Blodomloppet

Blodomloppet Karlskrona gör comeback: ”Många i kö för att bli givare”

Dela

Existensen i fara under pandemin. Men nu gör Blodomloppet comeback i full skala. Sveriges största motionsloppsserie arrangeras i Karlskrona 7 juni. Och intresset för att ge blod är stort i regionen. ”Blekinge har en gammal god blodgivartradition. Många står på kö för att ge blod här”, säger Sofia Rufelt, sjuksköterska vid blodcentralen i Karlskrona.

Blodomloppet lockade innan pandemin nästan 4 000 löpare varje år till Karlskrona, och över 100 000 deltagare nationellt vilket gör loppserien till den största. Men de senaste två åren har de antingen tvingats genomföra loppen virtuellt eller med begränsat antal deltagare.

Men efter att restriktionerna släpptes i början av året kan nu loppserien genomföras med fullt deltagande. I Karlskrona avgörs loppet 7 juni. Just nu har 2 000 löpare redan anmält sig. Blodomloppet utgörs av en sträcka på 10 eller 5 km som kan springas eller promeneras. Nytt för Blodomloppet i Karlskrona i år är en ny bansträckning för 5 km promenad.

- Det känns jätteroligt för oss att Blodomloppet är i gång på plats igen. Det ska bli kul att komma ut och möta nya och gamla blodgivare i en annan miljö än på Blodcentralen, säger Sofia Rufelt på blodcentralen i Karlskrona.

Blodomloppet arrangeras av organisationen GeBlod tillsammans med lokala friidrottsföreningar och har som främsta uppgift att uppmärksamma vikten av att ge blod, och att röra på sig. Blodcentralerna kommer vara på plats för att värva nya blodgivare.

- Vi i Blekinge har en gammal god blodgivartradition med gott om blodgivare och många på kö in för att bli nya blodgivare. Vi är jättetacksamma för detta och stolta över vår lojala blodgivarkår, säger Rufelt.

Mer information om Blodomloppet Karlskrona

Info Blodomloppet:

  • Funnits sedan 1993
  • Arrangeras på 18 olika orter i Sverige
  • Lockar varje år över 100 000 deltagare
  • Loppen bidrar tillsammans till ungefär 2000 nya blodgivare varje år
  • Har de senaste två åren genomförts digitalt p.g.a. pandemin

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Blodomloppet är ett motionslopp som arrangeras på 18 orter runt om i landet och på distans. Syftet är detsamma, att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och främja en hälsosam livsstil. Promenera, jogga eller spring 5 eller 10 kilometer tillsammans med vänner och arbetskamrater.

Följ Blodomloppet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blodomloppet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum