Bostadspriserna föll på bred front i juli – kan inte förklaras av normala säsongsmönster
Lägenhetspriser föll på bred front i juli i större delen i Sverige
Lägenhetspriserna föll i samtliga regioner i Sverige i juli med undantag av Stormalmö. I Storstockholm backade lägenhetspriserna med hela 2,6 procent. Prisnedgångarna kan inte förklaras av normala säsongsmönster.
- Man ska vara försiktig med att tolka enskilda månadsutfall, men det blir mer och mer tydligt att vi gått in i ett betydligt lugnare läge på bostadsmarknaden. Vi har nu haft två månader med röda siffror i våra storstadsområden. Den negativa utvecklingen för lägenheter under juli kan inte förklaras av normala säsongsmönster, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
- Vi såg att prisökningstakten på bostäder avtog redan runt april och utvecklingen sedan dess stärker bilder av att prisutvecklingen på lägenheter mattats av betydligt. Normalt brukar dock augusti ge prisökningar på lägenheter som är större än 12-månadsgenomsnittet. Det är därför möjligt att vi även detta år får en viss uppgång i augusti. Samtidigt brukar resten av hösten vara lugnare, så vi bör nog förvänta oss en i stort återhållsam utveckling på marknaden för lägenheter i höst, fortsätter Robert Boije.
Markant fallande villapriser i Storgöteborg och Stormalmö
Villapriserna föll med 3,4 respektive 4,4 procent i Storgöteborg och Stormalmö. Prisnedgångarna kan inte förklaras av normala säsongsmönster. I Storstockholm stod priserna mer eller mindre stilla (+ 0,3 %).
- Fallen i villapriserna i Storgöteborg och Stormalmö i juli är relativt stora. Det följer efter en period där villapriserna ökat betydligt mer än lägenhetspriserna, vilket sannolikt kan förklaras av en fortsatt stor efterfrågan på större bostadsyta under pandemin. Men även för villor ser nu utvecklingen således ut att mattas av, säger Robert Boije.
Se tabell med prisutveckling i olika områden i Sverige nedan.
Anm: SBAB Booli Housing Price Index (HPI) uppdateras en gång i månaden och visar prisutvecklingen på bostadsmarknaden den senaste kalendermånaden, de tre senaste kalendermånaderna, de 12 senaste månaderna, sedan årsskiftet och sedan den senaste toppnoteringen. Indexet baseras på samtliga på Booli registrerade bostadsförsäljningar under den aktuella perioden. HPI beräknas som ett index med en hedonisk prismodell som förutom prisnoteringar använder information om bl.a. bostädernas storlek, taxeringsuppgifter, tomtstorlek, antal rum, våning, månadsavgift och geografisk placering, samt avgift till bostadsrättsföreningen. På så sätt tar indexet hänsyn till (kontrollerar för) att de bostäder som sålts vid olika tidpunkter kan skilja sig åt. För geografisk information används kommun- och stadsdelstillhörighet. Prisindexet går tillbaka till 2013. Indexet är uppdelat för lägenheter och villor och beräknas för 6 geografiskt skilda områden. Indexet finns tillgängligt i Boolis analysverktyg Booli Pro. Booli är en del av SBAB.
Kontakter
Robert BoijeChefsekonom
Tel:070-269 45 91robert.boije@sbab.sewww.sbab.se/bloggen/Erik BukowskiPresschef
Tel:072-451 79 37erik.bukowski@sbab.seBilder
Om
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster för bättre boende och boendeekonomi till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och boendeappen Boappa är en del av SBAB. Antal bolånekunder uppgår till 288 000 och 391 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 juni 2021). Antal medarbetare (FTE) är 811. SBAB bidrar till bättre boende och boendeekonomi. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, boappa.com, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
SBAB justerar sparräntan20.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB sänker den rörliga sparräntan för privatkunder med 0,25 procentenheter. Den nya räntan är 2,25 procent. Räntejusteringen är främst en följd av Riksbankens sänkning av styrräntan. Förändringen träder i kraft idag fredag 20 december.
Sjunkande boprisförväntningar hos bostadsägarna17.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Trots låg inflation och fallande räntor samt besked från Riksbanken om troliga ytterligare styrräntesänkningar framöver sjönk bostadsägarnas förväntningar på bostadspriserna tillbaka i november jämfört med i augusti. Det är dock fortfarande en betydligt större andel som tror på stigande än fallande priser. 55 procent spår att bostadspriserna ska stiga på ett års sikt medan 5 procent tror att de ska sjunka. Främsta skälet till prisuppgången anges vara sjunkande räntor.
SBAB sänker räntan på rörliga bolån16.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB sänker räntan på bolån med 3 månaders bindningstid med 0,20 procentenheter. Räntesänkningen är främst en följd av sjunkande upplåningskostnader. Förändringen träder i kraft måndagen den 16 december.
Budpremierna tillbaka på normal nivå igen – så även antal budgivare på lägenheter13.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen på bostadsmarknaden fortsatte att stiga i november. Budpremierna är tillbaka på normal nivå igen för både hus och lägenheter, och även antalet budgivare på lägenheter. I samtliga tre storstadslän är det fortfarande en bit kvar till normala nivåer, med bostadsrättsmarknaden i Stockholms och Göteborgs innerstäder som positiva undantag. De faktorer som tynger marknaden mest är antalet återpublicerade bostäder, utbudet och försäljningstiderna.
Trots starkare ekonomi och dubbelsänkning av Riksbanken håller bostadsägarna stenhårt i plånboken11.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Bostadsägare upplever att deras ekonomiska situation är bättre nu jämfört med för ett halvår sedan. Fler anser att deras ekonomiska situation har förbättrats jämfört med dem som upplever en försämring. Andelen som säger sig behöva ta av sparpengarna för att betala bolåneräntorna har halverats jämfört med i våras. Trots det håller bostadsägarna stenhårt i plånboken. Riksbankens dubbla räntesänkning verkar, än så länge, ha en mycket begränsad effekt på konsumtionen. Endast 3 procent säger att de kommer att konsumera mer efter räntesänkningarna. 27 procent anger att de i stället kommer att spara eller amortera mer. Detta visar Boägartempen från SBAB.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum