Svenska Friidrottsförbundet

Bergqvists första landskamp: Nordenkampen till Uppsala 13/2

Dela

Den 13 februari är det dags för den nordiska inomhuslandskampen Nordenkampen. I år avgörs tävlingen i IFU Arena i Uppsala. Landskampen blir den första under ledning av nya förbundskaptenen för svenska friidrottslandslaget, Kajsa Bergqvist. ”Jag ser verkligen fram emot det”, säger Bergqvist.

Nordenkampen är en friidrottslandskamp mellan Sverige, Norge, Finland och Danmark/Island. Tävlingen har funnits i den här tappningen sedan 2011. Det är en manlig och en kvinnlig match och man tävlar i följande grenar: 60m, 200m, 400m, 800m, 1500m, 3000m, 60m häck, Höjd, Stav, Längd, Tresteg. Kula och Vikt.

- Jag ser verkligen fram emot Nordenkampen! För många ett startskott på det nya friidrottsåret och för mig personligen blir det första landskampen som förbundskapten. Det känns väldigt inspirerande, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

- Nordenkampen är en viktig tävling för elitaktiva i hela Norden och för Blågult blir det en perfekt kickoff inför mästerskapsspäckade 2022. Sportsligt ska vi göra allt för att knipa ännu en dubbelseger, tillägger hon.

- Upsala IF Friidrott är glada över förtroendet från Svenska Friidrottsförbundet att än en gång få arrangera Nordenkampen på IFU arena. Landskamper mellan de nordiska länderna har en extra nerv jämfört med en vanlig friidrottstävling, då kampen om lagpoäng ofta resulterar i spännande dueller på banorna, säger Henrik Wennberg, sportchef i Upsala IF Friidrott.

När Nordenkampen arrangerades i Uppsala 2018 samlades drygt 200 tävlande och ledare och en fullsatt läktare med 800 åskådare fick uppleva en förkrossande dubbelseger för Sverige, med nästan 30 poäng före tvåan Finland i både herrkampen och på damsidan. Sedan dess har det blivit ytterligare två dubbelsegrar för Sverige.

Ni ser Nordenkampen live i SVT.

Svensk Friidrott och Upsala IF Friidrott följer pandemiutvecklingen noga, tillsammans med de övriga nordiska länderna. Arrangemanget kommer följa de restriktioner som råder, för att minimera risken för smittspridning. Ett begränsat antal biljetter kommer säljas.

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Friidrottsförbundet
Svenska Friidrottsförbundet
Heliosgatan 3
SE-120 30 Stockholm

010-476 53 30http://www.friidrott.se

Svensk Friidrott uppgift är att främja, utveckla, organisera och administrera friidrotten i Sverige, samt att företräda den internationellt och ansvara för landslagets verksamhet. Förbundet bildades 1895 och är ett av Sverige största idrottsförbund med drygt 600 000 medlemmar, organiserade i knappt 1 000 föreningar. I tillägg deltar varje år över en halv miljon svenskar i motionslopp och nästan var fjärde vuxen svensk löptränar minst en gång i veckan. Svensk Friidrott står för en idrott som är för alla, där man agerar tillsammans. En idrott som är trovärdig och hälsosam, trygg och glädjefylld.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum