Svenska kyrkan / Härnösands stift

Biskopen utforskar Östersunds församling

Dela

Biskop Eva Nordung Byström inleder i dag en officiell visitation i Östersunds församling. Under fem dagar tar hon del av församlingens verksamheter, samtalar med personal och förtroendevalda och möter representanter för lokalsamhället. – Jag ser verkligen fram emot att på djupet få lära känna församlingen och den verksamhet som Svenska kyrkan bedriver i Östersund, säger hon.

Biskop Eva Nordung Byström. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift
Biskop Eva Nordung Byström. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift

I uppdraget som biskop ingår att utöva tillsyn över stiftets församlingar. Med några års mellanrum får alla ett officiellt besök av biskopen med medarbetare, en så kallad visitation.
– Det är en mycket viktiga del av biskopens uppdrag och stiftets verksamhet. Genom visitationerna hämtar vi kunskap till stiftskansliet och den kunskapen läggs till grund för stiftets främjande och tillsyn, säger Eva Nordung Byström.

Under veckan för biskopen många samtal med personal i olika verksamheter och med kyrkorådet och kyrkoherden. Hon tar också del av olika aktiviteter som pågår: morgonandakter, konfirmandgrupp, mötesplats för vuxna, meditativ bön, med mera.

Biskopen vill även sätta sig mer in i församlingens arbete tillsammans med andra samhällsaktörer och kommer på onsdageftermiddag att möta olika samverkansparter, som representanter för polisen, häktet och universitetet.
– Ett av Svenska kyrkans viktigaste uppdrag är att vara en ansvarstagande samhällsaktörer som tillsammans med andra goda krafter bidrar till ett hållbart och möjligt liv i vårt samhälle, säger Eva Nordung Byström.  

Söndag 3 april kommer biskop Eva Nordung Byström tillbaka till Östersund för att avsluta visitationen med gudstjänst i Stora kyrkan och därefter hålla en visitationsstämma i församlingsgården. Då delar biskopen med sig av de iakttagelser hon gjort under besöket och alla som vill har möjlighet att ställa frågor till henne.

För mer information, se visitationens program 21-25 mars. Alla interna samtal förs inom stängda dörrar, i övrigt är media välkomna att vara med.

Kontakt:
Göran Lundstedt, stiftsadjunkt, 076-83 96 250, goran.s.lundstedt@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Biskop Eva Nordung Byström. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift
Biskop Eva Nordung Byström. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svenska kyrkan / Härnösands stift
Svenska kyrkan / Härnösands stift
Universitetsbacken 1
871 22 Härnösand

0611-254 00https://www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum