Håll Sverige Rent

Dags att rädda kusterna från skräp – sex nordiska länder i gemensam aktion

Dela

Idag startar Sveriges största aktion mot marin nedskräpning: Kusträddarna. Aktionen leds av Håll Sverige Rent och avslutas den 5 maj då sex nordiska länder ordnar en gemensam kusträddardag. Plastskräp i våra hav är ett av vår tids värsta miljöproblem och plast som hamnar i marin miljö börjar nu jämföras med PCB och DDT.

– Den växande miljökatastrofen med plastskräp i havet är något som många svenskar upplever som ett stort problem. Vi hoppas nu att så många som möjligt vill vara med och plocka skräp på stränderna under våren, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Det vanligaste skräpet i havet består av plast och det mesta av plastskräpet kommer från land. Nedskräpningen av havet har växt till ett av vår tids värsta miljöproblem, och det krävs en rad åtgärder för att stoppa nedskräpningen. Forskare har börjat jämföra problematiken med plast i haven med andra långlivade organiska miljögifter som PCB och DDT.

Kusträddarna har som mål att locka många deltagare att plocka skräp och sprida budskapet att vi måste sluta skräpa ner. Plast som hamnar i havet försvinner inte, utan sönderdelas till mindre och mindre bitar som stannar kvar i haven i hundratals, kanske tusentals år.

– Vi måste alla hjälpas åt att stoppa skräpet. Genom att gå ut en dag eller några timmar och plocka skräp gör du en insats både för en renare strand och genom att skicka en signal till omvärlden att vi måste agera kraftfullt, säger Johanna Ragnartz.

På den Nordiska kusträddardagen den 5 maj arrangerar Håll Sverige Rents systerorganisationer i sex andra länder en gemensam aktion mot skräpet. Det är Hold Norge Rent, Hold Danmark Rent, Håll Skärgården Ren (Finland), Landvernd (Island), Ålands Natur & Miljö samt CSR på Grönland.

För mer information:

Eva Blidberg, områdesansvarig marina frågor på Håll Sverige Rent, telefon 072-551 64 71

Petra Holgersson, PR-ansvarig Håll Sverige Rent, telefon 072-565 44 05

FAKTA

- Plast som hamnar i naturen försvinner inte inom en rimlig tid – den sönderdelas till mindre och mindre bitar för att så småningom bli till mikroplast

- Det mesta av skräpet i havet kommer från land och mycket av skräpet består av plastförpackningar

- Sedan 1950-talet har vi tillverkat 8,3 miljarder ton plast. 40 procent av plastproduktionen används till förpackningar

Kusträddarna är en aktion som pågår under april och avslutas med en gemensam Nordisk kusträddardag lördagen den 5 maj.

Här kan deltagare anmäla sig till aktionen: https://www.facebook.com/events/745049302360840/

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum