Sveriges Ingenjörer

Positivt att regeringen matchar privat satsning på forskning och utveckling

Dela

Sveriges Ingenjörer ser positivt på att regeringen i den nya forskningspropositionen fokuserar på teknisk forskning som ska svara mot de stora utmaningar som Sverige står inför: osäkert geopolitiskt läge, en snabb teknikutveckling och en ökad global konkurrens.

En kvinna i rosa kavaj står och ler.
Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörers förbundsordförande. Foto: Sveriges Ingenjörer

Den forsknings- och innovationspolitiska propositionen som regeringen presenterat vill anslå ytterligare 6,5 miljarder kronor fram till 2028. Nya tekniska lösningar är nödvändiga för att vi ska kunna hantera de stora samhällsutmaningarna kring klimat, energiförsörjning och hälsa har Sveriges Ingenjörer fastslagit i fackförbundets universitets- och högskolepolitiska program.

– Det är mycket bra att satsningen på det regeringen kallar excellenskluster för banbrytande teknik så tydligt prioriterar teknikområden där Sverige både kan och måste vara ledande, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

– Näringslivet står för nära tre fjärdedelar av Sveriges totala satsningar på forskning och utveckling. Därför är det oerhört viktigt att staten bättre matchar privat finansiering och därmed gör Sverige mer attraktivt för industriella samarbeten och investeringar, säger Ulrika Lindstrand.

Sveriges Ingenjörer ser det också som positivt att regeringen tänker längs hela kedjan från forskning, via innovation till affärsverksamhet och kommersialisering. Det förutsätter dock att särskilt lovande forskningsresultat kan verifieras genom test- och demonstrationsverksamhet och en väl fungerande samverkan mellan akademi, näringsliv och industriforskningsinstitut.

– Att Vetenskapsrådet och Vinnova ska samordna sina satsningar på excellensklustren och att de involverar de främsta forskarna från olika lärosäten bidrar till ökad kraftsamling. Men Sverige behöver också ett samlat grepp över teknikpolitiken där vi återkommande ser över vilka områden som ska prioriteras forskningsmässigt, säger Ulrika Lindstrand, förbudsordförande Sveriges Ingenjörer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En kvinna i rosa kavaj står och ler.
Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörers förbundsordförande.
Foto: Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Länkar

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Danska företag gör att lönerna ökar mest för ingenjörer i Skåne17.12.2024 06:37:00 CET | Pressmeddelande

En ny regional analys visar att det är i Skåne som ingenjörslönerna ökar mest. Danska företags höga lönenivåer pressar skånska arbetsgivare att erbjuda mer konkurrenskraftiga villkor. Även i Dalarna och Västerbotten har löneutvecklingen varit bättre jämfört med övriga Sverige tack vare stark lokal efterfrågan från expansiva företag som rekryterat i stor skala. Lönenivåerna i Stockholm är dock fortsatt högst i landet.

Lägre lön gör att unga inte söker de ingenjörsutbildningar Sverige behöver8.12.2024 10:37:00 CET | Pressmeddelande

Sverige riskerar 2040 att sakna 11 000 ingenjörer inom energi-, elektro- och datateknik och teknisk fysik. Men unga studenter söker i stället ingenjörsinriktningar som industriell ekonomi och organisation, där nettolönen fem år efter examen är 6 000 kronor högre i månaden. Det visar en ny analys från Sveriges Ingenjörer. En stor brist på ingenjörer ger negativa effekter på både arbetsmarknaden och samhällsekonomin i stort.

Gör det lättare för föräldrar att byta jobb3.12.2024 07:54:24 CET | Pressmeddelande

Barnafödandet är nere på rekordlåga nivåer och föräldraskap och familjebildande borde underlättas, inte tvärtom. Att inte få föräldralön under sin föräldraledighet bromsar rörligheten på arbetsmarknaden samtidigt som det blir en ekonomisk smäll för individen. Att helt avskaffa kvalifikationstiden för att få föräldralön är den viktigaste slutsatsen i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer och ett av fackförbundets krav i avtalsrörelsen.

EU:s ställning hotas av brister inom STEM-ämnena visar ny nordisk ingenjörsrapport2.12.2024 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Kompetens inom STEM-ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik spelar en avgörande roll för att stärka Europas konkurrenskraft. Men EU brister i kompetens inom STEM-ämnena, vilket påverkar Europas globala ställning, och kräver omedelbara politiska åtgärder. Det visar den nordiska organisationen för ingenjörer, ANE, i en detaljerad analys som presenteras i dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye