BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris kongress: Sverige bör ta fram ny nationell barnrättsstrategi

Dela
I kristider drabbas barn hårdast. De senaste åren har kriserna avlöst varandra och fler barn än någonsin vänder sig till Bris. Samtidigt ökar engagemanget för barns rättigheter och när folkrörelsen Bris nu samlades till kongress togs flera beslut för hur barns rättigheter ska stärkas.
Bild Schutterstock
Bild Schutterstock

Under lördagen samlades folkrörelsen Bris till kongress i Göteborg. Medlemmar från hela Sverige möttes för att diskutera de senaste årens utmaningar och strategier för att säkerställa att barns rättigheter tillgodoses.

– Det finns ett stort engagemang för att stärka barns rättigheter i Sverige, det ser vi inte minst i den växande folkrörelsen Bris. Under dagen har vi sett vilken kraft som finns inom folkrörelsen och tagit del av både ombud och motionärernas starka vilja att driva igenom sina förslag för att skapa ett samhälle som ger varje barn rätt till en trygg uppväxt, säger Annabella Kraft, omvald ordförande för Bris styrelse.

Det senaste årens kriser har fått konsekvenser för barn och barns mående. Efter pandemin följde krig i Ukraina och sedan svåra ekonomiska tider med ökade mat- och elpriser som påverkat många familjers ekonomi. I den nationella stödlinjen för barn märks det tydligt att kriser drabbar barn hårdast. Under 2022 har Bris haft fler stödjande kontakter än någonsin innan och barn berättar om en allt allvarligare psykisk ohälsa.

– Även om samtalen till Bris ökar så ser vi det positiva i att barn söker hjälp. Det är när barn berättar som samhället kan erbjuda stöd. Samtidigt är det otroligt viktigt lär oss från de tider som varit. I kristider ökar vikten av ett samhälle som gör barn delaktiga och utifrån ett starkt barnrättsperspektiv formar hållbara och långsiktiga lösningar där barns rättigheter och livsvillkor är i centrum, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris.

Bris kongress antog idag en rad motioner som förtydligar organisationens arbete framöver. Bris ska bland annat verka för att Sverige tar fram en ny nationell barnrättsstrategi. Den tidigare barnrättsstrategin togs fram 2010, innan barnkonventionen blev svensk lag och motionärerna lyfte bland annat att en uppdaterad strategi skulle tydliggöra hur alla verksamheter i Sverige ska arbeta för att följa barnkonventionen i praktiken. Vidare togs även beslut om att Bris ska arbeta för att barn får rätt till eget ombud i rättsprocesser.

Bris nästa kongress hålls 2025 i Umeå.


Bris nya styrelse

Annabella Kraft, omvald ordförande – Har suttit i Bris styrelse sedan 2015, som styrelseordförande sedan 2017. Chefsmentor, tidigare senior ledarskapsutvecklare i Södertälje kommun, utbildad förskollärare som arbetat på alla nivåer inom skol- och socialförvaltning inom Stockholms och Södertäljes kommun.


Nya ledamöter

Martin Björgell, nyvald ledamot – Civilekonomexamen från Lunds Universitet. Ledarskapsutbildning från Stockholm School of Economics Excecutive Education och IESE Business School i Barcelona. Är chef för Erbjudande Pension & Försäkring, Svenska Handelsbanken. Har tidigare varit ordförande för Scouterna, Civos Civilsamhällets organisationer i samverkan och Handelsbankens Fadderbarns Fonden.

Petra Blom, nyvalde ledamot – Utbildad sociolog och beteendevetare. Arbetar som sakkunnig på Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck på Länsstyrelsen Östergötland. Sitter i även styrelsen för Samtalsringen, en förening som arbetar för unga killar i utanförskap. Tidigare arbetslivserfarenheter inkluderar arbete inom förskola och skola, enhetschef på skyddat boende, samt kommunövergripande samordnare för att motverka våld och försummelse mot barn.

Benny Marcel, nyvald ledamot – Utbildad förskollärare/speciallärare med studier i b.la. statsvetenskap och internationell rätt. Direktör för Nordisk Kulturfond sedan 2015 innefattande b.la. bidragsgivning till konst-och kulturaktörer, marknadsföring av Norden inom olika områden och med världen som arbetsfält. Styrelseordförande i Dansalliansen, styrelseledamot i Stiftelsen Folkoperan och i Stockholms Konserthusstiftelse.

Omvalda ledamöter

Helén Strömberg, omvald ledamot – Har suttit i Bris styrelse sedan 2015. Filosofie doktor, forskare och lektor i ekonomisk historia, verksam vid Umeå universitet. Inom forskningen återfinns perspektiv på välfärd, genusstruktur och förändringar som sker i offentlig sektor, främst inom sjukvården. Har stort socialt engagemang och flera uppdrag inom barn- och ungdomsidrott.

Åsa Ekman, omvald ledamot – Har suttit i Bris styrelse sedan 2019. Har i närmare 20 år jobbat med FN:s konvention om barnets rättigheter. Arbetat i olika kommuner som ungdomssamordnare, demokratiutvecklare och barnstrateg. Driver sedan tre år tillbaka eget företag där hon hjälper organisationer att bättre arbeta med barnkonventionen och tillgodose barnets rättigheter.

P-G Persson, omvald ledamot – VD och koncernchef vid Platzer Fastigheter. Styrelseledamot i Rikshem, Svenska Tennismagasinet och Chalmers studentbostäder (suppleant). Tidigare arbetslivserfarenheter inkluderar Skanska, Skanska Facilities Management (regionchef), Coor Service Management (affärsenhetschef, affärsområdeschef). Aktiv inom tennisvärlden.

Cecilia Carnefeldt, omvald ledamot – Jur.kand. från Stockholm Universitet, EMBA från Handelshögskolan i Stockholm. Koncernchef på utbildningsorganisationen Kunskapsskolan Education Sweden AB. Har många års styrelseerfarenhet från både aktiebolag, stiftelser och föreningar – i Sverige och utomlands. Har tidigare suttit i styrelsen för Bris region Mitt 2004–2010, de sista två åren som lokal ordförande.

Jerker Lindsten, omvald ledamot – VD för Vinngroup. Tidigare VD för HiQ Sweden samt har arbetat på Telia och Framtidsfabriken, och under lång tid varit aktiv i digitaliseringsfrågor. Styrelseordförande i föreningen Great som verkar för det digitala samhällets utveckling, styrelseledamot i Sparbanken Syd och styrelseledamot i Systek (norskt IT-konsultföretag).

Ulrika Rogland, omvald ledamot – Jur.kand. från Lunds universitet. Advokat med egen advokatbyrå med arbete som målsägandebiträde, ombud i vårdnadstvister och offentligt biträde i LVU-mål. Tidigare domare på Hovrätten över Skåne och Blekinge och åklagare specialiserad på våld i nära relation, sexuella brott, brott mot barn och hedersvåld.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild Schutterstock
Bild Schutterstock
Ladda ned bild

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris stöttar barn med vänner eller syskon i kriminella nätverk23.4.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Bris riktar strålkastarljuset mot närstående till personer som är kopplade till gängkriminalitet. Tusentals har redan nåtts av budskapet att de inte behöver vara ensamma med sina känslor genom kampanjen “Det är inte för sent”. – Vi vill att alla syskon, vänner och partners som behöver stöd ska veta att de har rätt till det. Och veta att Bris finns, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare vid Bris, Barnens Rätt i Samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye