MHF

Bli inte blåst på alkoholmätaren

Dela

Testfakta och MHF Test Lab har testat alkomätare inför midsommar. Hälften av de testade alkoholmätarna uppvisar felaktiga resultat. De är opålitliga och visar inte korrekt promillehalt. Testresultatet fick Elgiganten att omedelbart avsluta försäljningen av Sencor Alkomätare.

Foto: MHF Test Lab
Foto: MHF Test Lab

Sommarens alla högtider bjuder in till en del alkohol. Även om det bara blir någon öl på midsommarafton kan det vara svårt att bedöma om du är körduglig dagen efter.  

Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) har ett testlaboratorium som är ett av tre i världen ackrediterade för tester av alkoholmätare. Gemensamt har Testfakta och MHF:s testlaboratorium analyserat tio mätare inköpta under maj 2022.

– Tyvärr finns det fortfarande ett antal mätare som säljs på svenska marknaden som är totalt värdelösa för att mäta promillehalt, säger Tomas Jonsson som är vd på MHF Test Lab.

En av dessa undermåliga alkoholmätare är Sencor som säljs på Elgiganten.se vilket förvånar Tomas Jonsson. Ett allvarligt problem med Sencor är att mätaren redan från fabriken är felkalibrerad och att det inte finns någon möjlighet eller information kring kalibrering i ett senare skede.

Testfakta kontaktade Elgiganten:

– Den produkten säljs via vår Marketplace, av aktören D-Dep. Vi ska ta kontakt med aktören för att få deras synvinkel då vi inte känner till denna information, svarar Sayna Oveisikian kommunikationsansvarig på Elgiganten.

Tomas Jonsson tycker det är extra allvarligt att en så stor och annars seriös aktör som Elgiganten säljer värdelösa alkoholmätare. Men sedan hinner det bara gå 37 minuter innan nästa mailsvar kommer från Elgiganten:

– Uppdaterar mitt svar till dig angående produkten, vi har nu stoppat försäljningen på den.

Oavsett fabrik och resultat i vårt test så är det viktigt att alkoholmätaren kalibreras regelbundet.

– Vi rekommenderar att man lämnar in alkoholmätaren för kalibrering en gång om året. Annars är risken stor för felaktiga mätvärden, säger Tomas Jonsson på MHF Test Lab.

I testet finns också en testvinnare (Dräger 4000) som visar på nästintill exakta värden. När maskinen blåser ut en simulerad andningsluft på 0,2 promille hamnar testvinnaren på 0,21 promille. Även efterföljande tre produkter; Alcosense Pro, Alcotrx FCA 35 och Dignita AM-7000 är i praktiken likvärdiga för ändamålet. 

Som jämförelse kan vi ta Digital Alcohol Tester InnovaGoods som hamnar på en av bottenplaceringarna. Den uppmätte 0.0 promille vid simulerade blåsningar på 0.2 promille. Denna och de andra i botten av resultatraden har alla så osäkra mätvärden att det finns en uppenbar risk för rattfylla. Här återfinns också bl.a Alkoholtester HB-603/digital från AD bildelar som inte ens när du kommer över gränsen för grovt rattfylleri (1.0 promille) indikerar att du passerar laglig gräns 0,2 promille. 

Ett konkret råd från Tomas Jonsson är att man innan inköp kollar att alkoholmätaren uppfyller den internationella standarden för den här typen av produkter, SS‑EN 16280. (Eller standarden för professionellt bruk SS-EN 15964.) 

Dessutom ska det tydligt framgå hur mätaren kalibreras. Oftast skickas den iväg för kalibrering.

Testfakta/ Håkan Lövström
Foto i tabellen: Anna Sigge 


Tänk på detta när du köper och använder en alkoholmätare

*Köp en alkoholmätare som är märkt med branschstandarden SS-EN 16280. Då är chansen större att du får en bra mätare. 

*Se till att du köper en mätare där det ingår en första kalibrering så att du vet att den är rätt inställd när du börjar använda den. Mätaren bör också själv indikera när det är dags att kalibrera om den. 

*Använd aldrig mätaren som partypryl. Utsätter du den för starka alkoholblås kan den få överslag och börja mäta fel. Man ska vänta minst femton minuter från det att man druckit alkohol till dess att man blåser i den.  

*Tänk på att det kan ta upp till en timme innan öl och vin går ut i blodet. Mäter du efter bara 20 minuter kanske mätaren visar på noll fast du egentligen ligger över gränsen.

MHF: Allt om alkomätare 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: MHF Test Lab
Foto: MHF Test Lab
Ladda ned bild
Grafik för testet av alkomätare. Foto i tabellen: Anna Sigge
Grafik för testet av alkomätare. Foto i tabellen: Anna Sigge
Ladda ned bild

Dokument

Om

MHF
MHF
Byängsgränd 8, 2tr
120 40 Årsta

08-555 765 55http://www.mhf.se

MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Man har ca 13 000 medlemmar uppdelade i sju regioner och 200 lokalavdelningar. MHF tillhör de mest aktiva trafiksäkerhetsorganisationerna i landet.

Följ MHF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MHF

MHF lyfter fram bra förebyggande insatser kopplat till riskbruk av alkohol under vecka 457.11.2022 07:30:00 CET | Pressmeddelande

15 procent av svenskarna dricker alkohol på ett riskfyllt sätt. 12 500 personer kör rattfulla varje dygn. Under vecka 45 tar MHF upp alkoholfrågan utifrån ett brett samhällsperspektiv och ger inspirerande exempel på förebyggande insatser. Nationella uppmärksamhetsveckan för riskbruk av alkohol är en återkommande satsning under vecka 45 – i år den 7 till 13 november. I år har MHF gjort en större satsning och producerat fem filmer som har premiär idag måndag den 7 november.

Bli inte blåst efter kräftskivan – hälften av alla alkomätare visar fel resultat4.8.2022 11:29:50 CEST | Pressmeddelande

Det är många som har köpt sig en alkomätare för att få ett svar på när man kan köra igen efter att ha druckit alkohol, speciellt nu i kräftskivetider. Det är därför mycket oroande att Tomas Jonsson, Sveriges ledande expert på alkoholmätarteknisk utrustning och VD på MHF Testlab som är ett av tre i världen ackrediterade testcenter av alkoholmätare, i TV4 Nyhetsmorgon kunde visa att hälften av mätarna inte fungerande. Flera stora teknikåterförsäljare säljer mätare som visar ett alldeles för lågt alkoholinnehåll i utandningsluften och på så sätt kan lura användaren till att köra även om denna i lagens mening faktiskt kan dömas för grovt rattfylleri. – Tyvärr finns det fortfarande ett antal mätare på den svenska marknaden som är totalt odugliga för att mäta promillehalt och faktiskt kan lura användaren att begå lagbrott, säger Tomas Jonsson. Ett konkret råd från Tomas Jonsson är att man innan inköp kollar att alkoholmätaren uppfyller den internationella standarden för den här typen av prod

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum