Byggföretagen

Byggföretagen växlar yrkanden med Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen

Dela
I dag 1 februari växlar Byggföretagen yrkanden med Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen avseende Tjänstemannaavtalet.
Johanna Vilhelmsson, huvudförhandlare för Tjänstemannaavtalet, Byggföretagen.
Johanna Vilhelmsson, huvudförhandlare för Tjänstemannaavtalet, Byggföretagen.

- Bygg- och anläggningsbranschen befinner sig i ett bistert konjunkturläge. Samtidigt är behovet av långsiktig kompetensförsörjning stort. Byggföretagens ambition är att göra Tjänstemannaavtalet än mer attraktivt för både företag och medarbetare och bibehålla avtalets flexibilitet och goda möjlighet till lokala överenskommelser, säger Johanna Vilhelmsson, huvudförhandlare för Tjänstemannaavtalet, Byggföretagen.

Därför yrkar Byggföretagen bland annat på:

  • Att det sifferlösa processlöneavtalet med Sveriges Ingenjörer tecknas som ett tillsvidareavtal i enlighet med parternas intention när det först tecknades 2013.
  • Att ett sifferlöst processlöneavtal tecknas tills vidare med Unionen i enlighet med det utkast som arbetats fram partsgemensamt under avtalsperioden. Tidigare har ett så kallat pottlöneavtal med individgaranti gällt.
  • Att en ansökan om föräldraledighet som avses infalla någon gång i perioden 1 juni till 31 augusti respektive år bör inges till arbetsgivaren i samband med semesteransökan. Detta för att möjliggöra en god planering av verksamheten och säkerställa en god arbetsmiljö för samtliga medarbetare.

- Byggföretagen kommer nu att analysera och utvärdera motparternas yrkanden inför nästa förhandlingstillfälle 15 februari, säger Johanna Vilhelmsson.

Tjänstemannaavtalet löper ut 31 mars 2023. Vid sidan av Tjänstemannaavtalet förhandlar Byggföretagen även Byggavtalet med Byggnads samt Väg- och banavtalet med Seko.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johanna Vilhelmsson, huvudförhandlare för Tjänstemannaavtalet, Byggföretagen.
Johanna Vilhelmsson, huvudförhandlare för Tjänstemannaavtalet, Byggföretagen.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Räntehöjningar driver på rekordhöga byggkostnader15.3.2023 09:40:04 CET | Pressmeddelande

Kostnaderna inom byggbranschen fortsätter att stiga enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. - Tidigare var det byggmaterialen som var den stora kostnadspådrivaren. Nu har detta växlat över till byggherrekostnaderna – vilket innebär att det främst är räntehöjningarna som gör att den rekordhöga byggkostnadstakten bibehålls, säger Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum