diskriminering. Det framkommer av en dom från Stockholms tingsrätt.
Transportföretag åldersdiskriminerade 34-åring19.11.2024 09:04:00 CET | Pressmeddelande
Det var fråga om åldersdiskriminering när en 34-årig arbetssökande fick beskedet att han var för gammal för ett transportföretags traineeprogram. Den bedömningen gör DO som nu begär att företaget ska betala 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen.
Afrosvenska elever utsatta för diskriminering11.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Afrosvenska elever utsätts för diskriminering i skolan, bland annat i form av trakasserier. Det förekommer också att skolpersonal inte ser, eller väljer att inte se trakasserierna, alternativt inte gör något för att stoppa dem. Afrosvenska elevers utsatthet för rasism och diskriminering är ett av tre tematiska fördjupningsområden i DO:s årliga rapport, Förekomst av diskriminering 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum