Sveriges Ingenjörer

Ingenjörslönerna inom basindustrin släpar efter höglönebranscherna i storstäderna

Dela

Löneläget i den svenska basindustrin ligger under genomsnittet medan ingenjörslönerna toppar inom bank-, finans- och försäkringsbranschen. Det visar årets branschstatistik från Sveriges Ingenjörer, där medlemmar redovisat sin lön. Högre löner krävs för att attrahera nödvändig kompetens, säger förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

– Valet av bransch har stor betydelse för lönenivån för ingenjörer. I topp återfinns bank-, finans- och försäkringsbranschen där löneläget ligger cirka 30 procent över löneläget för ingenjörer verksamma inom vattenförsörjning, avloppsrening, avfallshantering som ligger i botten. Detta när vi tagit hänsyn till utbildningsnivå, ålder, befattning och övertidsersättning, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

–  Jämfört med förra året har det relativa löneläget försämrats i fastighetssektorn och till viss del i byggbranschen. Det är en förväntad utveckling då ränteläget har slagit hårt på lönsamheten i dessa branscher, säger Johan Kreicbergs.

Branschanalysen visar också att lönenivåerna inom skogs- och stålindustrin ligger mer än 20 procent under lönenivån inom finansbranschen.

Lågt i tillverkningsindustrin

– Lönemässigt ligger tillverkningsindustrin i det lägre spannet. Det relativa löneläget är oroväckande lågt inom skogsindustrin samt stål- och metallindustrin, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

– Den svenska basindustrin står inför en omfattande klimatomställning och arbetslösheten bland ingenjörer är generellt låg. Även sett till åldersfördelningen så står dessa branscher inför ett generationsskifte. Om inte löneläget förbättras kan det bli svårt för den tunga basindustrin att attrahera den kompetens som behövs, säger Ulrika Lindstrand.

Högst i Stockholmsregionen

Sveriges Ingenjörers löneenkät för 2023 besvarades av 78 700 yrkesverksamma medlemmar i landet. Uppgifterna om bransch avser medlemmar inom den privata sektorn och uppvisar stora strukturella skillnader mellan de olika branscherna. De branscher som lönemässigt ligger i toppen är i mycket högre grad belägna i storstadsregionerna och då främst i Stockholmsregionen. Branscherna som lönemässigt ligger längre ned är mer spridda ute i övriga landet.

– Lönenivåerna i storstäderna påverkas av att det finns fler arbetsgivare att välja bland för ingenjörerna, vilket gör att de får lättare att byta jobb. Med en ökad rörlighet och konkurrens om ingenjörerna pressas lönerna upp. Vi har i tidigare analyser sett att de högsta individuella löneökningarna finns just bland dem som bytt jobb, säger Johan Kreicbergs.

Stora variationer i genomsnittslönerna

I de nedladdningsbara diagrammen längst ned redovisas de ovägda genomsnittslönerna för civil- och högskoleingenjörerna i respektive bransch. Variationen här är ännu större än i det relativa löneläget. Förklaringen finns i stora skillnader i utbildningsnivå, åldersstruktur, befattningsnivå samt i vilken utsträckning särskild övertidsersättning utgår.

Om statistiken

  • Statistiken i rapporten baseras på Sveriges Ingenjörers lönestatistik för 2023.
  • Enkäten besvarades av 78 700 yrkesverksamma medlemmar i Sverige.
  • Uppgiften om bransch avser endast medlemmar inom den privata sektorn.
  • I rapporten redovisas bland annat så kallade relativa lönelägen. I denna beräkning tas hänsyn till eventuella skillnader i utbildningsnivå, åldersstruktur, befattningsnivå samt särskild övertidsersättning. Om lönenivån i en bransch är exakt densamma som inom privat sektor totalt, kommer det relativa löneläget att ha värdet 100. Ett lägre relativt löneläge betyder att branschen har ett lägre löneläge än privat sektor som helhet, ett högre relativt löneläge betyder att branschen har ett högre löneläge.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Medellön för civilingenjörer 2023 uppdelat per bransch.
Medellön för civilingenjörer 2023 uppdelat per bransch.
Grafik: Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild
Alt-text: Stapeldiagram som visar medellönen för högskoleingenjörer 2023 uppdelat per bransch. Branscher inom företagstjänster, bank och finans samt konsultverksamhet har de högsta lönerna. Branscher inom bygg och anläggning, offentlig verksamhet och teknik låg på den lägsta nivån. Källa: Sveriges Ingenjörers löneenkät 2023.
Medellön för högskoleingenjörer 2023 uppdelat per bransch.
Grafik: Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild
En kvinna i rosa kavaj står och ler.
Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer, förbundsordförande.
Foto: Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild
Alt text: En man i ljus kavaj och glasögon står framför ett fönster med ljusa gardiner.
Johan Kreicbergs, Sveriges Ingenjörer, samhällspolitisk chef.
Foto: Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Lägre lön gör att unga inte söker de ingenjörsutbildningar Sverige behöver8.12.2024 10:37:00 CET | Pressmeddelande

Sverige riskerar 2040 att sakna 11 000 ingenjörer inom energi-, elektro- och datateknik och teknisk fysik. Men unga studenter söker i stället ingenjörsinriktningar som industriell ekonomi och organisation, där nettolönen fem år efter examen är 6 000 kronor högre i månaden. Det visar en ny analys från Sveriges Ingenjörer. En stor brist på ingenjörer ger negativa effekter på både arbetsmarknaden och samhällsekonomin i stort.

Gör det lättare för föräldrar att byta jobb3.12.2024 07:54:24 CET | Pressmeddelande

Barnafödandet är nere på rekordlåga nivåer och föräldraskap och familjebildande borde underlättas, inte tvärtom. Att inte få föräldralön under sin föräldraledighet bromsar rörligheten på arbetsmarknaden samtidigt som det blir en ekonomisk smäll för individen. Att helt avskaffa kvalifikationstiden för att få föräldralön är den viktigaste slutsatsen i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer och ett av fackförbundets krav i avtalsrörelsen.

EU:s ställning hotas av brister inom STEM-ämnena visar ny nordisk ingenjörsrapport2.12.2024 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Kompetens inom STEM-ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik spelar en avgörande roll för att stärka Europas konkurrenskraft. Men EU brister i kompetens inom STEM-ämnena, vilket påverkar Europas globala ställning, och kräver omedelbara politiska åtgärder. Det visar den nordiska organisationen för ingenjörer, ANE, i en detaljerad analys som presenteras i dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye