Medicago Group i Uppsala tecknar kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer och Unionen
Uppsalaföretagen Medicago AB, Medicago BioSolution AB och Medicago PharmaTech AB tecknar kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer.
– Att Medicago nu väljer att bli en del av den svenska modellen visar att det är ett företag som bryr sig om sina anställda. Vi är väldigt glada att vi har nått en överenskommelse om kollektivavtal efter konstruktiva förhandlingar, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
I januari 2024 inledde Sveriges Ingenjörer och Unionen förhandlingar om kollektivavtal för sina respektive medlemmar på Medicago AB, Medicago BioSolutions AB och Medicago PharmaTech AB.
Nu är det klart att de tre företagen inom Medicago Group kommer att ansöka om medlemskap i arbetsgivarorganisationen IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige) och därmed omfattas av kollektivavtal från och med den 1 september 2024. Bland andra anslutna företag i IKEM finns Pfizer, AstraZeneca och Cytiva, Borealis, Nouryon, Perstorp med flera.
Med ett kollektivavtal får de anställda bland annat rätt att i god tid få besked om beslut och vara med och påverka i frågor som rör till exempel villkor, förmåner och omorganisationer. Personalen garanteras också rättigheter som lönerevision, tjänstepension och tillgång till försäkringar vid sjukdom och arbetslöshet.
Fakta svenska modellen och kollektivavtal
- Branschanpassade kollektivavtal är ett flexibelt och stabilt regelsystem som komplement till arbetsrättsliga lagar i Sverige.
- Kollektivavtalen säkrar att arbetstagare och arbetsgivare är överens om spelregler, i både med och motgång.
- Kollektivavtal säkerställer att alla har tillgång till samma grundläggande villkor.
- På en arbetsplats med kollektivavtal får de anställda rättigheter som lönerevision, tjänstepension och tillgång till försäkringar vid sjukdom och arbetslöshet.
- Kollektivavtal är ett golv, inte ett tak. Det finns ingenting i kollektivavtalen som hindrar arbetsgivaren från att ge förmåner utöver det som står där.
- Trots att Sverige har den klart största arbetsmarknaden i Norden, har vi betydligt färre antal förlorade arbetsdagar per år till följd av konflikter och strejker än våra grannländer.
- Som anställd på en arbetsplats med kollektivavtal är man skyldig att följa de regler och villkor som står i avtalet.
- Kollektivavtal gäller alla anställda hos en arbetsgivare som har kollektivavtal. Men vid uppsägningar eller neddragningar är det bara medlemmar som får hjälp av facket.
- Kollektivavtalen förhandlas om till nya arbetsvillkor och behov genom de regelbundna förhandlingarna som parterna har, i det som kallas avtalsrörelsen.
Nyckelord
Kontakter
Mattias BengtssonPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Bilder
Länkar
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Lägre lön gör att unga inte söker de ingenjörsutbildningar Sverige behöver8.12.2024 10:37:00 CET | Pressmeddelande
Sverige riskerar 2040 att sakna 11 000 ingenjörer inom energi-, elektro- och datateknik och teknisk fysik. Men unga studenter söker i stället ingenjörsinriktningar som industriell ekonomi och organisation, där nettolönen fem år efter examen är 6 000 kronor högre i månaden. Det visar en ny analys från Sveriges Ingenjörer. En stor brist på ingenjörer ger negativa effekter på både arbetsmarknaden och samhällsekonomin i stort.
Gör det lättare för föräldrar att byta jobb3.12.2024 07:54:24 CET | Pressmeddelande
Barnafödandet är nere på rekordlåga nivåer och föräldraskap och familjebildande borde underlättas, inte tvärtom. Att inte få föräldralön under sin föräldraledighet bromsar rörligheten på arbetsmarknaden samtidigt som det blir en ekonomisk smäll för individen. Att helt avskaffa kvalifikationstiden för att få föräldralön är den viktigaste slutsatsen i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer och ett av fackförbundets krav i avtalsrörelsen.
EU:s ställning hotas av brister inom STEM-ämnena visar ny nordisk ingenjörsrapport2.12.2024 12:00:00 CET | Pressmeddelande
Kompetens inom STEM-ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik spelar en avgörande roll för att stärka Europas konkurrenskraft. Men EU brister i kompetens inom STEM-ämnena, vilket påverkar Europas globala ställning, och kräver omedelbara politiska åtgärder. Det visar den nordiska organisationen för ingenjörer, ANE, i en detaljerad analys som presenteras i dag.
Mabtech tecknar kollektivavtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna27.11.2024 08:37:00 CET | Pressmeddelande
Life science företaget Mabtech går med i arbetsgivarorganisationen IKEM och tecknar kollektivavtal med fackförbunden Sveriges Ingenjörer, Unionen och Naturvetarna.
Snabbutred satsning på vattenkraften för Sveriges elbehov21.11.2024 12:07:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen måste snabbutreda en satsning på vattenkraften. Genom att uppgradera våra vattenkraftsanläggningar kan vi till 2035 öka effekten med 1 300 MW motsvarande 80 procent av Stockholms behov, eller den el som ges av en ny kärnkraftsreaktor. Det visar en rapport som Sveriges Ingenjörer beställt av teknik- och managementkonsultbolaget AFRY.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum