Svenska Basketbollförbundet

Basket, EM-kval: Nyttig information om Kroatien och Turkiet

Dela

Här kommer nyttig information om Sveriges EM-kvalmotståndare Kroatien och Turkiet. Sverige spelar borta mot Kroatien på fredag den 21 februari och hemma mot Turkiet måndag den 24 februari.

Läs

FIBA:s power rankning av alla deltagande nationer i EM-kvalet.

FIBA EuroBasket 2021 qualifiers website

Basketlandslagen.se

 

KROATIEN

FIBA team link

FIBA världsranking: 14

Placering i senaste mästerskap: Åttondelsfinal i EuroBasket 2017

Facit mot Sverige genom tiderna: 5 vinster, 1 förlust

De stora namnen som är där: Krunoslav Simon

De stora namnen som inte är där: Dario Saric, Bojan Bogdanovic, Ivica Zubac

Styrkor: Spelskicklighet, storlek

Svagheter: Spets, medgångslag

Arvet efter Petrovic och Kukoc

Kroatisk basket hade sin storhetstid för 25 år sedan, när storheter som Drazen Petrovic och Toni Kukoc ledde nationen till två raka OS-finaler. Väl där stötte de på två av historiens mest legendariska basketlag: Dream Team I och III. Sedan dess har det varit varit tuffare och Kroatien har inte lyckats ta sig förbi kvartsfinal i ett stort mästerskap sedan 2001. Nu pekar Kroatiens formkurva på nytt uppåt, med NBA-spelare som Dario Saric, Bojan Bogdanovic och Ivica Zubac under kroatisk flagga. Eftersom kvalfönstret spelas under pågående NBA-säsong kommer däremot ingen av dem att spela mot Sverige på fredag, men det betyder inte att Kroatien inte kan spela basket.

Se upp för Simon

Fredagens match kommer passande att spelas i arenan som bär Drazen Petrovics namn, med spelare som med säkerhet idoliserade honom under sin uppväxt. Balkanländerna har ett signum att vara spelskickliga på alla positioner, att spela fysiskt och med stor stolthet. Detta landslaget är inget undantag. Trots att den absoluta spetsen är frånvarande råder det ingen brist på talang.

Det kroatiska spelet är typiskt europeiskt och låter aldrig sin framgång stå eller falla med en spelare, men om det finns någon som Sverige måste titta lite extra på så är det Krunoslav Simon. Han är en finurlig, vänsterhänt spelare som varken är jättestor eller särskilt snabb, men kan skapa något utav inget. Till vardags är han en tongivande spelare i Andolu Efes Istanbul, ett av Europas bästa lag.

Tillsammans med honom finns Filip Kruslin, en skyttspecialist som skjuter gärna och ofta. Under kvalet till VM 2019 var Kruslin Kroatiens bästa poänggörare bakom de nämnda NBA-spelarna.

Kroaterna är också stora på alla positioner, inklusive center, där Miro Bilan och Darko Planinic delar ansvaret. Ingen av dem är särskilt rörliga, men de är båda över 210 cm och vet var de ska stå på planen.

Ett test för Sverige

Det blir en tuff utmaning för ett ungt, svenskt landslag med bara en spelare över 30 år (Erik Rush) och endast en spelare (Alexander Lindqvist) med fler än 50 A-landskamper. Kroatien kommer att testa Sverige – både taktiskt och fysiskt – i vad som kommer att vara en högljudd hemmaplan. När Kroatien spelar som bäst är det en flärdfull basket, där bollen knappt nuddar händerna innan den är på väg till nästa mål. Men deras spel är också medgångsberoende, och när de rubbas från sin rytm kan misstagen staplas ovanpå varandra.

Toni Bizaca, kroaten som dominerade SBL med Södertälje Kings känner till båda lagen väldigt väl. - Kroatien är kanske lite starkare under korgarna men vi får se om de vill och lyckas utnyttja det, det är inte givet, säger Bizaca som även varnar för den rutinerade guardduon Ukic och Simon.

- Jag har spelat med och mot dem och de är bra. Men det är svenskarna också, många spelar i ACB och det är riktigt tuffa spelare. Jag tror att Kroatien är favoriter tack vare hemmaplan men man vet aldrig med landslaget. Kroaternas spelare har nästan alla nyckelroller i sina klubbar nu måste de på kort tid hitta varandra och klicka. Samma sak för Sverige, det lag som lyckas bäst med det har stor chans, säger Bizaca.

Namn
Position Längd Ålder
Klubblag
Roko-Leni UKIĆ
Point guard
188 cm 35 år
Antibes Sharks
Roko ROGIĆ
Point guard
187 cm 27 år
ERA Nymburk
Krešimir RADOVČIĆ
Point guard
192 cm 22 år
Helios Suns
Krunoslav SIMON
Shooting guard
197 cm 34 år
Efes Anadolu
Mateo DREŽNJAK
Shooting guard
196 cm 20 år
Široki
Toni PERKOVIĆ
Shooting guard
190 cm 20 år
Split
Marko RAMLJAK
Small forward
201 cm 26 år
Cibona
Pavle MARČINKOVIĆ
Small forward
198 cm 30 år
Split
Filip KRUŠLIN
Shooting guard
198 cm 30 år
Cedevita Olimpija
Toni NAKIĆ
Shooting guard
200 cm 20 år
Šibenka
Željko ŠAKIĆ
Power forward
204 cm 30 år
BC Lietkabelis
Roko PRKAČIN
Power forward
201 cm 17 år
Cibona
Hrvoje PERIĆ
Power forward
203 cm 34 år
Pallacanestro Trieste
Miro BILAN
Center
213 cm 30 år
Dinamo Sassari
Darko PLANINIĆ
Center
211 cm 29 år
U-BT Cluj Napoca
Marin MARIĆ
Center
206 cm 25 år
Okapi Aalstar

Snittlängd: 199 cm

Snittålder: 27 år

Förbundskapten: Veljko Mršić

TURKIET

FIBA team link

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum