Avtalskrav för reallöneökningar och konkurrenskraft
Sveriges Ingenjörer, IF Metall och Unionen har i dag överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen.
– Ingenjörerna har det tekniska kunnande och nytänkande som krävs för att företagen ska utvecklas och öka sin konkurrenskraft. Detta viktiga bidrag till företagen och samhället ska synas både på lönen och i löneutvecklingen, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Gemensamma avtalskrav
Löner:
Förbundens gemensamma krav är löneökningar på 4,2 procent. Det är en långsiktigt hållbar löneökningstakt som leder till fortsatta reallöneökningar samtidigt som den beaktar industrins konkurrenskraft, inflationsmålet och sysselsättningen.
Avsättning till arbetstidsförkortning/deltidspension:
Förbunden kräver avsättningar till systemen för tid till tidbank respektive deltidspension.
Övertidskompensation för deltidsanställda:
Deltidsanställd ska ersättas med övertidskompensation på motsvarande nivå som heltidsanställd för allt arbete som sker utöver den gällande ordinarie dagliga arbetstiden för deltidsanställningen.
Krav på förskottssemester:
För att säkerställa rätten till betald huvudsemester ska det finnas en rätt till förskottssemester.
Förbundsspecifika krav
Utöver de gemensamma avtalskraven har förbunden även förbundsspecifika krav på teknikavtalets område. Några exempel:
Sveriges Ingenjörer:
Ett löneökningsutrymme om 4,2 procent skapas i enlighet med Sveriges Ingenjörers löneavtal den 1 april 2025.
Sveriges Ingenjörer kräver också att ytterligare tid tillförs till tidbanken, som medlemmarna kan ta ut som arbetstidsförkortning.
Det tar för lång tid att få rätt till full föräldralön vilket skapar inlåsningseffekter och begränsar rörligheten. Därför yrkar Sveriges Ingenjörer att kvalifikationstiden för föräldralön i relation till anställningstid ska tas bort och kräver föräldralön från första dagen på jobbet.
Tidsplan:
Efter helgerna inleds avtalsförhandlingarna. Målet är att träffa avtal senast 31 mars 2025.
Mer information om avtalskraven finns på förbundens respektive hemsidor: ifmetall.se, unionen.se, sverigesingenjorer.se
Presskontakter:
Sveriges Ingenjörer: Mattias Bengtsson, 073-801 66 73
IF Metall: Jesper Pettersson, 072-058 37 30
Unionen: Johanna Green, 072-469 05 91/ pressjour 08-504 151 00
Nyckelord
Bilder
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Danska företag gör att lönerna ökar mest för ingenjörer i Skåne17.12.2024 06:37:00 CET | Pressmeddelande
En ny regional analys visar att det är i Skåne som ingenjörslönerna ökar mest. Danska företags höga lönenivåer pressar skånska arbetsgivare att erbjuda mer konkurrenskraftiga villkor. Även i Dalarna och Västerbotten har löneutvecklingen varit bättre jämfört med övriga Sverige tack vare stark lokal efterfrågan från expansiva företag som rekryterat i stor skala. Lönenivåerna i Stockholm är dock fortsatt högst i landet.
Positivt att regeringen matchar privat satsning på forskning och utveckling13.12.2024 09:07:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer ser positivt på att regeringen i den nya forskningspropositionen fokuserar på teknisk forskning som ska svara mot de stora utmaningar som Sverige står inför: osäkert geopolitiskt läge, en snabb teknikutveckling och en ökad global konkurrens.
Lägre lön gör att unga inte söker de ingenjörsutbildningar Sverige behöver8.12.2024 10:37:00 CET | Pressmeddelande
Sverige riskerar 2040 att sakna 11 000 ingenjörer inom energi-, elektro- och datateknik och teknisk fysik. Men unga studenter söker i stället ingenjörsinriktningar som industriell ekonomi och organisation, där nettolönen fem år efter examen är 6 000 kronor högre i månaden. Det visar en ny analys från Sveriges Ingenjörer. En stor brist på ingenjörer ger negativa effekter på både arbetsmarknaden och samhällsekonomin i stort.
Gör det lättare för föräldrar att byta jobb3.12.2024 07:54:24 CET | Pressmeddelande
Barnafödandet är nere på rekordlåga nivåer och föräldraskap och familjebildande borde underlättas, inte tvärtom. Att inte få föräldralön under sin föräldraledighet bromsar rörligheten på arbetsmarknaden samtidigt som det blir en ekonomisk smäll för individen. Att helt avskaffa kvalifikationstiden för att få föräldralön är den viktigaste slutsatsen i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer och ett av fackförbundets krav i avtalsrörelsen.
EU:s ställning hotas av brister inom STEM-ämnena visar ny nordisk ingenjörsrapport2.12.2024 12:00:00 CET | Pressmeddelande
Kompetens inom STEM-ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik spelar en avgörande roll för att stärka Europas konkurrenskraft. Men EU brister i kompetens inom STEM-ämnena, vilket påverkar Europas globala ställning, och kräver omedelbara politiska åtgärder. Det visar den nordiska organisationen för ingenjörer, ANE, i en detaljerad analys som presenteras i dag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum