Dramaten

Carl Johan Karlson ny konstnärlig ledare för Unga Dramaten

Dela

Carl Johan Karlson blir ny konstnärlig ledare för Unga Dramaten och tillträder tjänsten den 1 februari 2023. Carl Johan är frilansade regissör och just nu aktuell med uppsättningen av Matthew Lopez succépjäs Arv på Dramaten.

Carl Johan Karlson. Foto: Leonard Stenberg.
Carl Johan Karlson. Foto: Leonard Stenberg.

– Vi har haft väldigt många kvalificerade sökande till tjänsten. Det är glädjande att det är så attraktivt att arbeta med teater för barn och unga på Sveriges Nationalscen. Carl Johan har presenterat en mycket fin och grundad idé om hur han vill ta sig an uppdraget och därför känns det mycket inspirerande att ha honom på Dramaten i denna funktion, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

Carl Johan Karlson, född och uppvuxen i Stockholmsförorten Skogås, tog regiexamen från Stockholms dramatiska högskola 2013. Han har regisserat på bland annat Kulturhuset Stadsteatern, Helsingborgs stadsteater och Riksteatern, där han också var husregissör i flera år.

Han har regisserat flera produktioner för den yngre publiken på Örebro länsteater och Ung Scen Öst. För Det Norske Teatret i Oslo skrev och regisserade han Vi som känner annorlunda. Carl Johan har jobbat med uppsättningar inom olika genrer; från klassiker som Tennessee Williams Katt på hett plåttak på Riksteatern till opera med Massenets Don Quijote på Folkoperan. På Dramaten ges nu Carl Johans hyllade uppsättning av Matthew Lopez pjäs Arv om homosexuella män i New York.

– Konsten spelar en mycket viktig roll i vår omvälvande samtid och att få verka för att fler barn och unga får uppleva modig och konstnärligt ambitiös scenkonst känns extra angeläget. Jag känner mig därför mycket glad över uppdraget som konstnärlig ledare för en så spännande plats som Unga Dramaten. Mitt eget intresse för teatern föddes när jag var åtta år och fick möjlighet att tillsammans med min skola se föreställningen Det susar i säven. Nu vill jag erbjuda den unga publiken scenkonst de aldrig kommer glömma, säger Carl Johan Karlson.

Carl Johan efterträder Ada Berger som varit konstnärlig ledare för Unga Dramaten från 2016.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Carl Johan Karlson. Foto: Leonard Stenberg.
Carl Johan Karlson. Foto: Leonard Stenberg.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum