BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris välkomnar utredning om barns klagorätt

Dela

Idag beslutade regeringen att tillsätta en utredning om barns möjligheter att klaga och utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen. Syftet med utredningen är att få kunskap som kan ligga till grund för möjliga åtgärder när det gäller barns möjligheter att klaga och utkräva sina rättigheter.

– Bris har länge lyft  vikten av att barn i Sverige ges möjlighet att föra fram individuella klagomål när deras rättigheter kränks. Äntligen tillsätter regeringen en utredning som ska ta ställning kring om Sverige ska ratificera barnkonventionens tredje tilläggsprotokoll som handlar om just en sådan klagomålsmekanism. Detta är ett historiskt viktigt steg i arbetet för att förverkliga barnets rättigheter. Barn ska inte bara ha rätt utan även få rätt, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

Bris är även glada att utredningen ska se över frågan om barnombud som blir en viktig pusselbit för att barn ska kunna utkräva sina rättigheter i praktiken.

– För att rättigheter ska fungera måste det finns sanktioner och möjligheter att kräva sina rättigheter. Sverige har tidigare fått kritik från FN:s barnrättskommitté för avsaknad av en oberoende klagorättsmekanism för barn och behovet har varit uppenbart. Hur ska barnets rättigheter tillförsäkras om det inte går att pröva om det har skett eller inte?

Läs mer om tredje tilläggsprotokollet här.

Till särskild utredare utses Anita Linder, lagman vid Kammarrätten i Stockholm. Uppdraget ska redovisas senast den 28 augusti 2023. Mer information om regeringsuppdraget finns här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum