Svenska Basketbollförbundet

Coachstaberna för ungdomslandslagen utsedda

Dela

En ny landslagssäsong är snart igång igen. Här hittar du alla coachstaber för våra ungdomslandslag 2019-2020. Flera coacher har varit med tidigare, men det finns också några debutanter - och namn som är tillbaka i landslagsverksamheten.

Av årets head coacher bland ungdomslandslagen är fem av dem head coacher i Svenska Basketligan, dam eller herr, plus flera assisterande från SBL.
- Det är en absolut ambition att i högre grad involvera SBL-coacherna i landslagsverksamheten, och det är mycket glädjande att så många velat vara med. Det är i SBL och i våra basketgymnasier vi finner de professionella coacherna i Sverige, och det är där den mesta kompetensen och de flesta erfarenheterna finns, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo.

I år är det fler kvinnor i landslagsstaberna än tidigare, och fördelningen mellan manliga och kvinnliga coacher är något landslagsavdelningen hela tiden har i åtanke.

- Vi är absolut inte nöjda med fördelningen mellan män och kvinnor detta år heller, men vi går i rätt riktning. Ambitionen är att ha 50-50 i fördelning, men då behöver vi fler aktiva kvinnor i klubbmiljöer. Det är ett beklagligt faktum att det inte finns en enda headcoach som är kvinna i någon av våra högsta serier, och endast 3 assisterande, kommenterar Joulamo. 

- Tycker också att det finns flera riktigt intressanta namn, men ska jag nämna några är det Chioma Nnamaka, som med sin unika spelarbakgrund kommer att göra skillnad tillsammans med Selma Delibasic på DU18. Kevin Taylor Lundgren har där två starka personligheter och mycket kunniga basketmänniskor att dra nytta av. Roligt också att se Torbjörn Gehrke med sin färgstarka personlighet och långa erfarenhet ta sig an våra yngsta EM-killar.

Här är årets coachstaber i ungdomslandslagen.

Damer U20
Head coach: Robin Sandberg (Luleå)
Assisterande coacher: Angelica Gabrielsson (Täby), Tommy Johansson (Blackeberg)

Herrar U20
Head coach: Boris Balibrea (Wetterbygden)
Assisterande coacher: Adam Engström (Nässjö), under tillsättning

Damer U18
Head coach: Kevin Taylor-Lundgren (Norrköping)
Assiterande coacher: Selma Delibasic (Wetterbygden), Chioma Nnamaka (Luleå)

Herrar U18
Head coach: Henrik Svensson (Borås)
Assisterande coacher: Victor Holmberg (Kungsholmen), Fredrik Ernmark (AIK)

Damer U16
Head coach: Joakim Lantto (Södertälje)
Assisterande coacher: Pia Rosin (Alvik), Mattias Lundgren (Växjö)

Herrar U16
Head coach: Torbjörn Gehrke (Jämtland)
Assisterande coacher: Wictor Buszka (Jämtland), under tillsättning

Damer U15
Coacher: Mikael Johansson (Luleå), Basil Shiltagh (Mark), Elin Setzman (Luleå), Alva Stark (Norrköping), under tillsättning.

Herrar U15
Coacher: Maria Modig (Luleå), Andreas Af Kleen (Mark), Rasmus Sanne (Täby), Joel Emnegård (Blackeberg), Ridwan Chowdhury (AIK).

Alla coachstaber kommer också att kompletteras med fysios och team managers för respektive lag, som är under tillsättning just nu.
Coacher för Framtidslandslag Senior (dam och herr) samt 3x3-ungdomslandslag kommer att meddelas vid senare tillfälle.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Svensk Basket växer – ökning med 13%5.6.2020 14:51:21 CESTPressmeddelande

Antalet registrerade basketspelare i Sverige växte med 13% det senaste året. Siffran bekräftar den ökande popularitetstrend som basketen sett i olika undersökningar, tittarsiffror och publiktillströmning på landskamperna. – Att vi blir fler basketspelare är det viktigaste strategiska målet vi har så dessa siffror är oerhört glädjande, säger generalsekreterare Johan Stark. Idag finns 35 198 licensierade eller registrerade basketspelare i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum