Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Dags att fatta beslut om smittsäkra lopp

Dela
Riksidrottsförbundet har idag skickat en skrivelse om behovet av smittsäkra lopp och tävlingar utomhus i den fria naturen till socialminister Lena Hallengren för att tydliggöra behovet av lösningar. Dagens trubbiga regelverk gör det omöjligt för idrottsrörelsen att planera aktiviteter och evenemang som ger motivation, lust och mål att träna genom pandemin.
Foto: Daniel Eriksson, BIldbyrån
Foto: Daniel Eriksson, BIldbyrån

Det har på snart ett år, sedan pandemins början, fortfarande inte hittats en reglering för att möjliggöra smittsäkra lopp och tävlingar på stora ytor som på vatten, väg, snö och i skogen.

– Jag förväntar mig att den remiss som regeringen lovat att skicka under februari innehåller färdiga förslag på hur både förordning och föreskrifter ska justeras för att möjliggöra dessa lopp och tävlingar. Den är helt nödvändig då våra lopp har en planeringstid på upp till ett halvår, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Sedan Vårracet, en mindre tävling i Blekinge med cirka 500 deltagare, ställdes in i mitten av mars 2020, har tusentals orienteringstävlingar av samma storlek gått om intet på grund av pandemin. Dessutom samlade bara Friidrottsförbundets många olika motionslopp under 2019 över en halv miljon startande. Majoriteten av de loppen var över 10 kilometer och fungerar som en morot som gör att många håller i sin träning regelbundet och över tid.

– Regeringen och Folkhälsomyndigheten har på snart ett år inte hittat en reglering som gör det möjligt att fortsatt bidra till en stärkt folkhälsa med minimal risk för smittspridning trots att de själva lyft att restriktionerna inte kommit till för att stoppa just dessa lopp och tävlingar. Dessa tävlingar och lopp är snarare mer smittsäkra då planering och organisering är än mer genomtänkt än vid träning eller icke organiserat motionerande, säger Björn Eriksson.

Dessutom är tävlingen en avgörande motivationsfaktor för många att träna regelbundet i många månader för att nå målet exempelvis i ett maratonlopp.

– Vi behöver tillsammans hjälpas åt genom pandemin – både genom att följa beslut och rekommendationer och bidra till minskad smittspridning men också att rätta till de trubbiga verktyg som slår fel och mot aktiviteter som främjar välmående och behövs för att upprätthålla hälsa över tid. Självklart ska aktiviteterna, arrangemangen genomföras smittsäkert och anpassat utifrån rådande läge och smittnivå, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Daniel Eriksson, BIldbyrån
Foto: Daniel Eriksson, BIldbyrån
Ladda ned bild

Dokument

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna



Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye