Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Barn med transerfarenhet ska inkluderas i idrotten

Dela
Från den första januari 2020 är Barnkonventionen lag i Sverige. RFSL, RFSL Ungdom och Riksidrottsförbundet samarbetar för att göra det möjligt för alla barn och unga att känna sig välkomna i idrottsrörelsen. Där inkluderas självklart även barn med transerfarenhet.
Foto: Anna Åberg
Foto: Anna Åberg

Idrotten har ofta av tradition fokus på att dela in barn- och ungdomsverksamhet efter kön. Ofta sker könsindelningen oreflekterat och slentrianmässigt för att det alltid har varit så. Att Barnkonventionen nu blir lag innebär en möjlighet för idrottsrörelsen att, med hjälp av RFSL och RFSL Ungdom, påminna om Riksidrottsförbundets stadgar och idrottsrörelsens gemensamma värdegrund – att barnidrott ska bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv och FN:s konvention om barnets rättigheter. Det betyder att verksamheten ska utgå ifrån barnets eget behov och förutsättningar.

– RFSL samarbetar med Riksidrottsförbundet och flera idrotter för att unga med transerfarenhet ska få en mer självklar tillgång till idrotten och vi har stora förhoppningar om att bidra till att en transinklusiv idrott blir verklighet, säger Mathilda Piehl, sakkunnig hbtq och idrott RFSL.

En transinkluderande idrott kan innebära en avgörande skillnad för barn och unga. Transpersoner som grupp är i behov av hälsofrämjande insatser, då ohälsotalen är markant högre än för majoritetsbefolkningen. Detta gör ett välkomnande till idrotten extra viktigt.

– Kompetenshöjande insatser och att se över idrottens strukturer är viktiga delar i utvecklingsarbetet. Ett medvetet förhållningssätt till kön och könsindelning hos den enskilda tränaren kan göra enorm skillnad för de barn som är en del av verksamheten. Det är avgörande att varje idrott parallellt även ser över sina tävlingsbestämmelser, säger Malin Träff, sakkunnig barn- och ungdomsidrott Riksidrottsförbundet.

En del i Riksidrottsförbundets arbete är att se över anvisningar för barn- och ungdomsidrott där RFSL och RFSL Ungdom bidrar med kompetens och perspektiv.

– RFSL Ungdom ser fram mot att idrotten utvecklar sin verksamhet från teori till praktik utifrån ett barnrättsperspektiv, säger Jêran Rostam, förbundsordförande RFSL Ungdom.

För mer information kontakta

Mathilda Piehl
Sakkunnig hbtq och idrott RFSL
0736 60 32 48

Malin Träff
Sakkunnig barn- och ungdomsidrott Riksidrottsförbundet
08-699 62 29

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Anna Åberg
Foto: Anna Åberg
Ladda ned bild

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna



Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye