Svenska Basketbollförbundet

BASKET: Alla utmärkelser i Basketligan Dam & Herr

Dela

De rafflande slutspelen i Basketligorna är inne i slutskedet, ett svenskt mästarlag har redan korats och snart det andra. Under slutspelen har även årets utmärkelser delats ut, och du hittar dem alla här!

Anna Barthold tar emot utmärkelsen "Årets Forward". (Foto: Bildbyrån)
Anna Barthold tar emot utmärkelsen "Årets Forward". (Foto: Bildbyrån)

UTMÄRKELSER - BASKETLIGAN DAM 2017/2018

Årets guard och MVP: Taylor Mingo, Södertälje
Redan i premiärmatchen när hon gjorde 32 poäng, tog 10 returer och delade ut 8 assist kunde vi ana vart detta skulle leda. Årets guard och MVP fick denna säsong ännu mer ansvar och som hon förvaltade det. Hon har lett sitt lag till semifinal och är den spelare som utan tvekan har mest respekt hos motståndarcoacherna.

Årets forward Anna Barthold, Luleå
När denna spelare någon gång avslutar sin karriär, vi får hoppas att det dröjer länge, så kommer hon att gå till historien som en av svensk dambaskets mest betydelsefulla spelare. Inte bara för hennes tekniska kunskaper men minst lika mycket för hennes ledarskap, hennes förberedelseförmåga och hennes passion. Årets forward, entydigt framröstat av coacher, spelare och media är Anna Barthold, Luleå Basket!

Årets center Alexis Michelle Hyder, Mark
Vid detta val rådde stor enighet bland coacher, lagkaptener och journalister. Hon har varit helt avgörande för sitt lag under säsongen och även stått för ett historiskt rekord då hon tog 33 returer i en och samma match. Hon snittade 17 poäng och 16 returer under grundserien och har gjort Mark till ett lag som kan slå alla. Årets center i Basketligan dam 2017/2018 heter Alexis Michelle Hyder!

Årets försvarare Brianna Kiesel, Udominate
Alla ser dem som gör poäng. Sedan spelar det ingen roll hur många gånger man säger att försvar vinner mästerskap. Men de insatta vet hur viktig denna utmärkelse är. Årets försvarare är intelligent, kommunicerar och ger energi till hela laget. Hon tar dessutom näst mest steals i hela Basketligan dam. Årets försvarare är Brianna Kiesel, Udominate!

Årets stjärnskott Crystel Bittar, AIK
En härlig attityd och ett spel för att backa upp det visade årets stjärnskott prov på. Trots en tuff säsong för laget lyckades hon att prestera på toppnivå och vi följer hennes utveckling med spänning. Årets stjärnskott är Crystel Bittar, AIK Basket

Årets artist Brene Mosely, IK Eos
Det finns olika anledningar till att vi älskar basket. En stor sådan är det artisteri vissa spelare kan bjuda på. De ser saker vi inte ser, de lyckas att trollbinda oss med moves vi dödliga aldrig skulle kunna träna oss till. Vi är tacksamma över att få ha sett årets artist, Brene Mosley från Eos i årets Basketliga!

Årets coach Kevin Taylor-Lundgren, IK Eos
Oddsen var kanske inte på hans sida men vilket jobb han har gjort. Årets coach gör sin första säsong i Basketligan dam men har imponerat på alla röstande med sitt hantverk. Det blir spännande att se vad framtiden har i sitt sköte för Årets coach, Kevin Taylor-Lundgren, Eos!

Årets domare Shaker Nasrollah
En domare är väl bäst när hen inte syns? Så kan det vara men ibland behöver också domare, som matchledare, synas. Årets domare kombinerar denna balansgång med en god dialog med spelare och ledare för att se till att matcherna avgörs av spelarna, som det populärt heter. Årets domare är Shaker Nasrollah.

Årets matcharrangör Luleå Basket
Ni vet att ni är bäst. Men ändå är evenemanget fortsatt i högsta Europaklass, ja varför inte världsklass. Luleå Basket arrangerar inte matcher för att vinna pris, Luleå Basket arrangerar matcher för att de älskar sin publik och vill bjuda på en upplevelse. Årets matcharrangör är Luleå Basket!

Årets lyft Chioma Nnamaka, Luleå 
Detta tilldelas ofta en förening. Men i år är det en person som får denna utmärkelse. Hon har varit på toppen, spelat i WNBA och landslag. Sedan slutade hon och vi trodde att en härlig karriär var till ända. Men i år är hon tillbaka och har trots skador, i tysthet, varit en starkt bidragande faktor till Luleå Baskets förstaplats. Hon gör allt och lite till, årets lyft är Chioma Nnamaka, Luleå Basket.

UTMÄRKELSER - BASKETLIGAN HERR 2017/2018

Årets center och MVP Joakim Kjellbom, Norrköping
Årets center har varit så bra att han även har blivit utsedd till hela Basketligans MVP. Redan för ett par år sedan utnämnde vi honom till det evigt unga trädet, och det verkar som om vi hade rätt. Årets MVP är en sådan stor faktor både offensivt och defensivt att övriga lag måste förhålla sig till honom. Denna säsong gjorde han 15,6 poäng per match, det bästa snittet han haft sedan 2008-2009. Han toppar hela Basketligan i effektivitetspoäng och i skottprocent på tvåpoängare och defensivt bär han sådan respekt med sig att hans blotta närvaro skrämmer motståndare från att skjuta. Årets center och MVP är Joakim Kjellbom, Norrköping Dolphins!

Årets forward Axel Nordström, Uppsala
Humlor kan inte flyga teoretiskt sett sägs det, det skiter humlan i och flyger ändå. Årets forward skulle aldrig klara sig i Basketligan sades det. För liten och för dålig teknik sades det. Det sket han i och blev den andre svensken i Basketligans historia efter Michael Palm att hamna på andra plats i skytteligan. Han har gjort allt för sitt lag och lite till i år, och retar gallfeber på motståndarfans trots att de innerst inne helst skulle vilja se honom i deras eget lag. Årets forward är Axel Nordström, Uppsala Basket.

Årets guard Arik Smith, Umeå
Han har med sitt sitt högoktaniga spel både offensivt och defensivt varit en avgörande kugge i Umeå BSKT:s rekordsäsong. Han vann skytteligan i år och är en härlig spelare att beskåda. Årets guard heter Arik Smith!

Årets stjärnskott Adam Ramstedt, Södertälje
Årets stjärnskott delas ut till den spelare under 23 år som bedöms varit bäst och har störst potential i Basketligan. Vilken säsong det har varit för årets vinnare. Först bragdartade insatser i VM-kvalet för Sverige i augusti och sedan en säsong i Basketligan där han har fått kliva fram på riktigt. Ifjol spelade han 8 minuter per match, i år 28 minuter. Han snittar 10,5 poäng och 7,4 returer och ligger tvåa i 2-poängsprocent efter Joakim Kjellbom. Årets stjärnskott är Adam Ramstedt, Södertälje Kings!

Årets artist Nimrod Hilliard, Borås
När den här spelaren kommer igång är det ingen som stoppar honom. Han kan göra poäng och hitta spelare på de mest osannolika vis. Skador har hindrat honom under säsongen men lagkaptener, coacher och media har ändå utsett Nimrod Hilliard till Årets artist!

Årets försvarare Quinton Upshur, Luleå
Redan ifjol höll årets vinnare på att bli utsedd men då förlorade han ett tight race mot Joakim Kjellbom, men i år är det alltså dags. Årets försvarare har en motor som få och är en nyckelperson i BC Luleås sätt att spela. Du kan aldrig slappna av när han är i närheten, hans fysik och spelförståelse gör att laget alltid presterar defensivt och han ger därmed BC Luleå en chans att vinna varje match. Årets försvarare är Quinton Upshur, BC Luleå!

Årets coach Adnan Chuk, Norrköping
Preparation, professionalitet och passion. Årets coach har gjort laget till en seriös titelkandidat.Trots skador på spelare har Norrköping fortsatta att leverera. Han har under året också blivit assisterande coach i herrlandslaget och få brinner som han, varje bollinnehav är ett slag, varje match ett krig, varje säsong ett liv. Tänk om vi alla gick till jobbet med den inställningen. Årets coach är Adnan Chuk, Norrköping Dolphins!

Årets domare: (Tillkännages inom kort)

Årets matcharrangör BC Luleå
Vinna SM-guld är ju fint men denna utmärkelse är också viktig, speciellt i norr. Flera föreningar har förbättrat sig mycket de senaste åren. Det gör att priset blir lite extra fint att vinna. Det BC Luleå vet är att marknadsföring och matcharrangemang går ihop som Håkan Larsson och John Rosendahl, you can’t have one without the other. Drar du mycket folk som är engagerade kommer arrangemanget också bli bättre. Årets matcharrangör är BC Luleå!

Årets lyft Umeå BSKT
För att lyckas i elitidrott krävs kontinuitet. För att lyckas med små medel krävs kreativitet. För att nå hjärtan krävs genuinitet. Umeå BSKT har vågat hålla kvar en kärntrupp i stab och ledning, vågat tänka utanför boxen och hämtat kompetens från hela världen – nu är de på väg att vinna allas våra hjärtan genom att fortsätta vara sig själva och fortsätta att utmana för att nå NÄSTA NIVÅ. Årets lyft i Basketligan herr går till Umeå BSKT!

Kontakter

Bilder

Anna Barthold tar emot utmärkelsen "Årets Forward". (Foto: Bildbyrån)
Anna Barthold tar emot utmärkelsen "Årets Forward". (Foto: Bildbyrån)
Ladda ned bild

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum