Västerås stift, Svenska kyrkan

Biskop Mikael Mogren besöker Gagnef i fyra dagar

Dela

Den 5-10 februari är det biskopsvisitation i Gagnefs pastorat. Under fyra av dagarna finns Västerås stifts biskop Mikael Mogren på plats för att träffa församlingsbor, anställda och representanter från civilsamhället. Biskopen medverka också i flera gudstjänster och predikar i festmässan i Gagnefs kyrka den 10 februari.

Visitation. I fyra dagar är biskop Mikael Mogren på plats i Gagnef. Foto: Åke Paulsson.
Visitation. I fyra dagar är biskop Mikael Mogren på plats i Gagnef. Foto: Åke Paulsson.

Biskopsvisitationen är en del av Västerås stifts tillsyn där en viktig del är att församlingen visar upp och berättar om sin verksamhet. Biskopen kommer bland annat att besöka pastoratets skolverksamhet i Gagnef, kyrkokören i Mockfjärd och det internationella stickcaféet i Floda. Det blir också ett besök på Ottiliamuseét i Gagnef.

– Gagnef är ett pastorat med spets! Då tänker jag på Gagnefspetsarna och samtidigt på all den viktiga och angelägna verksamhet som kyrkans medarbetare – frivilliga och anställda - bedriver i bygden. De gör verkligen skillnad, säger biskop Mikael Mogren inför besöket.

Visitationer sker på regelbunden basis i alla Svenska kyrkans församlingar och pastorat. Det ligger ett omfattande förarbete bakom biskopens besök. Under flera månader har personal från Västerås stift arbetat tillsammans med församlingen för att genomlysa både församlingens förvaltning och verksamhet. Kyrkoherde Margareta Carlenius tycker att arbetet är värdefullt.

– Jag ser visitationen som en kvalitetssäkring av vår verksamhet. Vi har tittat på allt från hur vi tar hand om våra byggnader och inventarier till budget och arkiv. Det känns bra att få gå igenom allting och se att saker och ting fungerar som det ska, säger Margareta.

Det blir också gott om möjligheter för allmänheten att möta Mikael Mogren, då han medverkar vid fyra gudstjänster runt om i pastoratet.

– Det ska bli härligt att på ett grundligt sätt få lära känna Floda, Mockfjärd och Gagnef. För mig betyder de namnen gammal fin kultur och stolthet över färggranna folkdräkter. Jag hoppas många sätter på sig sin vackra dräkt och kommer till Gagnefs kyrka på söndag när jag predikar, säger biskopen.

Kontakt
Margareta Carlenius, kyrkoherde Gagnefs pastorat, margareta.carlenius@svenskakyrkan.se, 070-322 85 30.

Media bjuds in att närvara vid biskopens besök på Ottiliamuseét i Gagnef, onsdagen den 6 februari kl. 15–16.30. Föranmäl gärna till Bodil Engström, bodil.engstrom@svenskayrkan.se, 021-17 85 79.

Gudstjänster där biskop Mikael Mogren medverkar

Tisdag 5 februari
Morgonbön i Floda kyrka med biskop Mikael Mogren och prästen Christina Dalberg. 

Onsdag 6 februari
Morgonmässa i Gagnefs kyrka med biskop Mikael Mogren och prästen Josefin Rådbo.  

Torsdag 7 februari
Morgonbön i Mockfjärds kyrka med biskop Mikael Mogren och prästen Timo Löppönen.

Söndag 10 februari
Festhögmässa i Gagnefs kyrka, med fika och visitationsstämma. Biskop Mikael Mogren predikar.

Bilder

Visitation. I fyra dagar är biskop Mikael Mogren på plats i Gagnef. Foto: Åke Paulsson.
Visitation. I fyra dagar är biskop Mikael Mogren på plats i Gagnef. Foto: Åke Paulsson.
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

Nu är det klart: Sex kyrkor och sex konstnärer i Sjätte sinnet4.2.2019 11:05:31 CETPressmeddelande

Helene Schmitz är en av de konstnärer som medverkar i årets upplaga av konstutställningen Sjätte sinnet. Hon är känd bland annat för sina gripande bilder av naturen i norra Västmanland efter den stora skogsbranden 2014. I sommar ställer hon ut sina verk i Västerfärnebo kyrka. Ytterligare fem kyrkor och fem konstnärer medverkar i Svenska kyrkan Västerås stifts stora satsning på att ge samtida konst en plats i kyrkan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum