Sveriges Ingenjörer

Gör det lättare för föräldrar att byta jobb

Dela

Barnafödandet är nere på rekordlåga nivåer och föräldraskap och familjebildande borde underlättas, inte tvärtom. Att inte få föräldralön under sin föräldraledighet bromsar rörligheten på arbetsmarknaden samtidigt som det blir en ekonomisk smäll för individen. Att helt avskaffa kvalifikationstiden för att få föräldralön är den viktigaste slutsatsen i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer och ett av fackförbundets krav i avtalsrörelsen.

En kvinna i ljusblå kavaj står med armarna i kors framför ljusa gardiner.
Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörers förbundsordförande. Foto: Sveriges Ingenjörer.

Kvalifikationstiderna för att få full föräldralön kan vara upp till tre år på arbetsplatser inom privat sektor. Det leder till kraftigt sänkta inkomster för medarbetare som nyligen bytt jobb, eftersom den högsta ersättningen för föräldrapenning från Försäkringskassan uppgår till omkring 36 000 kronor i månaden.

För dem som inte kvalificerar sig för föräldralön väntar ett stort inkomstbortfall under föräldraledigheten. Allt detta tillsammans leder till en inlåsningseffekt på arbetsmarknaden, där det blir svårare att byta jobb.

– Ingen borde behöva välja mellan ekonomisk trygghet och karriärutveckling när de börjar fundera på att bli föräldrar, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer.

Rapporten innehåller räkneexempel som visar hur mycket en anställd kan gå miste om ekonomiskt när den inte kvalificerar sig för föräldralön. Inkomstbortfallet beror på personens lönenivå, men för somliga kan det handla om uppemot 10 000 kronor per månad före skatt.

– Att slopa kvalifikationstiderna för föräldralön är inte bara rättvist, det är bra företagande. Att skapa tryggare villkor för anställda som planerar att bilda familj hjälper företag att attrahera och behålla kompetens, säger Ulrika Lindstrand.

I rapporten återfinns även intervjuer med ingenjörer, som pekar på att kvalifikationstider påverkar deras beslut att byta jobb och att arbetsgivare som erbjuder föräldralön från dag ett på jobbet blir mer attraktiva.

Olika kvalifikationstid för föräldralön på arbetsmarknaden

I statlig sektor finns rätten till föräldralön från dag ett på jobbet. Inom kommunal och regional sektor sker det efter sex månader på jobbet. Inom privat sektor, där fyra av fem yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörers arbetar, är kvalifikationstiderna längre.

Ett typiskt exempel är inom kollektivavtalet med Teknikarbetsgivarna, där många ingenjörer ingår. Teknikavtalets villkor är att man ska ha jobbat ett år för att få rätt till två månaders föräldralön och två år för att få rätt till sex månaders föräldralön.

Det finns också avtal där kvalifikationstiden för att få full ersättning är så lång som 36 månader, till exempel inom tjänstemannaavtalet med Innovations- och kemiindustrierna (IKEM).

Fakta om föräldralön

  • Föräldralön innebär ekonomisk utfyllnad från en arbetsgivare under en viss tid under föräldraledigheten.
  • Förutsättningen är att det finns kollektivavtal på en arbetsplats.
  • Föräldralön är ersättning utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan.
  • Föräldralön kan uppgå till 90 procent av den faktiska lönen, beroende på avtal.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En kvinna i ljusblå kavaj står med armarna i kors framför ljusa gardiner.
Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörers förbundsordförande.
Foto: Sveriges Ingenjörer.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Danska företag gör att lönerna ökar mest för ingenjörer i Skåne17.12.2024 06:37:00 CET | Pressmeddelande

En ny regional analys visar att det är i Skåne som ingenjörslönerna ökar mest. Danska företags höga lönenivåer pressar skånska arbetsgivare att erbjuda mer konkurrenskraftiga villkor. Även i Dalarna och Västerbotten har löneutvecklingen varit bättre jämfört med övriga Sverige tack vare stark lokal efterfrågan från expansiva företag som rekryterat i stor skala. Lönenivåerna i Stockholm är dock fortsatt högst i landet.

Lägre lön gör att unga inte söker de ingenjörsutbildningar Sverige behöver8.12.2024 10:37:00 CET | Pressmeddelande

Sverige riskerar 2040 att sakna 11 000 ingenjörer inom energi-, elektro- och datateknik och teknisk fysik. Men unga studenter söker i stället ingenjörsinriktningar som industriell ekonomi och organisation, där nettolönen fem år efter examen är 6 000 kronor högre i månaden. Det visar en ny analys från Sveriges Ingenjörer. En stor brist på ingenjörer ger negativa effekter på både arbetsmarknaden och samhällsekonomin i stort.

EU:s ställning hotas av brister inom STEM-ämnena visar ny nordisk ingenjörsrapport2.12.2024 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Kompetens inom STEM-ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik spelar en avgörande roll för att stärka Europas konkurrenskraft. Men EU brister i kompetens inom STEM-ämnena, vilket påverkar Europas globala ställning, och kräver omedelbara politiska åtgärder. Det visar den nordiska organisationen för ingenjörer, ANE, i en detaljerad analys som presenteras i dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye