Brå

Brå rustar det brottsförebyggande arbetet i utsatta områden

Dela
Brottsförebyggande rådet (Brå) har under tre år genomfört ett utvecklingsarbete med kommuner, polis och fastighetsägare för att skapa en effektivare samordning för ökad trygghet och minskad kriminalitet i utsatta bostadsområden i sju kommuner.

Brå har tillsammans med forskare och erfarna praktiker följt och gett stöd till Borlänge, Borås, Botkyrka, Malmö, Norrköping, Sollentuna och Växjö. Utvecklingsarbetet bygger på det arbetssätt, kallat Effektiv samordning för trygghet (EST), som ursprungligen utvecklats av Örebro universitet. Arbetssättet innebär att information om brott och otrygghet i det offentliga rummet samlas in veckovis till en gemensam lägesbild som analyseras gemensamt av de samverkande aktörerna. Samordnade åtgärder kan därmed sättas in och även utvärderas löpande.

– Det här är ett sätt att arbeta kunskapsbaserat på, och vi har stöttat utvecklingen av parternas förmåga att arbeta med lägesbilder. Arbetssättet kopplar ihop det löpande operativa samarbetet med den övergripande strategiska nivån. Vi ser goda förutsättningar för långvariga resultat, säger Erika Sallander, projektledare, Brå.

Lägesbilderna som tas fram baseras på områdeslokal information från polis, kommun och fastighetsägare, men kan även inkludera flera verksamheter som Räddningstjänsten, SOS alarm och lokaltrafiken. Ofta samverkar man även med civilsamhället där föreningslivet, kyrkan och medborgares engagemang i trygghetsskapande arbete kan utgöra värdefulla lokala resurser.

I Klockaretorpet, en stadsdel i sydvästra delen av Norrköping, har man sett markanta skillnader från tiden innan Brås stöd initierades och hur det nu ser ut i dagsläget.

– Tidigare vistades inte människor i centrummiljön ens på dagtid, på grund av rädslan för de gäng som dominerade området. Idag har kommuninvånarna fått tillbaka sitt område, och gängkriminaliteten och den öppna droghandeln är borta från Klockaretorpets centrum. Det kunde ske genom att vi tog fram bättre lägesbilder och började göra orsaksanalyser. Vi gick ifrån att se vart problemen var, till att förstå varför det kunde ske på de specifika platserna, säger Wilhelm Hardt säkerhetsansvarig för Hyresbostäder.

I Klockaretorpet kunde fastighetsägaren bland annat genomdriva förändringar i den fysiska miljön, så att platsen inte blev intressant som tillhåll. Polisen ökade också sin närvaro och ingrep mot ledarfigurer. Tillsammans med exempelvis socialtjänsten, skolan och kyrkan arbetade polisen förebyggande med unga som ligger i riskzonen för att dras in i kriminalitet.

– Brås projekt har medfört att vi som bostadsbolag tydligare ser vår egen roll i det brottsförebyggande arbetet och genom samarbetet får vi ett helt annat stöd från polis och kommun än tidigare. Vi har fått en ökad kunskap och förmåga,vilket gjort att vi känt oss trygga i utvecklingen av vårt arbete. Vi har haft forskningen i ryggen, och det känns bra, säger Wilhelm Hardt.

– Brå har genomfört ett pilotprojekt för att utveckla arbetssättet i utsatta områden. Det är väldigt glädjande att kunna bidra med kunskap som kommer till så konkret nytta i det vardagliga brottsförebyggande arbetet, säger Björn Borschos, tf. generaldirektör, Brå.

Fakta
Effektiv samordning för trygghet (EST) utvecklades ursprungligen av Örebro universitet i samverkan med Örebro kommun, polisen och Örebrobostäder AB. Brås utvecklingsarbete är utvärderat av Malmö universitet.

För mer information:

Erika Sallander, projektledare, Brå erika.sallander@bra.se, tfn: 08-527 584 92

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Brå
Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Unga gängkriminella, bedrägerier samt kommuners brottsförebyggande i fokus på Råd för framtiden10.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Finns det någon koppling mellan barn som utsätts för våld i hemmet och senare involvering i gängkriminalitet? Hur kan man minska risken för privatpersoner att utsättas för bedrägerier? Det är några programpunkter som lyfts på Brottsförebyggande rådets årliga konferens. Den 10–11 april samlas drygt 1 100 av landets brottsförebyggare på Råd för framtiden, digitalt och på plats i Umeå.

Möjliggörare på arbetsplatser är eftertraktade för kriminella nätverk1.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Personer som utnyttjar sin anställning för att hjälpa kriminella nätverk är relativt ovanliga på de flesta arbetsplatser. Men de är mycket eftertraktade för nätverken, och deras agerande kan få allvarliga konsekvenser för både verksamheten och samhället i stort. De nätverkskriminella utnyttjar släkt och vänner, men även personer som inte själva är medvetna om sin roll som möjliggörare. Det visar en studie som Brå publicerar idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye