Tekniska verken i Linköping

BBC uppmärksammar Linköping och Tekniska verken i både radio och tv

Dela

Bara 13,5 procent av allt avfall i världen återvinns, resten grävs ner, dumpas i havet eller eldas upp utomhus. Linköping och Tekniska verken är världskända för hur avfall tas om hand på ett miljövänligt och smart sätt. I mars besökte BBC World News Tekniska verken och intervjuade Klas Gustafsson, vice vd, och nu sänds inslagen i både radio och tv.

Bild: Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken, intervjuas av Lucia Blasco. Med på bilden även producent Mike Lanchin.
Bild: Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken, intervjuas av Lucia Blasco. Med på bilden även producent Mike Lanchin.

BBC World News har uppmärksammat det stora globala problemet med avfall som inte tas om hand på rätt sätt och därför är ett stort miljöproblem för både människor och djur. Men det finns ljus i tillvaron menar de, och lyfter fram Linköping och Tekniska verken som en förebild där bussarna går på biogas och energi återvinns ur avfall och blir el och fjärrvärme, efter att det sorterats ut, återbrukats eller materialåtervunnits så långt som möjligt.

- Det är fantastiskt roligt att våra kunskaper sprids ut i världen och förhoppningsvis kan påverka synen på avfall som en resurs och inte ett problem som bara ska dumpas någonstans! Vi har tidigare haft New York Times här som gjorde ett helsidesreportage om oss, som gav ringar på vattnet och genererade fler internationella reportage bland annat i Holländsk tv. Hösten 2018 var jag inbjuden till England av HRH Prins Charles att prata om hur vi bygger världens mest resurseffektiva region, så vi inspirerar helt klart till en bättre värld, säger Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken i Linköping.

Lucia Blasco, reporter på BBC World News, besökte Sverige och Linköping för att intervjua bland andra Tekniska verkens vice vd Klas Gustafsson om Tekniska verkens syn på avfall och hur man konkret arbetet med det. Samtidigt har hon också besökt ett bostadsområde i Paraguay som ligger precis vid en deponi, och en ungdomsorkester som spelar på instrument tillverkade av sopor, och vävt ihop de olika delarna som nu sänds i längre reportage i både tv och radio. Lucia Blascos slutsats är att om avfall betraktas som en resurs, istället för som sopor, så kan värde skapas både i form av energi och vacker musik.

Här finns tv-inslaget

Här finns radioinslaget

För mer information kontakta gärna:
Klas Gustafsson, vice vd, Tekniska verken i Linköping, 070-894 82 17
klas.gustafsson@tekniskaverken.se

Nyckelord

Bilder

Bild: Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken, intervjuas av Lucia Blasco. Med på bilden även producent Mike Lanchin.
Bild: Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken, intervjuas av Lucia Blasco. Med på bilden även producent Mike Lanchin.
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se (http://tekniskaverken.se/)

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Tekniska verken och Hydroc utvecklar ny teknik för värmelagring vid Vallastaden9.7.2021 11:12:33 CEST | Pressmeddelande

Tekniska verken i Linköping har, precis som många andra fjärrvärmebolag, ett överskott av värmeenergi under sommaren. Överskottsenergin skulle kunna användas på vintern, under förutsättning att den kan sparas utan för stora förluster. Nu undersöker Tekniska verken och Hydroc Energy Storage AB möjligheten till en pilotanläggning för att lagra termisk energi i berggrunden, i anslutning till Vallastaden i Linköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum