Lantmäteriet

Boden först att ansluta digitala detaljplaner till Lantmäteriets geodataplattform

Dela

Boden är den första kommunen att ansluta sina digitala detaljplaner till Lantmäteriets lösning för nationell åtkomst, den Nationella geodataplattformen. Från kommunens håll ser man nyttan i tillgänglighet - främst för företag och andra intressenter som söker mark för olika typer av etableringar och för bostadsbyggande.

Lantmäteriet planerade inför 2021 att ansluta minst 25 kommuner till plattformen med standardiserad digital detaljplaneinformation.

Nu har den första kommunen - Boden - anslutit, men redan märks ett mer än dubbelt så stort intresse som planerat för att ansluta under året.

- Det är fantastiskt roligt att det här realiseras nu! Det är stora samhällsnyttorna som kommer kunna uppnås med digital planinformation. När vi sedan kan skala upp detta till ytterligare informationsmängder pratar vi samhällsnyttor i mångmiljard-storlek, säger Malin Klintborg. Lantmäteriets uppdragsledare för Smartare samhällsbyggnadsprocess.

Stora utvecklingsmöjligheter

Även medarbetarna på Fysisk planering i Bodens kommun ser utvecklingsmöjligheter med den nationella lösningen.

En sådan skulle kunna vara att en intressent också kan söka på hur mycket mark eller byggrätt finns outnyttjad för ett specifikt ändamål, att koppla samman de digitala detaljplanerna med informationslagringsmodellen för byggnad för att ta fram hur mycket som är byggt i förhållande till byggrätten för detaljplanen.

- Vi ser också en stor nytta med möjligheterna för kvalitetshöjning i innehåll och utseende på de digitala detaljplanerna och likformighet mellan kommunerna, säger medarbetarna på Fysisk planering, Bodens kommun.

Så ansluter man sig till geodataplattformen

Hur du kan få åtkomst till den digitala detaljplaninformationen, vad den innehåller, och hur du kan ansluta din kommun till Nationella geodataplattformen, kan du läsa mera om här.

För mer information, kontakta:

Malin Klintborg, uppdragsledare Lantmäteriet

Telnr: 026-63 32 96

E-post: malin.klintborg@lm.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Lantmäteriet
Lantmäteriet

 801 82 Gävle

0771 - 63 63 63http://www.lantmateriet.se

Lantmäteriet bidrar till ett hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling. Vi skapar förutsättningar för att man tryggt ska kunna köpa, äga och sälja fastigheter. Det är via oss du kan söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation. Vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig.
Lantmäteriet har omkring 2 000 medarbetare fördelade på cirka 50 orter. Huvudkontoret ligger i Gävle.

Följ Lantmäteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet

Brist på anslag ger längre väntetider för spridningstillstånd21.6.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Målet är att den som söker spridningstillstånd ska få ett beslut inom fem arbetsdagar. För närvarande är väntetiden 19 arbetsdagar. - Vi möts varje dag av irritation och frustration från många av de som väntar. Till dem säger vi att vi gör vad vi kan, men vi saknar helt enkelt medel för att kunna utföra uppdraget, säger Anders Sandin, verksamhetsområdeschef på Lantmäteriet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum