Boräntor kring 4 procent det nya normala
Inflationen förblir hög under stora delar av detta och nästa år och Riksbanken fortsätter därför att höja reporäntan
I enlighet med SBAB:s tidigare prognos valde Riksbanken att frångå nollräntan vid sitt förra beslutsmöte i april. I SBAB:s nya ränteprognos väntas Riksbanken höja reporäntan med 0,25 procentenheter vid varje beslutstillfälle i år och sedan fortsätta med det till och med juli 2023. Reporäntan väntas toppa på 2 procent först i februari 2024. Det innebär en snabbare höjningstakt jämfört med föregående prognos.
– Vi förutsåg tidigt Riksbankens höjning av reporäntan i april. Jämfört med en del andra prognosmakare, men även räntemarknaden i stort, tror vi dock nu att reporäntan kommer att höjas något långsammare, om än lite mer än i Riksbankens senaste prognos, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
– Riksbanken står inför ett besvärligt beslutsläge. Å ena sidan vill man inskärpa allvaret i den nu mer varaktigt höga inflationen och säkerställa att inte inflationsförväntningarna drar i väg. Å andra sidan vill man inte ta i så mycket att man riskerar att få alltför stora negativa realekonomiska effekter i ett läge då det alltjämt råder mycket står osäkerhet om det globala omvärldsläget. Det är en svår balansgång och skälet till att vi lagt vår prognos som vi gjort, säger Robert Boije.
Tremånaders- och femårsräntan uppe på 3,6 respektive 4,5 procent i januari 2025
SBAB:s prognos är att den rörliga bostadsräntan (tremånaders) stiger till 2,7 procent i januari nästa år för att därefter öka till 3,6 procent till januari 2025 varefter den stabiliseras ungefär på den nivån. Prognosen är att femåringen stiger till 3,9 procent i januari nästa år för att från och med januari 2025 stabiliseras kring 4,5 procent. Bolånetagare bör därför förvänta sig normalräntor kring 4 procent, beroende på bindningstid, framöver.
– I det läge vi befinner oss i både globalt och i Sverige råder mycket stor osäkerhet om den ekonomiska utvecklingen. Mycket talar ändå för att låntagare bör ställa in sig på att bostadsräntor omkring 4 procent kommer att bli det nya normala framöver. En snabbare inflationsnedgång och/eller en väsentligt sämre realekonomisk utveckling än väntat krävs för att räntorna inte ska stiga så mycket och snabbt, säger Robert Boije.
Binda eller inte binda räntan – det är frågan
Om SBAB:s prognos över bostadsräntorna för samtliga bindningstider slår in kommer det att vara billigare att nu binda räntan på längre bindningstid än tre månader men inte längre än fem år. Prognosen är dock mycket osäker. De längre bundna räntorna har redan stigit kraftigt sedan årsskiftet och det är inte uteslutet att den rörliga räntan kommer att höjas mindre än i prognosen. Den allra senaste tiden har också andelen bolånetagare som valt rörlig ränta ökat.
– Givet det mycket osäkra omvärldsläget och den alltjämt relativt stora skillnaden mellan räntemarknadens och Riksbankens syn av behovet av reporäntehöjningar är inte det bästa räntebindningsbeslutet givet. Vilka ekonomiska marginaler man har för att klara av räntehöjningar bör också vägas in, säger Robert Boije.
Se tabeller med prognosen över kommande räntehöjningar i bifogad PDF. Observera att prognosen avser genomsnittliga räntor på bolånemarknaden och ej någon specifik bank.
På SBAB:s hemsida kan du ta del av rapporten i sin helhet.
För mer information, vänligen kontakta:
Robert Boije, Chefsekonom, SBAB
Telefon: 070-269 45 91
E-post: robert.boije@sbab.se
Douglas Norström, Presschef, SBAB
Telefon: 073-027 19 65
E-post: douglas.norstrom@sbab.se
Kontakter
Douglas NorströmPresschefSBAB
Tel:073-027 19 65douglas.norstrom@sbab.seDokument
Om
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster för bättre boende och boendeekonomi till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och boendeappen Boappa är en del av SBAB. Antal bolånekunder uppgår till 292 000 och 402 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 mars 2022). Antal medarbetare (FTE) är 818. SBAB bidrar till bättre boende och boendeekonomi. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, boappa.com, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Fler väljer att binda sina bolån – kan vara ett trendskifte11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen nya SBAB-kunder som väljer att binda sina bolån har mer än fördubblats mellan januari och mars – från 3 till 7 procent. Det är den högsta andelen på över ett år och kan tyda på ett trendskifte. Oron i omvärlden spelar troligen en roll för detta.
SBAB sänker räntorna på bundna bolån10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu sänker SBAB listräntorna på bundna bolån med bindningstid 1–10 år, med 0,10 procentenheter. Räntesänkningen beror på att marknadsräntorna har sjunkit vilket i sin tur lett till minskade upplåningskostnader för banken. Förändringarna träder i kraft idag torsdag 10 april.
Sjunkande temperatur på bostadsmarknaden i mars4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen sjönk tillbaka något under mars. En större andel prissänkta bostäder, fallande budpremier och fler återpublicerade annonser är tre förklaringar.
Trots miljoninvesteringar är kunskapen om bostadsrättsföreningens ekonomi liten3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Snittpriset på en bostadsrätt i Sverige är ungefär 3 miljoner. Trots miljoninvesteringar har många dålig koll på bostadsrättsföreningens ekonomi. 46 procent vet inte hur stora lån föreningen har och 60 procent har inte koll på hur hög belåning per kvadratmeter de har, visar SBAB:s bostadsrättsundersökning. Intresset för att engagera sig i sin föreningen är svagt. Över hälften valde att inte gå på årsstämman ifjol. 40 procent hade inte tid, 20 procent tyckte inte att det gav dem något och 8 procent var rädda för att bli invalda i styrelsen.
Boprisuppgång i mars – men någon våryra är det inte tal om2.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bostadspriserna steg med 0,6 procent i mars i Sverige som helhet: lägenhetspriserna med 0,9 procent och villapriserna med 0,4 procent. Störst prisuppgång på lägenheter hade Storgöteborg (+3,1 %) och på villor Stormalmö (+1,6 %). I två regioner (Storgöteborg och Norra Sverige) föll villapriserna. Lägenhetspriserna föll i en region (Norra Sverige). Trenden, där den normala säsongseffekten och andra tillfälliga effekter rensats bort, pekar mot fallande bostadspriser med 0,4 procent i mars i Sverige som helhet. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum