Bilarna drar betydligt mer bränsle än vad tillverkarna påstår
Din bil kan dra betydligt mer bränsle än du tror. Vissa modeller drar 50 till 60 procent mer än vad den tekniska specifikationen från tillverkarna visar. Volvo vägrar kommentera tidningen Motors uppgifter. - Bilisterna är lurade och rättslösa, säger Motormännens tekniska expert Carl-Erik Stjernvall.
Biltillverkarna behöver inte redovisa den verkliga bränsleförbrukningen utan uppger bara resultatet av laboratorietester. Så även om du köper en bränslesnål bil kan det visa sig att bilen drar betydligt mer än tillverkaren uppgivit. Det visar tidningen Motors egna tester samt en genomgång av en stor studie från den Europeiska tankesmedjan Transport and Environment.
- Som konsumenter är vi både lurade och mer eller mindre rättslösa, vilket är en stor skandal, säger Carl Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännen. Det är mycket svårt för enskilda individer att få kompensation. Tillverkarna anpassar systematiskt bilarnas egenskaper för att de ska klara bränsle- och utsläppstester med så god marginal som möjligt. Enligt Allmänna Reklamationsnämnden är en biltillverkare eller försäljare inte rättsligt bunden till uppgifter om en bils bränsleförbrukning så länge uppgifterna utgår från EU:s testkörcykel. Det är en helt orimlig situation, menar Carl-Erik Stjernvall.
Skillnaden mellan den uppgivna och verkliga bränsleförbrukningen har ökat dramatiskt. 2001 var skillnaden i snitt 9 procent, 2012 hade det ökat till 28 procent, och 2015 var skillnaden i snitt hela 42 procent. En del modeller kan dra så mycket som 50 till 60 procent mer än vad tillverkarna uppger.
- För den enskilda bilisten är det svårt att få fram vilken förbrukning den egna bilen har. I takt med att skillnaderna ökar, finns det ändå lite hopp nu när bilkoncernen PSA går ut med sina bilmärken Peugeots och Citroens verkliga bränsleförbrukning. Vi har frågat övriga biltillverkare om de kommer att göra samma sak, och fått lite olika svar. Flera biltillverkare välkomnar detta, bland andra Toyota, Volkswagen, Mazda och Ford. Men på Kia Motors menar man att man följer de regelverk som finns och att man inte ser kundnyttan i ytterligaste ett referensvärde. Mest uppseendeväckande är att Volvo vägrar svara på våra frågor, säger Carl-Erik Stjernvall.
AUDI A4 Avant 2,0 TDI Q
Drivmedel Diesel
Uppgivna förbrukning: 5,1
Verklig förbrukning 6,8
Skillnad: +45%
BMW 320 D EDE Touring
Drivmedel Bensin
Uppgiven förbrukning 4,4
Verklig förbrukning 6,2
Skillnad: +41 %
Kia Niro Hybrid
Drivmedel: Bensin /el
Uppgiven förbrukning 3,8
Verklig förbrukning 5,1
Skillnad: 34 %
Mazda 6 Wagon 2,2 DE
Drivmedel Diesel
Uppgiven förbrukning 5,4
Verklig förbrukning 6,5
Skillnad 20%
Mitsubishi Outlander PHEV
Drivmedel Bensin/el
Uppgiven förbrukning 1,8
Verklig förbrukning 6,1
Skillnad +233%
Volvo V40 Cross Country D3
Drivmedel Diesel
Uppgiven förbrukning 3,8
Verklig förbrukning 5,5
Skillnad +45%
Toyota Prius
Drivmedel Bensin/el
Uppgiven förbrukning 3,0
Verklig förbrukning 4,6
Skillnad +53 %
Nyckelord
Kontakter
Carl-Erik Stjernvallteknisk expert
Tel:072-076 73 40carl-erik.stjernvall@motormannen.seOm
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
Majoritet emot miljözoner för personbilar19.1.2023 05:50:00 CET | Pressmeddelande
En klar majoritet av stockholmarna, 56 procent, är negativa till förslaget att förbjuda bensin- och dieselbilar i vissa delar av staden 2026, medan 35 procent är positiva. Det visar resultatet av en Demoskop-undersökning som Riksförbundet M Sverige beställt. Samtidigt anser 76 procent att luften i Stockholm är bra eller mycket bra. M Sverige vill i stället för nya miljözoner se förbud av matleveranser på tvåtaktsmoped och tidigare sandsopning för att sänka partikelhalterna.
Kommentar: fler dödsfall i vägtrafiken12.1.2023 14:02:08 CET | Pressmeddelande
Dödsolyckorna i trafiken ökade under 2022, efter en nedgång under pandemin, visar siffror som Transportstyrelsen presenterade under torsdagen. 220 personer omkom och 1 929 skadades svårt i vägtrafiken under 2022. Statistiken påvisar behov av att i högre grad separera cyklister och andra oskyddade trafikanter från biltrafiken, enligt Riksförbundet M Sverige.
Inställd reform har kostat bilister 45 miljarder kronor12.1.2023 06:50:00 CET | Pressmeddelande
År 2007 infördes skatt på trafikförsäkringen som del av en reform för att omfördela kostnaden för trafikskadade. Men reformen blev aldrig av och kvar blev skatten på 32 procent som fram till 2022 gett staten en intäkt på totalt ungefär 45 miljarder kronor. För att minska konsumenternas kostnader kräver nu M Sverige att skatten slopas.
Så kör du säkert i helgtrafiken19.12.2022 07:11:00 CET | Pressmeddelande
Under jul- och nyårshelgerna är trafiken som mest intensiv när alla samtidigt är på väg för att besöka släkt och vänner. Under perioden 20 december–12 januari omkommer cirka 14 personer årligen i trafiken och varje dag behöver i genomsnitt 100 personer uppsöka vård på akutsjukhus på grund av olyckor i vägtrafiken. Det gäller att planera sin resa och se till att köra säkert.
3 av 10 ignorerar stopplikten (med lokal statistik)15.12.2022 05:50:00 CET | Pressmeddelande
3 av 10 stannade inte vid stoppskylten när Riksförbundet M Sveriges klubbar gjorde stickkontroller på 18 orter över hela Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum