Sveriges Ingenjörer

COVID-19: Viktig aktivering av krislägesavtal

Dela

Beslutet av SKR om att det centrala avtalet för krissituationer nu aktiveras i Region Stockholm välkomnas av Sveriges Ingenjörer. Avtalet möjliggör mer anpassade villkor för de som jobbar i samhällsviktiga funktioner med att hantera konsekvenserna av Coronaviruset.

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer

– Jag välkomnar att SKR nu aktiverar krislägesavtalet i Region Stockholm, det har vi väntat på. Det gör det möjligt för regionen att införa tjänstgöring i krisläge för hela eller delar av deras verksamhet. Sveriges Ingenjörer är givetvis måna om att medverka till det och vi är beredda att signera lokala krislägesavtal digitalt där de saknas, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörer är landets största akademikerförbund och har drygt 9000 yrkesverksamma medlemmar inom den kommunala och regionala sektorn. Förbundets medlemmar sysslar bland annat med teknisk upprätthållning och utveckling av flera olika samhällsviktiga funktioner ute i landets kommuner, regioner samt kommunala bolag.

– Ingenjörer jobbar med allt från medicinteknisk utrustning inom sjukvården till insatser i räddningstjänst och anpassning av samhällsfastigheter. Med krislägesavtalet får de mer anpassade villkor och regler för att kunna utföra sitt viktiga krisarbete, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörer förhandlade tillsammans med de andra fackliga parterna inom SKR:s avtalsområde under 2019 fram och ingick genom AkademikerAlliansen det centrala avtalet för krissituationer (Krislägesavtalet). Arbetsgivarparter är SKR och Sobona. Det kom till stånd efter de omfattande skogsbränderna året dessförinnan. 

Dagens besked innebär att krislägesavtalet nu aktiveras för intensivvårdsverksamheten i Stockholm men möjlighet finns att det kan innefatta fler samhällsviktiga funktioner inom kort.

Om det nationella krislägesavtalet

Det centrala kollektivavtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krislägen, exempelvis naturkatastrofer, utbrott av pandemi och terrordåd.

Med krisläge förstås i avtalet en situation som avviker från det normala, innebär allvarliga samhällsstörningar, kräver omedelbara insatser av en kommun, region, kommunalförbund eller kommunalt företag eller flera i samverkan och som medför omfattande eller avgörande påverkan på personalförsörjningen i den kommunala verksamheten.

Avtalet kan tillämpas både på arbetstagare som anställs i samband med krisläge och på arbetstagare som redan är anställda hos en kommun eller i en region. Avtalet kan aktiveras i valda regioner, för delar av en kommun eller region, och för vissa yrkeskategorier.

För mer information:
Andreas Nyström, enhetschef Offentlig sektor, Sveriges Ingenjörer: andreas.nystrom@sverigesingenjorer.se / 073- 422 25 27

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Ingenjörer
Box 1419
111 84 Stockholm

08 - 613 80 00https://www.sverigesingenjorer.se/

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Med närmare 156 500 medlemmar är det största 
förbundet inom akademikerfederationen Saco. Se även www.sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Kollektivavtal klart med Paradox3.6.2020 15:17:18 CESTPressmeddelande

Sveriges Ingenjörer och Unionen har tillsammans med techföretaget Paradox förhandlat fram kollektivavtal. Paradox blir därmed en av de första större arbetsgivarna med kollektivavtal i den svenska spelutvecklingsbranschen. "Avtalet med Paradox är ett fint exempel på hur kollektivavtal kan ge villkor anpassade till företags verksamheter. Det stärker arbetsgivare, medarbetare och bidrar till den svenska modellen", säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum