Göteborg & Co ABGöteborg & Co AB

Biskopen välsignar Pilgrimsleden Göta Älv

Dela

5 juni välsignar Göteborgs stifts biskop Susanne Rappmann Pilgrimsleden Göta Älv. Ceremonin sker i Nylöse kyrka och följs av en vandring på ledens sista etapp genom Göteborg till Masthuggskyrkan. Den gemensamma vandringen som har pågått hela veckan, med start i Lödöse, är en del av Göteborgs 400-årsfirande.

Utsikt över Kviberg från Pilgrimsleden. Foto: Josefine "JoJo" Larsson
Utsikt över Kviberg från Pilgrimsleden. Foto: Josefine "JoJo" Larsson

– Vandring är en stark reseanledning för många och Pilgrimsleden Göta Älv är ett välkommet inslag för den som både vill vandra och uppleva staden. Kombinationen av natur, andlighet och de historiska inslag som leden kantas av gör Pilgrimsleden Göta Älv till en upplevelse som har något för alla, säger Annelie Karlsson, turistbyråchef på Göteborg & Co.

Den 5 juni inleds välsignelsen i Nylöse kyrka med violinspel och musik. Strax där på invigningstalar biskop Susanne Rappmann och välsignar Pilgrimsleden Göta Älv. Efteråt följer vandring längs leden mot Domkyrkan, Tyska kyrkan och Masthuggskyrkan med ett stopp vid Nobelplatsen för ett teater- och musikframträdande. Musik, poesi och framträdanden sker i samarbete med Konsert och motionär, Knutpunkt, InDiiD och GAC med stöd av Västra Götalandsregionen och Kulturrådet. Vandringen är ett samarbete mellan Göteborg Domkyrkoförsamling, Tyska kyrkan och Pilgrimscentrum i Göteborg.

Under tre år har arbetet pågått med att kvalitetssäkra etappen och att uppdatera markeringar längs Pilgrimsleden Göta Älv.

 – Under sommaren arbetar vi med att märka upp den sista delen av Pilgrimsleden Göta Älv som går genom Göteborg. Vi tar också fram en ny karta som visar vart leden går i staden, säger Johan Norling, ansvarig för projektet på Västkuststiftelsen.

Fakta:

  • Pilgrimsleden Göta Älv sträcker sig 12 mil från Masthuggskyrkan, i centrala Göteborg och går via Ale, Lilla Edet, Trollhättan och slutligen till Vänersborg.
  • Inne i Göteborg går etappen från Masthuggskyrkan via Skansen Kronan vidare mot Domkyrkan till Göteborgs turistbyrå och Trädgårdsföreningen. Leden följer sedan vallgraven ut ur stan mot Redbergsplatsen och via Slakthusområdet till Gamlestaden.
  • Längs leden har människor bott i 7000 år och här finns ett kulturarv från bronsåldern, järnåldern, vikingatiden och medeltiden.
  • Pilgrimsleden Göta Älv är en del av den större Pilgrimsleden som sträcker sig till Nidaros (Trondheim) som var ett av de viktigaste pilgrimsmålen i Norden under medeltiden.
  • Om du önskar att vandra i grupp så organiserar Pilgrimsleden Göta Älv olika vandringar. Se ”Vandra ihop” på Pilgrimsleden Göta Älvs webbsida.

Nyckelord

Kontakter

Charlott HolmåkerPR Manager

Presskontakt och pressansvarig på Göteborg & Co. Ansvar för destinations-PR i Sverige, Danmark och Norge. Presskontakt för Göteborgs 400-årsjubileum, Göteborgs Kulturkalas och Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg.

Tel:+46 (0)72 856 65 11charlott.holmaker@goteborg.com

Bilder

Utsikt över Kviberg från Pilgrimsleden. Foto: Josefine "JoJo" Larsson
Utsikt över Kviberg från Pilgrimsleden. Foto: Josefine "JoJo" Larsson
Ladda ned bild
Uppdaterad märkning längs Pilgrimsleden Göta Älv. Foto: Josefine "JoJo" Larsson.
Uppdaterad märkning längs Pilgrimsleden Göta Älv. Foto: Josefine "JoJo" Larsson.
Ladda ned bild
Utsiktsplatsen vid Masthuggskyrkan, Pilgrimsledens start i Göteborg. Foto: Josefine "JoJo" Larsson.
Utsiktsplatsen vid Masthuggskyrkan, Pilgrimsledens start i Göteborg. Foto: Josefine "JoJo" Larsson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Mässans gata 8
412 51 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg fyller 400 år 2021 och det vill Göteborgs Stad fira genom att utveckla Göteborg till en ännu bättre plats att besöka, leva och verka i. Med anledning av covid-19 förändrades jubileumsuppdraget genom ett beslut i kommunfullmäktige 10 september 2020. Det innebär att 2021 arrangeras ett formellt, historiskt firande av den officiella födelsedagen 4 juni och ett jubileumskalendarium samlar och uppmärksammar aktiviteter som genomförs av olika jubileumsaktörer under hela året. Samverkan kring angelägna frågor i stad och region fortsätter och det stora publika jubileumsprogrammet planeras att genomföras 2023 tillsammans med göteborgare och besökare från hela världen. Göteborgs 400-årsjubileum projektleds av Göteborg & Co som är en del av Göteborgs Stad.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

Imorgon öppnar bokningen för Göteborgs Kulturkalas9.8.2021 12:04:33 CEST | Pressmeddelande

Imorgon tisdag, den 10 augusti klockan 10 öppnar bokningen av årets programpunkter på Göteborgs Kulturkalas, 20–22 augusti. Säkra dig en plats på just din favoritprogrampunkt. Missa inte årets nyhet Kulturpresenten, utomhusbion på Götaplatsen, teaterföreställning, barn- och ungdomsaktiviteter i Kviberg och allt annat som händer på 70 platser i hela Göteborg. Kolla in programmet och boka en plats på goteborgskulturkalas.se.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum