Dramaten

Bergmans scenkläder visas i Washington

Dela

Den 16 april öppnar kostymutställningen Bergman Moods – Costumes & Images på Kennedy Center Washington DC och blir därmed den första svenska utställningen som visas där. Parallellt pågår delar av samma utställning på House of Sweden i Washington. Utställningen görs i samarbete med Dramaten och kostymdesigner Nina Sandström och kommer även att visas på Dramaten under Bergmanfestivalen mellan den 23 augusti och 2 september.

"Moods of Cries and whispers” Bakombild från inspelningen av "Bergmans Reliquarium” Foto Magnus Länje
"Moods of Cries and whispers” Bakombild från inspelningen av "Bergmans Reliquarium” Foto Magnus Länje

Utställningen visar kostymer designade av Nina Sandström för olika Bergmanproduktioner, bland annat Dramatens uppsättning av Fanny och Alexander från 2012 och kostymer från Tomas Alfredsons och Jesper Waldenstens kortfilm Bergmans Reliquarium från 2018 där bland andra Pernilla August, Veronica Maggio och Lena Olin medverkar. Kostymerna visas tillsammans med fotografen Magnus Länjes skådespelarporträtt och fotografier av typiska Bergmanmiljöer och ikoniska inspelningsplatser. 

– Kostymen hjälper skådespelaren att kliva in i rollen, den visar karaktären. Alla detaljer är viktiga, även de som inte syns. Underkläderna till exempel, speciellt i historiska pjäser, en korsett förändrar både hållning och kroppsspråk.  Jag gör oftast mina kostymskisser i blyerts, om det finns något som skådespelaren vill skall vara annorlunda kan jag då lätt ändra, en kostym är aldrig bra om inte skådespelaren trivs i den, kostymen måste kännas rätt för den som skall bära den, berättar Nina Sandström.

Nina Sandström
är stylist och designer utbildad vid Konstfack i Stockholm. Nina har gjort kostym för otaliga uppsättningar inom teater, film, opera och dans. Nu är hon aktuell med kostym till Lars Noréns Höst och vinter som spelas på Dramaten under våren och med kostym till Fanny och Alexander som får nypremiär på Dramaten i november.

Magnus Länje
är fotograf baserad i både Miami och Stockholm.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

"Moods of Cries and whispers” Bakombild från inspelningen av "Bergmans Reliquarium” Foto Magnus Länje
"Moods of Cries and whispers” Bakombild från inspelningen av "Bergmans Reliquarium” Foto Magnus Länje
Ladda ned bild
Lena Olin som ”Döden”  Foto Magnus Länje
Lena Olin som ”Döden” Foto Magnus Länje
Ladda ned bild
Nina Sandström kostymdesigner och Magnus Länje Fotograf i studion under arbetet med Bergman Moods - Costumes & Images, i bakgrunden foto av utsikten från Ingmar Bergmans arbetsrum på Fårö.
Foto Magnus Länje
Nina Sandström kostymdesigner och Magnus Länje Fotograf i studion under arbetet med Bergman Moods - Costumes & Images, i bakgrunden foto av utsikten från Ingmar Bergmans arbetsrum på Fårö. Foto Magnus Länje
Ladda ned bild
Kostymer från Markisinnan De Sade - Dramaten 2015 i bakgrundsbild från Fårö Foto Magnus Länje
Kostymer från Markisinnan De Sade - Dramaten 2015 i bakgrundsbild från Fårö Foto Magnus Länje
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar våren 201914.11.2018 10:15Pressmeddelande

Våren 2019 bjuder Dramaten på Shakespeares Hamlet på Stora scenen i regi av Sofia Jupither, med Adam Lundgren i huvudrollen. Lars Norén är tillbaka på Dramaten med urpremiären av den första delen i trilogin om åldrande och avsked, Andante, och Cirkus Cirkör gör i samarbete med Dramaten och Malmö Stadsteater en föreställning av Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben. Senare i vår görs en unik samproduktion mellan fem teatrar i Europa i föreställningen I am Europe i regi av Falk Richter. Stefan Larsson regisserar den moderna klassikern Linje lusta av Tennessee Williams och Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat Selma Lagerlöfs Bortbytingen. HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris regisseras av Lena Endre och både Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg medverkar i en nyskriven pjäs, Hugh och Nancys många världar, skriven och regisserad av Lars Rudolfsson. På Elverket regisserar Runar Hodne Orfeus stiger ner. I samarbete med Nobel Center görs en ny Performance Lecture: Om lycka - med Micael Dahlen, profess

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum