Positivt med stärkt samordning för gröna investeringar
I dag presenterade regeringen en ny modell för tillståndsgivning, som ska stärka samordningen inom gröna investeringar. Initiativet är mycket välkommet, och något som Sveriges Ingenjörer har efterfrågat.
Gröna investeringar är motorn i klimatomställningen. De leder till innovationer och företagsetableringar som skapar arbetstillfällen och tillväxt, samtidigt som samhället blir mer hållbart.
Sveriges Ingenjörer gav Sweco i uppdrag att undersöka hur Sverige står sig i den internationella konkurrensen om gröna investeringar. I den rankning som presenterades i januari framgick det att Sverige hamnade på en femte plats bland 15 jämförda konkurrentländer. En av Sveriges svagheter var tillståndsgivning för ny energi. När den genomsnittliga tillståndstiden för ny landbaserad vindkraft jämfördes mellan länderna var Sverige klart sämst i klassen. Flera av våra konkurrentländer har mer samordnade system för tillståndsgivning än Sverige.
Det är därför regeringens initiativ om en ny modell för tillståndsgivning välkomnas. Med upprättandet av ett nytt accelerationskontor för gröna investeringar ska det bli tydligare för företag var de vänder sig när de ansöker om tillstånd. Detta kan snabba på och förenkla processen.
Även om det är för tidigt att utvärdera resultaten av denna nya modell ser Sveriges Ingenjörer mycket positivt till initiativet:
– Gröna investeringar är nyckeln för såväl klimatomställningen som Sveriges välstånd. Vi har länge efterfrågat stärkt samordning för tillståndsgivningen. Nu visar regeringen att man har den ambitionen och det är mycket välkommet, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer.
Nyckelord
Kontakter
Mattias BengtssonPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Bilder
Länkar
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
TechSverige, Sveriges Ingenjörer och Unionen i nytt samarbetsavtal20.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 19 december undertecknade bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen ett samarbetsavtal som ska främja en internationellt konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige. Avtalet markerar en viktig milstolpe för branschen och stärker parternas gemensamma ambition att skapa en hållbar och innovativ utveckling för företag och medarbetare.
Avtalskrav för reallöneökningar och konkurrenskraft19.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer, IF Metall och Unionen har i dag överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen.
Danska företag gör att lönerna ökar mest för ingenjörer i Skåne17.12.2024 06:37:00 CET | Pressmeddelande
En ny regional analys visar att det är i Skåne som ingenjörslönerna ökar mest. Danska företags höga lönenivåer pressar skånska arbetsgivare att erbjuda mer konkurrenskraftiga villkor. Även i Dalarna och Västerbotten har löneutvecklingen varit bättre jämfört med övriga Sverige tack vare stark lokal efterfrågan från expansiva företag som rekryterat i stor skala. Lönenivåerna i Stockholm är dock fortsatt högst i landet.
Positivt att regeringen matchar privat satsning på forskning och utveckling13.12.2024 09:07:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer ser positivt på att regeringen i den nya forskningspropositionen fokuserar på teknisk forskning som ska svara mot de stora utmaningar som Sverige står inför: osäkert geopolitiskt läge, en snabb teknikutveckling och en ökad global konkurrens.
Lägre lön gör att unga inte söker de ingenjörsutbildningar Sverige behöver8.12.2024 10:37:00 CET | Pressmeddelande
Sverige riskerar 2040 att sakna 11 000 ingenjörer inom energi-, elektro- och datateknik och teknisk fysik. Men unga studenter söker i stället ingenjörsinriktningar som industriell ekonomi och organisation, där nettolönen fem år efter examen är 6 000 kronor högre i månaden. Det visar en ny analys från Sveriges Ingenjörer. En stor brist på ingenjörer ger negativa effekter på både arbetsmarknaden och samhällsekonomin i stort.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum