Spanska Turistbyrån

City-breaks: kultur i spanska städer

Dela

Funderar du på att utforska någon europeisk stad som du kanske varit nyfiken på men inte hunnit resa till än? Du har kanske lust att kika in på en stads kulturscen, evenemang, gatuliv och kanske också äta gott? Om du väljer resmål efter ditt intresse för kultur så har vi några tips för dig.

eskystudio / Shutterstock.com
eskystudio / Shutterstock.com

I Madrid hittar du som du säkert redan vet de berömda konstsamlingar på El Prado, Reina Sofia och Thyssen-Bornemysza. Du kan också besöka det intressanta arkeologiska museet Museo Arqueológico Nacional.

On du gillar klassisk musik ska du ta en titt på Teatro Real, som trots namnet är en av Spaniens främsta operasalar. Och gillar du gamla men levande palatser så finns det många både i innerstan och i Madrids omgivning. Filip den andras El Escorial ska man se åtminstone en gång i livet. När det blivit dags att slappna av, rekommenderar vi att ta en titt på en av de fina takterraser som börjat blomma upp på Madrids byggnader och som blivit jättepoppis.

En av de bästa städerna i världen för att njuta av Art Noveau är förstås Barcelona, hemstad till namnkunnige Gaudí. Här finns flera av hans mest kända verk, bl.a. Sagrada Familia. Men Barcelona har mycket annat intressant arkitektur. Både modern och sekelgammal. Flanera runt i Barri Gòtic och låt dig överraskas av Barcelonas medeltida kärna.

För lite mera kontemporära verk ska du besöka El Mercat dels Encants där du också kan se Agbar-tornet. Omtalade byggnader är Mare Nostrum och hotellet W. För nånting mera klassisk ska du besöka Mies van der Rohes berömda pabiljong. Också nutida är kulturcentrumen CCCB och MACBA som båda håller världsklass. För att titta på stadslivet med en kopp kaffe i handen är uteserveringar på El Born en favorit bland lokalborna.

Något av en nykomling i kulturscenen är Málaga. Staden har satsat mycket på kultur och hyser nu en filial till Centre Pompidou, den första i världen utanför Paris. Och staden är ju förstås Picassos födelseort och har därför två museer till honom. Spaniens arabiska historia har också lämnat imposanta spår, framförallt Alcazaba och borgen Gibralfaro.

Bilbao har som bekant också slagit sig in på världskartan för städer med intressant kultur, framförallt tack vare Guggenheimmuseet. Och likaså Valencia med sin Ciutat de les Artes i les Ciències, Konst- och Vetenskapsstaden. Här finns också modernkonstmuseet IVAM. I staden finns också en väldigt fin strand som är praktiskt okänd bland svenskar, där hittar man sköna restauranger med paella och havsinspirerade tapas. Malvarrosa heter den.

Och sist men inte minst vill vi nämna Sevilla. Här ska man inte missa Reales Alcázares från den muslimska tiden, och inte heller en av världens största katedraler. I Sevilla finns också arkiven över spanska riket i Amerika, kallad Archivo General de Indias. Den är vackert belägen i en vacker byggnad från 1600-talet, och öppet till allmänheten. Blir din nästa city-break till Spanien måhända? För gatuliv och uteserveringar och sköna promenader i gränder med apelsinblomsdoft ska du ta dig till Barrio de Santa Cruz, mitt i stan.

Du hittar mer info här Spain.info

Nyckelord

Kontakter

Bilder

eskystudio / Shutterstock.com
eskystudio / Shutterstock.com
Ladda ned bild
joan_bautista / Shutterstock.com
joan_bautista / Shutterstock.com
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
tonisalado / Shutterstock.com
tonisalado / Shutterstock.com
Ladda ned bild

Om

Spanska Turistbyrån
Spanska Turistbyrån
BOX 7634
103 94 Stockholm

http://www.spain.info/en/

Turespaña – Spaniens Institut för Turism är ett organ som fått i uppdrag av den spanska staten att marknadsföra Spanien som en turistdestination. Turespaña bedriver sin verksamhet genom ett nätverk av 33 strategiskt placerade turistbyråer runt om i världen som interagerar lokalt med resebranschens olika aktörer, opinionsbildare och resenärer.     

Spanska Turistbyrån i Stockholm, som är Turespañas kontor i Sverige, har till uppgift att bistå den  spanska turismsektorn genom marknadsföring av Spanien med hjälp av olika arrangemang som riktas till så väl verksamma inom resesektorn (presentationer, workshops, vidareutbildningar för agenter, deltagande i mässor mm) som till allmänheten (reklamkampanjer, aktiviteter i sociala medier och event), och genom analys och marknadsrapporter. För att stärka och positionera Spanien som resmål arbetar Spanska Turistbyrån även aktivt inom kommunikation och PR.

Läs mer om Spanien på spain.info och vår tidning på svenska upptackspanien.com.

Följ Spanska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spanska Turistbyrån

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum