Uppsala kommun

Dags att nominera till årets pedagogiska priser

Dela

Uppsala kommun delar varje år ut pedagogiska priser till engagerade och inspirerande pedagoger och skolledare, som utvecklar lärandet och skapar en trygg lärmiljö för barn och elever i kommunala eller fristående förskolor och skolor samt vuxenutbildning. Årets nomineringsperiod inleds 10 maj och pågår till 30 september.

Pedagogiska priset har fem mottagare. Kommunen delar ut pris till en lärare i förskolan, grund- respektive gymnasieskolan, till en skolledare i någon av nämnda skolformer och till en lärare eller ett arbetslag inom vuxenutbildningen. I urvalet ingår även särskolor och fritidshem. Det är kollegor, elever och vårdnadshavare som kan nominera till priset från 10 maj till 30 september.

- Våra förskollärare och lärare i Uppsala gör ett fantastiskt arbete. Det gångna året har inneburit en stor utmaning och betydelsen av en trygg och utvecklande lärmiljö har varit viktigare än någonsin. Priset ger elever, föräldrar och kollegor möjlighet att lyfta fram framstående insatser, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden.

- Lärarna på vuxenutbildningen gör sitt yttersta för eleverna och det har de fortsatt att göra även under pandemin. De har antagit utmaningarna som dykt upp och levererat god undervisning trots det tuffa läget. Jag är stolt över deras insats och hoppas att eleverna nu tar chansen att visa sin uppskattning genom att nominera en eller flera lärare till pedagogiska priset, säger Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden.

Kriterier för nominering
Pedagogerna i för-, grund- och gymnasieskola bedöms utifrån fyra kriterier

  • Väcka nyfikenhet och engager
  • Skapa en trygg miljö för lärande
  • Utmana och ge självförtroende
  • Förmåga att bidra till att skolan utvecklas

Det pedagogiska ledarskapspriset bedöms utifrån tre kriterier

  • Arbetsprocess
  • Målbild och medarbetarskap med kvalitet
  • Utveckling och måluppfyllelse i fokus

Det pedagogiska priset inom vuxenutbildning bedöms utifrån kriterierna

  • Läraren eller arbetslaget har arbetat för att skapa förutsättningar för elevers lärande och/eller har bidragit till skolutveckling

– Att med engagemang höja elevernas kunskapsnivå under rådande omständigheter har ställt särskilt höga krav på våra pedagoger och skolledare. Jag ser därför fram emot många nomineringar i år, säger Susana Olsson Casas, utbildningsdirektör.

Förra årets pedagogiska priser gick till Cajsa Canholm, förskollärare, Nina Martinell, grundskollärare, Maria Reutfors Åhman, gymnasielärare, Maria Erlandsson, rektor förskola och Antoine Moubarak, lärare vuxenutbildning.

Nomineringarna granskas under oktober och november, därefter utser en jury de fem vinnarna. De presenteras vid kommunfullmäktiges möte i december. Det finns mer information om priset, kriterier och tidigare vinnare på Uppsala kommuns hemsida. Där finns också webbformulär för nominering.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum