Byggnads

Byggnads viktigaste krav i avtalsrörelsen 2020

Dela

Krafttag mot fusk och dumpade villkor. Rätt att kunna jobba utan att riskera livet och hälsan. Ett pensionssystem som är anpassat efter vår verklighet med pension från första arbetade timmen. Det är några av de krav Byggnads kommer lägga fram till våra motparter i avtalsrörelsen 2020.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

– Det här är en viktig avtalsrörelse och vi har våra medlemmar med oss. Hundratals avtalsmotioner som kommit in har handlat om pensionerna. Det är ett dystert kvitto på att pensionssystemet är inte fungerar. Jag möter byggnadsarbetare som knaprar värktabletter varje dag för att stå ut och många oroar sig för om de ska orka arbeta fram till pension. Och för hur stor den blir när det väl är dags. Mer pengar in i systemet är en självklarhet. Och det från första arbetstimmen, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

– Nu är det upp till våra motparter att stå upp för våra kollektivavtal. Det handlar om byggbranschens överlevnad. För hur ska vi kunna locka unga till branschen när det ser ut som det gör, det är rena vilda västern idag, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Byggnads viktigaste krav:

Ordning och reda
Det är dags att städa byggbranschen från fusk och dumpade villkor. Arbetsgivarna och företagen måste ta ett större ansvar. Uppföljning och granskning av huvudentreprenörens ansvar behöver exempelvis gå snabbare. Det är inte heller rimligt att det finns kryphål i systemet som gör att arbetare från Sverige och andra länder ställs mot varandra. Svenska kollektivavtal ska gälla alla och lika skickliga händer ska ha lika betalt.

Hålla hela arbetslivet
Arbetsgivarna måste ta sitt arbetsmiljöansvar på större allvar. Ingen ska bli utsatt för fara, skadas eller dö i arbetet. Regelbundna hälsoundersökningar och ett engagerat samarbete med företagshälsa är grundläggande. Skyddsombudens roll och de regionala skyddsombuden möjlighet att besöka arbetsplatser är viktiga för att öka säkerheten på byggarbetsplatserna. Deras insatser räddar liv.

Högre pensioner
Pensionssystemet är orättvist och inte anpassat efter vår verklighet. Det är inte rimligt att byggnadsarbetare som knappt orkar jobba fram till dagens lägsta pensionsålder inte får avtalspension förrän efter de fyllt 25. Ett pensionssystem anpassat efter vår verklighet och avtalspension från första arbetstimmen borde vara en självklarhet. Inte mer än rättvist.

Löner
Byggnads står bakom det gemensamma kravet från 12 LO-förbund om minst 3 procent i löneökning. Men ökningen får inte vara mindre än 783 kronor i månaden. Detta är ett minimum, även för dem som har mindre än 26 100 i månaden. Arbetsgivarna menar att lönekravet på 3 procent är ”helt orealistiskt”. Konjunkturinstitutet, däremot, bedömer att ett löneutrymme framöver på mellan 3 och 3,5 procent är förenligt med inflationsmålet. Att andra ersättningar, som exempelvis semesterlön och övertidsersättning, ska öka med samma procent är också ett krav.

Jämställdhet och sexuella trakasserier
Vi måste ha arbetsplatser fria från trakasserier och diskriminering, som är anpassade för alla. Och det måste gå att förena familjeliv med ett arbete som byggnadsarbetare. Vi ställer också krav på arbetsgivarnas ansvar att utreda, och vidta konkreta åtgärder för att förhindra trakasserier.

Byggnads kommer löpande presentera sina krav per avtalsområde:

Teknikinstallationsavtalet VVS och kyl: 11 februari klockan 10.30
Entreprenadmaskinsavtalet: 12 februari klockan 11.30
Plåt- och ventilationsavtalet: 12 februari klockan 13.30
Byggavtalet: 13 februari klockan 13.30
Glasmästeriavtalet: 14 februari klockan 13.30

Vi uppdaterar löpande kraven på vår webb, läs mer här>>

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Ladda ned bild
Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads
Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum