Sveriges Ingenjörer

Unik mätning visar stor samhällsförändring – fler jobbar allt längre från arbetsplatsen

Dela

Ingenjörernas genomsnittliga avstånd till arbetsplatsen har ökat med 20 procent, eller närmare en mil, sedan 2020. Numera har drygt 11 procent av ingenjörerna mer än 10 mil till sitt jobb. Det visar en unik mätning av Sveriges Ingenjörer baserad på uppgifter för över 100 000 medlemmar.

Johan Kreicbergs, chefsekonom och samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer
Johan Kreicbergs, chefsekonom och samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer Foto: Pernilla Pettersson/Sveriges Ingenjörer

– Möjligheten till distansarbete har gjort att många accepterar betydligt längre avstånd till arbetsgivarens arbetsplats. Det innebär att det finns dels en grupp som flyttat längre ifrån sina arbetsplatser för att till exempel kunna sänka sina bostadskostnader, dels en grupp som under senare år har skaffat nya jobb och då kunnat utvidga sitt sökområde betydligt, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörer har gjort en unik mätning på uppgifter för 100 000 ingenjörer som visar att sedan början av pandemin har avståndet till ingenjörernas arbetsplatser ökat med över 20 procent eller cirka en mil de senaste åren. Numera arbetar fler än var tionde ingenjör mer än 10 mil från arbetsplatsen och nästan sju procent mer än 25 mil ifrån arbetsgivaren.

40 procent jobbar minst halvtid på distans

Cirka 40 procent av ingenjörerna arbetar minst halva tiden på distans. Det visar en webbundersökning som besvarades i mars 2024 av cirka 1 300 ingenjörer och som kompletterar mätningen av ingenjörsmedlemmars avstånd mellan arbete och bostad.

Distansarbetets betydelse för avståndet till arbetsplatsen framkom också tydligt i enkäten. Ytterst få skulle kunna tänka sig att ta ett jobb med mer än en timmes restid enkel väg om inte distansarbete tilläts. Om de däremot tilläts att arbeta huvuddelen av tiden på distans skulle hälften kunna tänka sig att ta ett sådant jobb.

1,8 miljoner jobbar på distans

– Det mesta talar för att denna utveckling gäller många fler än bara ingenjörerna. Totalt är det nu 1,8 miljoner svenskar som arbetar delvis hemifrån. I USA där förändringar på arbetsmarknaden ofta slår igenom fortare har avståndet till arbetsplatserna mer än fördubblats, säger Johan Kreicbergs.

– Det finns en uppenbar risk att vi i Sverige inte är redo för denna utveckling. Det handlar om stora samhällsomvälvande konsekvenser för bland annat bostadspriser, regionala löneskillnader, lagstiftning, jämställdhet och olika kommuners attraktivitet.

Stora samhällsförändringar:

  • Regionala skillnader i bostadspriser och löner jämnas ut – när många har möjligheten att bo kvar men ändå jobba över hela landet blir det svårt för anställda att acceptera en 20 procent lägre lön än samma jobb i en annan region.
  • Kommuners attraktivitet förändras – i USA har förekomsten av så kallade ”Zoom towns” blivit allt vanligare.
  • Utsuddade arbetsmarknadsregioner – idén om lokala arbetsmarknader som oberoende av varandra gällande efterfrågan och utbud på arbetskraft blir utdaterad.
  • Gränsöverskridande arbetsmarknad – arbetsgivarna behöver konkurrera om kompetens med grannländerna på ett helt annat sätt än tidigare.
  • Behov av regelförändringar – lagstiftningen är inte anpassad till att människor bor allt längre ifrån sina arbetsplatser.
  • Jämställdhetsmotor – kvinnors deltidsarbete minskat rekordsnabbt i takt med det ökade distansarbetet.

Så gjordes rapporten

Genom Sveriges Ingenjörers medlemsregister har vi tillgång till postnummer för både hem och arbetsplats för över 100 000 yrkesverksamma ingenjörer. Genom att beställa data från Geposit (tidigare Postnummerservice) har vi fått tillgång till avstånden mellan samtliga postnummer i Sverige. Vi har anlitat Ekonomismus AB för att med anonymiserade löpnummer på medlemmarna räkna ut avstånden mellan hem och arbetsplats för våra medlemmar och hur dessa avstånd förändrats 2019–2024. Genomgången av den faktiska utvecklingen är kompletterad med en enkätundersökning via Sveriges Ingenjörers medlemspanel som besvarats av knappt 1 300 ingenjörer.

Distansarbetesrevolutionen – En rapport om det ökade avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen och samhällsförändringarna som följer (sverigesingenjorer.se)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Kreicbergs, chefsekonom och samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer
Johan Kreicbergs, chefsekonom och samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye