Uppsala kommun

Cyklister prioriteras i Uppsala

Dela

Inom Uppsala stad finns i dag omkring 45 mil cykelvägar. Under året kommer några av dessa rustas upp och några nya kommer att byggas. Det handlar bland annat om en led mellan Flogsta och Starbo, en ny snabbcykelled och signalprioritering för cyklister i trafikljus.

I sommar kommer byggandet av en gång- och cykelväg mellan Flogsta och Starbo att påbörjas. Den kommer att gå utmed den södra sidan av väg 55 mellan Flogstavägen och Starbovägen och kommer ge cyklister en snabbare och säkrare väg mellan stadsdelarna.

– Uppsala växer och därför behöver vi också bygga ut cykelvägnätet för att fler ska välja cykeln. Det handlar dels om att bygga ett ännu mer finmaskigt cykelvägnät, men också om en standardhöjning av de redan befintliga cykelvägarna. Till exempel genom ny asfalt och bredare utrymmen för såväl fotgängare som cyklister, säger Rickard Malmström (MP) ordförande för Gatu- och samhällsmiljönämnden

Under året påbörjas också byggandet av en ny cykelbana utmed Hedenbergsvägen för att på så sätt få separat cykelbana hela vägen mellan centrala Uppsala via Flogsta och fram till väg 72 mot Vänge. I samma veva kommer ytterligare en anslutning mellan Flogsta och Starbo att skapas genom att göra den stig som idag finns mellan Flogsta (Flogstavägen) och Kvarnbo mer lättframkomlig. Målsättningen är att sträckan ska underhållas även vintertid. Arbetet planeras vara klart under 2021.

– Säkerhet och framkomlighet är fokus både när vi bygger nya cykelvägar och förbättrar de befintliga. Det handlar även om åtgärder som sandupptagning och lövsopning. Och inte minst om snöröjning under vinterhalvåret, säger Daniel Fritz, trafikplanerare på Uppsala kommun.

Ytterligare arbeten under 2020 och 2021:

  • Färdigställande av sträckan som går längs järnvägen mellan gång- och cykelbron över Råbyvägen och Gamla Uppsalagatan. I arbetet ingår bland annat att installera trafiksignaler med automatisk cykeldetektering i korsningen Vattholmavägen-Gamla Uppsalagatan. De fungerar på samma sätt som trafiksignaler för bilar så att cyklister inte behöver stanna och trycka på knappen för att få grönt ljus. Trafikljusen prioriterar även cyklister.
  • Cykelvägen mellan Torkelsgatan och Gränbystaden byggs om till snabbcykelled. Det innebär bland annat att utrymmena för både cyklister och fotgängare breddas och att vägen rätas ut.

Under perioden 2020–2023 planeras byggnation av cirka fem kilometer nya cykelvägar per år och ungefär tio kilometer per år kommer rustas upp. Läs mer och se karta över vilka nya och förbättrade cykelvägar som är på gång

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum