Svensk Handel

Butiksstölderna har ökat med 800 miljoner

Dela
Varje år stjäls det för 6,8 miljarder kronor från den svenska butiker. De senaste två åren har butiksstölderna ökat med 800 miljoner. Energidryck, kött och kläder är de varor som stjäls mest. Brottsligheten som drabbar handeln får långtgående konsekvenser för företagare, medarbetare och kunder.
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel.
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel.

Svensk Handels stöld- och svinnrapport visar att varannan butik ändrat sitt sortiment och att var femte handlare rent av överväger av att flytta eller lägga ned sin verksamhet på grund av handelns brottsutsatthet.

Brotten skapar också personalproblem, främst i dagligvaruhandeln. Fyra av tio dagligvaruhandlare anger att de har svårt att behålla personal och var tredje att de har svårt att rekrytera nya medarbetare på grund av brottsligheten.

– Polis och rättsväsende har lämnat walkover och de kriminella krafterna får diktera villkoren. Att butiker tvingas stänga igen och att handelns anställda överväger att byta yrkesbana på grund av brottslighet är otroligt illavarslande. Att detta tillåts fortsätta är en skymf, inte minst mot handelns alla medarbetare, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Varannan dagligvarubutik satsar mer på säkerhet
Tilltagande brottsutsatthet har gjort att varannan dagligvaruhandlare ökat investeringarna i säkerhet det senaste året. I genomsnitt lägger en dagligvarubutik 624 000 kronor årligen på ordningsvakter, larm, kameror och utbildningar för att öka butikens säkerhet.

Motsvarande siffra för sällanköpsvaruhandeln är 191 000 kronor. Där har var fjärde butik ökat säkerhetsinsatserna.

– När rättssamhället sviker får handeln betala säkerhetsnotan. Istället för att satsa på fler nyanställningar och kompetensutveckling tvingas handlarna bekosta fler väktare och skicka medarbetarna på säkerhetskurser, säger Per Geijer.

Det totala svinnet i handeln har ökat med en miljard sedan 2016 och uppgår till 13,1 miljarder. De externa stölderna står för 800 miljoner av svinnets ökning. Utöver externa stölder ingår även interna stölder och administrativt, icke brottsligt, svinn i siffran. Sedan år 2010 har svinnet ökat från 1,45 procent till 1,67 procent av handelns omsättning.

Seminarium i Stockholm, Göteborg och Malmö
För att uppmärksamma handelns brottsutsatthet arrangerar Svensk Handel Säkerhetsveckan mellan den 6-12 maj. Svensk Handel uppmanar landets butiker att anmäla alla brott under en vecka.

Stöld- och svinnapporten och Säkerhetsveckan kommer att presenteras på seminarier i Stockholm (måndag kl 13.00), Malmö (onsdag kl 08.30) och Göteborg (torsdag kl 08.30).

Vanligaste stöldvarorna

Dagligvaruhandeln: 1) energidryck 2) kött 3) chokad 4) godis 5) smink 6) kaffe

Sällanköpsvaruhandeln: 1) kläder 2) smycken 3) accessoarer 4) elektronik 5) skrivbordstillbehör 6) inredning

För mer information eller intervju, vänligen kontakta:

Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, 070-421 70 30

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel.
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

e-com ready – så ska framtidens leveranser möjliggöra en mer hållbar e-handel17.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Minskat klimatavtryck, bättre arbetsmiljö, effektivare arbetsmetoder och billigare leveranser. Med e-handelsanpassade leveranser kan e-handeln sänka sin klimatpåverkan och samtidigt spara stora summor. Svensk Handels nätverk Hållbar e-handel presenterar idag insikterna från projektet e-com ready. För Apotea, ett av pilotföretagen, uppgick kostnadsbesparingen till 97 procent och samtidigt minskade klimatavtrycket med 77 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye