PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Bra med fast omsorgskontakt i hemtjänsten

Dela

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, delar hemtjänstutredningens uppfattning att äldre med hemtjänst bör ha en fast omsorgskontakt. Idag överlämnade utredaren, riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L), utredningens förslag till regeringen. Omsorgskontakten ska ha titeln undersköterska, eftersom den bland annat får medicinska uppgifter.

Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.
Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.

- Vi måste ställa höga kvalitetskrav på äldreomsorgen. Äldre har rätt till en värdig ålderdom. PRO håller med utredaren om att vi behöver lagstadga om en fast omsorgskontakt, som ger ökad trygghet, delaktighet och inflytande för både äldre och anhöriga, säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

Att utse en fast omsorgskontakt är ett steg i rätt riktning för att höja kvaliteten inom hemtjänsten. Som utredningen visar får omsorgskontakten en god möjlighet att läsa av den äldres dagsform och uppmärksamma tidiga tecken på ohälsa, samt koordinera insatser.

- En fast omsorgskontakt innebär en möjlighet till mer lika kvalitet över landet. Det ska inte finnas geografiska skillnader, säger Christina Tallberg. Det är viktigt att omsorgskontakten utses så tidigt som möjligt, och om relationen inte fungerar ska det gå att byta omsorgskontakt.

PRO delar även bedömningen att ställa kravet undersköterska på omsorgskontakten, med de kompetenskrav som ställs enligt förslag om skyddad yrkestitel för undersköterska.

- Omsorgen och vården måste organiseras så att den äldre får besök av så få olika personer som möjligt, och att äldre och anhöriga blir delaktiga i hur vården ska ske, säger Christina Tallberg. Det är bra om kommunerna inför detta redan innan det blir lagstadgat.

Kontakter

Bilder

Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.
Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.
Ladda ned bild

Om

PRO-Pensionärernas Riksorganisation
PRO-Pensionärernas Riksorganisation
Box 3274
103 65 Stockholm

08-701 67 00http://www.pro.se

PRO, Pensionärernas Riksorganisation, är Sveriges största pensionärsorganisation med föreningar runt om i hela landet.

Följ PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PRO-Pensionärernas Riksorganisation

PRO Ångermanland erbjuder regionen hjälp med covid-information28.1.2021 16:00:39 CET | Pressmeddelande

PRO Ångermanland har idag cirka 7500 medlemmar där merparten är i åldern 70+. Vi har ett väl utvecklat medlemssystem med såväl sms-funktion som e-post till våra medlemmar. Vi erbjuder oss nu att hjälpa till med information om när, var och hur vaccinationen går till. Det är snabbt och enkelt att via vårt medlemssystem att nå ut till medlemmarna och detta utan kostnad för Region Västernorrland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum