Begränsa inte SVT:s möjlighet att publicera text
Frågan om SVT:s textpubliceringar är särskilt viktig inför den utredning som snart ska tillsättas av Public service inför de nya sändningstillstånden som sträcker sig mellan 2026-2033. Innan jul ska direktiven sättas och samtliga undertecknare har i olika sammanhang framfört våra medskick inför utredningen.
Tillsammans representerar vi 20 procent, cirka 2 miljoner människor i Sverige som lever med funktionsnedsättning. En av hörnstenarna i den svenska funktionshinderspolitiken och i FN:s funktionsrättskonvention är att tillgänglighet och universell utformning ska genomsyra hela samhället. Tillgänglighet är en absolut förutsättning för rätten till yttrandefrihet och för demokratin.
Många av oss är storkonsumenter av public service och för många är public service en primär och viktig informationskälla, inte minst vad gäller nyheter.
Exempelvis tar många personer med synskada del av nyheter i form av text via SVT nyheter-appen eftersom den har en relativt god tillgänglighet för målgruppen. Dagstidningarnas tillgänglighet varierar däremot mellan olika tidningar. Och för hörselskadade är utbudet i text helt oumbärligt för att ta del av nyhetsförmedlingen, där sändningar och klipp inte alltid textas.
Vår bestämda uppfattning är slutligen att ett starkt och tillgängligt nyhetsutbud är viktigt. Att det inte utgör ett hot mot den fria mediemarknaden, utan tvärtom stärker nyhetsintresset och därmed gynnar alla nyhetsaktörer.
Nicklas Mårtensson
Generalsekreterare
Funktionsrätt Sverige
Mattias Lundekvam
Förbundsordförande
Hörselskadades Riksförbund
Niklas Mattsson
Förbundsordförande
Synskadades Riksförbund
Nyckelord
Kontakter
Hörselskadades Riksförbund, kommunikationschef Ingvild Falkenhaug,e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se, mobil: 070-536 22 43
Synskadades Riksförbund, pressfrågor, e-post: eva.vallin@srf.nu,mobil: 076-539 93 23
Monica Klasén McGrathKommunikationsansvarigFunktionsrätt Sverige
Tel:0708 854265monica.klasen.mcgrath@funktionsratt.seDokument
Om
Funktionsrätt Sverige är en bred samarbetsorganisation för mänskliga rättigheter. Våra medlemmar är 50 funktionsrättsförbund som tillsammans representerar cirka 400 000 människor. Vårt mål är ett samhälle för alla.
Följ Funktionsrätt Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige
Trots välkomna budgetsatsningar: ”Inga betydande ekonomiska förbättringar för personer med funktionsnedsättning”19.9.2024 13:09:39 CEST | Pressmeddelande
Trots regeringens löften om att göra Sverige rikare är det få personer med funktionsnedsättning och kroniska sjukdomar som kommer att se direkta förbättringar i sin privatekonomi. Funktionsrätt Sverige saknar betydande förslag om förbättringar i regeringens budgetförslag för 2025. - Mer borde kunna göras för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Inför EU-valet: Så tycker partierna om funktionsrätt i Europa2.5.2024 13:10:23 CEST | Pressmeddelande
Kraven från den europeiska funktionsrättsrörelsen inför EU-valet i juni får generellt ett stort stöd bland de svenska riksdagspartierna. Det framgår av en enkätundersökning som Funktionsrätt Sverige genomfört. - Det är glädjande att många partier stödjer arbetet för inkludering och ökad jämlikhet i Europa, säger Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige.
Funktionsrättskonventionen: Sverige får hård kritik av FN27.3.2024 16:34:16 CET | Pressmeddelande
I en ny FN-rapport kritiseras Sverige på flera punkter gällande rättigheter för personer med funktionsnedsättning. - Nu har regeringen en lång att-göra-lista för att leva upp till FN:s rekommendationer och krav. Funktionsrättskonventionen måste bli lag i Sverige, säger Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige.
Civilsamhället inför FN-förhör: ”Utvecklingen går åt fel håll”11.3.2024 08:01:15 CET | Nyheter
Idag, den 11 mars, inleds FN:s förhör av Sverige om hur vi lever upp till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Civilsamhällets organisationer – som också finns på plats i Genève – är starkt oroade över utvecklingen i Sverige. - Vi ser att utvecklingen går bakåt inom flera viktiga områden. Sverige har haft tio år på sig att åtgärda de brister som FN lyfte fram vid den senast granskningen, men bara en av FN:s rekommendationer har åtgärdats fullt ut sedan dess. Nu måste regeringen sätta fart i arbetet med att följa rekommendationerna och genomföra konventionen, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Funktionsrätt Sverige om reformeringen av SiS: ”Glädjande att regeringen lyssnat på oss”6.2.2024 10:01:33 CET | Nyheter
Funktionsrätt Sverige välkomnar att regeringen nu tillsätter en utredning för att reformera verksamheten inom SiS. Utredaren får bland annat i uppdrag att föreslå åtgärder som säkerställer att det inte förekommer våld, eller att tvångsåtgärder vidtas utan stöd i lag. – Det är glädjande att regeringen äntligen har lyssnat på oss. Vi har påtalat de här bristerna inom SiS under flera år, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum