Byggföretagen

Coronapandemins effekter oroar byggföretagarna i södra Norrland mest

Dela

Coronapandemins effekter på affärerna är det som oroar Byggföretagens medlemsföretag i södra Norrland mest. Hela 53% av alla medlemsföretag känner en oro inför framtiden som en följd av den ekonomiska osäkerhet som pandemin skapar. Det visar Byggföretagens senaste Byggbarometer.

Berndt Jonsson, regionchef för Byggföretagen i södra Norrland
Berndt Jonsson, regionchef för Byggföretagen i södra Norrland

- Det bästa sättet för Sverige att övervinna krisen är att fortsätta bygga. Nu är det särskilt viktigt att offentliga investeringar säkerställs. Regeringen behöver också se hur man kan öka möjligheterna för fler att köpa en bostad, exempelvis genom att slopa skärpta amorteringskrav och mildra kreditrestriktionerna. Så kan vi på riktigt få fart på byggandet, säger Berndt Jonsson, regionchef för Byggföretagen i södra Norrland.

Enligt Byggbarometern upplever 61% av medlemsföretagen minskad orderingång i hög eller viss utsträckning. 23% upplever finansierings- eller likviditetsproblem. Av barometern framgår även att 21 % av medlemsföretagen har tvingats varsla personal. 15 % svarar att de ännu inte varslat, men kan komma att behöva göra det.

Coronapandemin är inte det enda som bekymrar Byggföretagens medlemsföretag. 19% av företagen oroar sig för kompetensbrist och 17% för osund konkurrens.

Byggbarometern besvarades av 47 medlemsföretag hos Byggföretagens medlemsföretag i södra Norrland, som täcker Dalarnas, Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län. Undersökningen gjordes under perioden 13-20 januari 2021.

Bilder

Berndt Jonsson, regionchef för Byggföretagen i södra Norrland
Berndt Jonsson, regionchef för Byggföretagen i södra Norrland
Ladda ned bild

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

För mer information, vänligen kontakta Berndt Jonsson på 060-16 09 63

 

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder. 

 

 

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Hon blev Årets byggkvinna 202123.4.2021 14:04:01 CEST | Pressmeddelande

Emmalena Andersson, plåtslagare och byggchef, kan nu även titulera sig Årets byggkvinna 2021. Emmalena har i sin roll som plåtslagare och byggchef bidragit till en bättre arbetsmiljö på såväl plåtföretaget som hon är verksam i som i branschen. Hon arbetar med viktiga områden som psykosocial hälsa, mobbing och trakasserier för att skapa en bättre bransch. Utöver det arbetar hon nära utbildningsorganisationer för att säkra kompetensen till byggbranschen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum