Motormännen

Bilarna drar betydligt mer bränsle än vad tillverkarna påstår

Dela

Din bil kan dra betydligt mer bränsle än du tror. Vissa modeller drar 50 till 60 procent mer än vad den tekniska specifikationen från tillverkarna visar. Volvo vägrar kommentera tidningen Motors uppgifter. - Bilisterna är lurade och rättslösa, säger Motormännens tekniska expert Carl-Erik Stjernvall.

Biltillverkarna behöver inte redovisa den verkliga bränsleförbrukningen utan uppger bara resultatet av laboratorietester. Så även om du köper en bränslesnål bil kan det visa sig att bilen drar betydligt mer än tillverkaren uppgivit. Det visar tidningen Motors egna tester samt en genomgång av en stor studie från den Europeiska tankesmedjan Transport and Environment. 

- Som konsumenter är vi både lurade och mer eller mindre rättslösa, vilket är en stor skandal, säger Carl Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännen.  Det är mycket svårt för enskilda individer att få kompensation. Tillverkarna anpassar systematiskt bilarnas egenskaper för att de ska klara bränsle- och utsläppstester med så god marginal som möjligt. Enligt Allmänna Reklamationsnämnden är en biltillverkare eller försäljare inte rättsligt bunden till uppgifter om en bils bränsleförbrukning så länge uppgifterna utgår från EU:s testkörcykel. Det är en helt orimlig situation, menar Carl-Erik Stjernvall. 
 
Skillnaden mellan den uppgivna och verkliga bränsleförbrukningen har ökat dramatiskt. 2001 var skillnaden i snitt 9 procent, 2012 hade det ökat till 28 procent, och 2015 var skillnaden i snitt hela 42 procent. En del modeller kan dra så mycket som 50 till 60 procent mer än vad tillverkarna uppger.
 
-  För den enskilda bilisten är det svårt att få fram vilken förbrukning den egna bilen har. I takt med att skillnaderna ökar, finns det ändå lite hopp nu när bilkoncernen PSA går ut med sina bilmärken Peugeots och Citroens verkliga bränsleförbrukning. Vi har frågat övriga biltillverkare om de kommer att göra samma sak, och fått lite olika svar. Flera biltillverkare välkomnar detta, bland andra Toyota, Volkswagen, Mazda och Ford. Men på Kia Motors menar man att man följer de regelverk som finns och att man inte ser kundnyttan i ytterligaste ett referensvärde. Mest uppseendeväckande är att Volvo vägrar svara på våra frågor, säger Carl-Erik Stjernvall.

AUDI A4 Avant 2,0 TDI Q
Drivmedel Diesel
Uppgivna förbrukning: 5,1
Verklig förbrukning 6,8
Skillnad: +45%

BMW 320 D EDE Touring
Drivmedel Bensin
Uppgiven förbrukning 4,4
Verklig förbrukning 6,2
Skillnad: +41 %

Kia Niro Hybrid
Drivmedel: Bensin /el
Uppgiven förbrukning 3,8
Verklig förbrukning 5,1
Skillnad: 34  %

Mazda 6 Wagon 2,2 DE
Drivmedel Diesel
Uppgiven förbrukning 5,4
Verklig förbrukning 6,5
Skillnad 20%

Mitsubishi Outlander PHEV
Drivmedel Bensin/el
Uppgiven förbrukning 1,8
Verklig förbrukning 6,1
Skillnad +233%

Volvo V40 Cross Country D3
Drivmedel Diesel
Uppgiven förbrukning 3,8
Verklig förbrukning 5,5
Skillnad +45%

Toyota Prius
Drivmedel Bensin/el
Uppgiven förbrukning 3,0
Verklig förbrukning 4,6
Skillnad +53 %

Nyckelord

Kontakter

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Sveriges bilägare vinner delseger i garantitvist11.10.2018 07:54Pressmeddelande

Konsumentombudsmannen har lämnat in en stämningsansökan mot företaget Svensk Fordonsgaranti AB. KO anser att marknadsföringen i det erbjudande som företaget skickar ut är vilseledande. Företaget skriver bland annat att det kan vara riskfyllt för bilägaren att avstå från att anta erbjudandet om en förlängd garanti, vilket KO alltså inte håller med om. Motormännen har under ett par års tid uppmanat konsumenter att anmäla marknadsföringen till Konsumentverket.

Fyra av hundra använder mobilen när de kör bil30.7.2018 06:28Pressmeddelande

Motormännens vägombud har undersökt hur många bilförare som använder handhållen mobil när de kör bil. 4,2 procent av samtliga fordonsförare använde handhållen mobil eller annan kommunikationsutrustning under körning. Det är en kraftig minskning jämfört med tidigare mätningar utförda av Motormännen. 2016 var användningen av handhållen mobiltelefon 7,6 procent och 2012 var den 6,6 procent bland bilförarna.

Lurigt i bilhandeln efter bonus-malus27.7.2018 06:30Pressmeddelande

Bilåret 2018 blir snårigt och oförutsägbart enligt branschen. Motormännens kontroller visar att detta i synnerhet gäller för den som ska köpa ny bil. Förutom att regelverken om de nya skatterna kan vara krångliga att sätta sig in i, har många bilhandlare ställt på flera av sina lagberbilar i trafik innan 1 juli för att undvika malus-skatten som nu trätt i kraft. Det innebär bland annat att bilköparen riskerar att gå miste om värdefull garantitid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum