Uppsala kommun

Chans att påverka i Rasbo och Vaksala

Dela

Uppsala kommuns projekt medborgarbudget fortsätter och i år har turen kommit till Vaksalaområdet och Rasbobygden. Projektet går ut på att de 8 825 invånarna som bor i området får möjlighet att bestämma vad en halv miljon kronor ska användas till.

Medborgarbudget är ett samlingsnamn för olika metoder som används för att involvera medborgare i beslut om hur kommunens resurser ska användas, och är ett verktyg för lokal utveckling. Projektet med medborgarbudget startade som ett pilotprojekt i början av 2018 och kommer att pågå till och med 2023.

- Ska vi bli Sveriges bästa landsbygdskommun behöver boende på landsbygden få mer inflytande över vad som ska satsas på i just deras bygd. Jag hoppas att vi får in många kreativa förslag i Rasbo och Vaksala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

- I år har landsbygdsbor i flera delar av Uppsala kommun möjlighet att påverka utvecklingen av sitt närområde. Det är också en möjlighet för Uppsala kommun att få upp ögonen för behov i just dessa bygder. Vi ser fram emot många spännande förslag, säger Helena Nordström Källström (MP), landsbygdsberedningens ordförande.

I projektet har kommunens landsbygd delats in i fem områden och 2021 är det dags för Vaksala- och Rasbobygden som får 496 380 kronor att fördela. Varje delområde får 60 kronor per invånare, vilket innebär att de olika områdena får olika summor.

Chans att påverka i den egna bygden

Medborgarbudget går till så att de boende får välja ut fem representanter från bygderna, som bildar en lokal arbetsgrupp ihop med politiker. Idéer samlas sedan in från invånarna, en röstning sker och vinnande förslag utses av den lokala arbetsgruppen. Slutligen genomförs de vinnande förslagen.

Vid förra årets medborgarbudget i östra och västra Bälingebygden och Björklinge lämnades 240 förslag in. Pengarna gick då till hjärtstartare vid Nolmyra bygdegård, parkbänkar i Bälinge, Björklinge och Oxsätra, träscen vid Långsjön i Björklinge, belysning vid lekpark i Lövstalöt och komplettering av utegymmet i Bälinge.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum