Lindholmen Science Park

Beta Borås-projektet tar ett nytt steg

Dela

Det uppmärksammade forsknings- och innovationsprojektet kring testredaktionen Beta Borås får en uppföljare. I april startar Beta Borås 2 som ännu skarpare ska driva innovation kring lokal samhällsjournalistik för målgruppen 25-35 år. – Hur man når den här åldersgruppen med relevant samhällsjournalistik är en av de viktigaste frågorna för hela mediebranschen just nu, säger Stefan Eklund, chefredaktör på Borås Tidning.

Frida Dam Bergstedt, Bild: Beta Borås
Frida Dam Bergstedt, Bild: Beta Borås

Vid årsskiftet avslutades det unika forsknings- och innovationsprojektet ”Yngres nyhetsuniversum för lokal samhällsjournalistik och debatt”. Det leddes av Medier & demokrati i samverkan med Borås Tidning, RISE Interactive och Södertörns högskola. Beta Borås 2 ska vidareutveckla de nya kunskaper som testredaktionen upptäckte med sin experimentella journalistik. Målgruppens intresse och konsumtion kommer också kunna mätas mer träffsäkert, och i en helt annan omfattning, tack vare större utbud av trafikdata.

– Projektet kommer innebära stor konkret nytta för mediebranschen, säger Martin Holmberg, programansvarig för nationella forsknings- och innovationsprogrammet Medier & demokrati vid Lindholmen Science Park som leder projektet.

I 2018-årspilotprojekt var uppdraget just att experimentellt utforska vilken lokal samhällsjournalistik som 25-35-åringar upplever som relevant och engagerande. Det är en svårflirtad målgrupp vars mediekonsumtion och mediemix är en stor utmaning för publicistiskt drivna nyhetsmedier. I centrum stod fyra specialrekryterade medarbetare – alla i målgruppen – som utifrån Borås Tidnings redaktion fick fria händer att under sju månader utveckla och forma lokal samhällsjournalistik med 25-35-åringars efterfrågan och mediebeteenden i fokus. Beta Borås nyskapande arbetssätt, journalistiska ingångar och digitala presentationsformer analyserades sedan av forskare och testades på fokusgrupper.

Slutsatsen var att Beta Borås journalistik på många sätt skiljde ut sig från det forskare tidigare hade sett av lokal samhällsjournalistik. Beta Borås fokuserade på sakfrågor, satsade mer på folkbildning och använde sig av nya och kreativa berättarformer där text, ljud, bild och video blandades. Allt detta var fokusgrupperna i grunden positiva till. Redan under projektets gång väcktes tanken på en fortsättning och i det andra steget av projektet ska arbetsmetoder, digitala verktyg och berättarformer från testredaktionen vidareutvecklas och testas direkt i Borås Tidnings kanaler. Det innebär att målgruppens intresse och konsumtion kan mätas mer träffsäkert, och i en helt annan omfattning, tack vare större utbud av trafikdata.

Medieforskaren Maria Zuiderveld på Södertörns högskola analyserade testredaktionens journalistik.
– Jag tror att steg 2 kan ge mediebranschen och forskningen mer kvalitativ, fördjupad kunskap om målgruppens syn på lokaljournalistik. Men också mer kunskap om redaktionella förändringsprocesser och vilka utmaningar som finns i dem, säger Maria Zuiderveld.

Nytt jämfört med steg 1 är även att försöka testa och analysera målgruppens betalningsvilja för lokal samhällsjournalistik. Parallellt fortsätter projektet att analysera hur publicering via sociala medier kan länkas samman med publicering i mediehusens egna digitala plattformar.

De fem samverkansparterna gläds över det nya projektet.
– Dels utvecklas journalistiken, dels journalistikens mer snabba och vardagsnära innovationsförmåga. Beta Borås samlar verkligen engagerade och inspirerande parter. Likaså är det jätteroligt att så branschnära externa finansiärer ser värdet, säger Martin Holmberg.

Projektet ”Yngres nyhetsuniversum för lokal samhällsjournalistik och debatt, steg 2” har en ekonomisk ram på 2,8 miljoner kronor. 1,5 miljoner finansieras av externa medel från Anne-Marie och Gustaf Anders Stiftelse och från Gota Media. Övrig finansiering är egna insatser från projektets parter Borås Tidning, Södertörns högskola, RISE Interactive, Gota Medias utvecklingsteam och Medier & demokrati.

För mer information var vänlig kontakta:
Martin Holmberg, programansvarig Medier & demokrati 0705 624093
Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning 0703 887732
Maria Zuiderveld, medieforskare Södertörns högskola 08 6084235

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Frida Dam Bergstedt, Bild: Beta Borås
Frida Dam Bergstedt, Bild: Beta Borås
Ladda ned bild
Stefan Eklund, Bild: Borås Tidning
Stefan Eklund, Bild: Borås Tidning
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lindholmen Science Park
Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg

031-764 70 00http://www.lindholmen.se

Medier & demokrati är ett nationellt innovations- och forskningsprogram för att stärka journalistiken, det offentliga samtalet och demokratin. Tillsammans driver medieaktörer, akademier och samhällsinstitutioner experimentell projektforskning för att ta fram och sprida nya kunskaper och innovationer. Samverkan sker med Lindholmen Science Parks utvecklingsmiljö som neutral bas.

Följ Lindholmen Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park

Nya, banbrytande projekt ska göra framtidens transportsystem hållbara och säkra26.2.2020 13:16:28 CETPressmeddelande

Drive Sweden, ett av de nationella strategiska innovationsprogrammen, startar nu sju nya projekt som ett resultat av den senaste utlysningen. Projekten växlar upp ansträngningarna kring framtidens mobilitet med hjälp av bland annat nya tjänster, AI och delade, uppkopplade och alltmer självkörande fordon. Genom dessa projekt tar Sverige betydelsefulla kliv mot hållbara, effektiva transportsystem för städer och landsbygd.

Pressinbjudan: Välkommen den 28 januari på pressträff och lansering av AI Innovation of Swedens nya nod i Stockholm - partners i världsklass offentliggörs24.1.2020 15:51:39 CETPressinbjudan

I samband med lanseringen av AI Innovation of Swedens nya nod i Stockholm och offentliggörandet av nya partners arrangeras ett event i Stadshuset. Anna König Jerlmyr är värd för eventet och Ibrahim Baylan, Irene Svenonius och Darja Isaksson deltar i programmet. Dessutom äger två spännande paneler rum med högnivårepresentanter från det svenska AI- och innovationsekosystemet, inklusive näringsliv, akademi och offentlig sektor. Media är välkomna att delta under hela eventet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum