Gör det lättare för föräldrar att byta jobb
Barnafödandet är nere på rekordlåga nivåer och föräldraskap och familjebildande borde underlättas, inte tvärtom. Att inte få föräldralön under sin föräldraledighet bromsar rörligheten på arbetsmarknaden samtidigt som det blir en ekonomisk smäll för individen. Att helt avskaffa kvalifikationstiden för att få föräldralön är den viktigaste slutsatsen i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer och ett av fackförbundets krav i avtalsrörelsen.
Kvalifikationstiderna för att få full föräldralön kan vara upp till tre år på arbetsplatser inom privat sektor. Det leder till kraftigt sänkta inkomster för medarbetare som nyligen bytt jobb, eftersom den högsta ersättningen för föräldrapenning från Försäkringskassan uppgår till omkring 36 000 kronor i månaden.
För dem som inte kvalificerar sig för föräldralön väntar ett stort inkomstbortfall under föräldraledigheten. Allt detta tillsammans leder till en inlåsningseffekt på arbetsmarknaden, där det blir svårare att byta jobb.
– Ingen borde behöva välja mellan ekonomisk trygghet och karriärutveckling när de börjar fundera på att bli föräldrar, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer.
Rapporten innehåller räkneexempel som visar hur mycket en anställd kan gå miste om ekonomiskt när den inte kvalificerar sig för föräldralön. Inkomstbortfallet beror på personens lönenivå, men för somliga kan det handla om uppemot 10 000 kronor per månad före skatt.
– Att slopa kvalifikationstiderna för föräldralön är inte bara rättvist, det är bra företagande. Att skapa tryggare villkor för anställda som planerar att bilda familj hjälper företag att attrahera och behålla kompetens, säger Ulrika Lindstrand.
I rapporten återfinns även intervjuer med ingenjörer, som pekar på att kvalifikationstider påverkar deras beslut att byta jobb och att arbetsgivare som erbjuder föräldralön från dag ett på jobbet blir mer attraktiva.
Olika kvalifikationstid för föräldralön på arbetsmarknaden
I statlig sektor finns rätten till föräldralön från dag ett på jobbet. Inom kommunal och regional sektor sker det efter sex månader på jobbet. Inom privat sektor, där fyra av fem yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörers arbetar, är kvalifikationstiderna längre.
Ett typiskt exempel är inom kollektivavtalet med Teknikarbetsgivarna, där många ingenjörer ingår. Teknikavtalets villkor är att man ska ha jobbat ett år för att få rätt till två månaders föräldralön och två år för att få rätt till sex månaders föräldralön.
Det finns också avtal där kvalifikationstiden för att få full ersättning är så lång som 36 månader, till exempel inom tjänstemannaavtalet med Innovations- och kemiindustrierna (IKEM).
Fakta om föräldralön
- Föräldralön innebär ekonomisk utfyllnad från en arbetsgivare under en viss tid under föräldraledigheten.
- Förutsättningen är att det finns kollektivavtal på en arbetsplats.
- Föräldralön är ersättning utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan.
- Föräldralön kan uppgå till 90 procent av den faktiska lönen, beroende på avtal.
Nyckelord
Kontakter
Mattias BengtssonPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Bilder
Dokument
Länkar
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Kortare arbetstid i konsultbranschen fackligt krav för ingenjörer16.1.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu startar avtalsrörelsen för 10 000 ingenjörer inom konsultbranschen. Sveriges Ingenjörer kräver gentemot Innovationsföretagen Almega en avsättning till förkortad arbetstid, att kvalifikationstiden för föräldralön tas bort, förtydligande att den som förhandlat bort sin övertid har rätt till restidsersättning och att lönerna ökar med minst 4,2 procent.
Kortare arbetstid fackligt krav för ingenjörer inom IT och telekom14.1.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu startar avtalsrörelsen även för 22 000 ingenjörer inom tjänstesektorn. Först ut gentemot arbetsgivarna TechSverige inom IT och telekom kräver Sveriges Ingenjörer avsättning till arbetstidsförkortning, borttagen kvalifikationstid för föräldralöneutfyllnad och en löneökning på minst 4,2 procent.
Sveriges Ingenjörer fortsätter att växa i snabb takt9.1.2025 07:37:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 ökade Sveriges Ingenjörer med 5 540 medlemmar jämfört med året innan. Det gör Sveriges Ingenjörer till ett av de Sacoförbund som ökade mest. Framförallt var medlemsökningen av yrkesverksamma ingenjörer rekordhög. Också fler studenter stannade kvar som medlemmar hela studietiden.
Sjunkande arbetslöshet signalerar stabilisering på arbetsmarknaden27.12.2024 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Trots en generell ökning av arbetslösheten i Sverige går ingenjörerna mot strömmen. Medan den totala arbetslösheten i Sverige har stigit under det senaste året visar en färsk halvårsanalys och medlemsundersökning att arbetslösheten bland ingenjörer är fortsatt låg och till och med har sjunkit något under de senaste månaderna. Detta väcker förhoppningar om en konjunkturvändning.
TechSverige, Sveriges Ingenjörer och Unionen i nytt samarbetsavtal20.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 19 december undertecknade bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen ett samarbetsavtal som ska främja en internationellt konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige. Avtalet markerar en viktig milstolpe för branschen och stärker parternas gemensamma ambition att skapa en hållbar och innovativ utveckling för företag och medarbetare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum