Byggföretagen

Byggföretagen kommenterar nya LAS

Dela

Den 1 oktober börjar de nya reglerna i Lagen om anställningsskydd att tillämpas. Avtalet innebär att anställda får utökad rätt till omställnings- och kompetensstöd. – Bygg- och anläggningsbranschen har ett växande kompetensbehov. Det här är en stor förändring som ger anställda bättre möjlighet till yrkesväxling, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen

Arbetsgivare ges i sin tur ökad flexibilitet vid uppsägning på grund av arbetsbrist och vid misskötsel.

– Båda delarna i uppgörelsen är positiva för bygg- och anläggningsbranschen, säger Mats Åkerlind.

Byggföretagens fackliga motpart Byggnads har valt att inte ställa sig bakom huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

– Tyvärr råder oenighet kring turordningsreglerna vilket är besvärande i rådande ekonomiska läge och inför kommande avtalsrörelse, säger Mats Åkerlind.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen
Ladda ned bild

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för seriösa bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Byggföretagen kräver utökat informationsutbyte mellan myndigheter24.11.2022 09:10:19 CET | Pressmeddelande

Byggföretagen välkomnar utredningsförslaget om ett utökat informationsutbyte mellan myndigheter för att motverka arbetslivskriminalitet i bygg- och anläggningsbranschen. - Det är skillnad på byggare och byggare. Byggföretagen har under lång tid framfört behovet av en ny sekretesslagstiftning som möjliggör delgivande av relevant information, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

"Återhållsamma lönekrav är en förutsättning"3.11.2022 10:30:00 CET | Pressmeddelande

Byggföretagen inleder avtalsrörelsen i skuggan av en kraftig inbromsning i bygginvesteringarna. - Kostnadsökningar, stigande räntor och fortsatt osäkerhet kring cementförsörjningen kräver en ansvarsfull avtalsrörelse. Återhållsamma lönekrav är en förutsättning för att trygga sysselsättningen i bygg- och anläggningsbranschen, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum