Håll Sverige Rent

Hela Sverige plockar skräp i samband med World Cleanup Day

Dela

Den 21 september, i samband med den internationella FN-dagen World Cleanup Day, samlas hela Sverige från norr till söder, gammal som ung, för att plocka skräp tillsammans. Förra året var vi 157 000 deltagare som tillsammans plockade 275 000 kg skräp. 
–I år satsar vi på att bli ännu fler! Så häng med och gör något stort - plocka lite skräp, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Redan nu är tiotusentals skräphjältar runt om i landet anmälda. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann
Redan nu är tiotusentals skräphjältar runt om i landet anmälda. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann

Den 21 september arrangerar Håll Sverige Rent för sjunde året i rad Hela Sverige plockar skräp, dagen då människor i hela Sverige samlas för att plocka skräp. Anmälan är öppen och redan nu är drygt 56 600 personer med! 

–Nedskräpning är ett stort problem i våra städer, naturområden och hav. Det spelar ingen roll var det slängs. Skräp på land blir skräp i havet och skräp i staden drabbar också naturen och djuren. När vi gemensamt går ut och plockar skräp stärker vi normen om att nedskräpning aldrig är okej, samtidigt som vi gör vår omgivning lite renare och trevligare, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Under de tre senaste åren har närmre en halv miljon svenskar deltagit i kampanjen och tillsammans har vi plockat 1 102 000 kg skräp. Det motsvarar ungefär vikten av 220 elefanter. 

TOPPLISTA - kommuner som just nu har flest anmälda deltagare i förhållande till antal invånare

  1. Hedemora, 1 189 deltagare vilket motsvarar 7,75 % av antalet invånare i kommunen
  2. Håbo, 705 deltagare vilket motsvarar 3,07 % av antalet invånare i kommunen
  3. Laxå, 166 deltagare vilket motsvarar 3,02 % av antalet invånare i kommunen
  4. Ånge, 240 deltagare vilket motsvarar 2,63 % av antalet invånare i kommunen
  5. Lycksele, 320 deltagare vilket motsvarar 2,62 % av antalet invånare i kommunen

TOPPLISTA - kommuner med flest antal anmälda deltagare

  1. Stockholm, 6 755 deltagare
  2. Göteborg, 2 435 deltagare
  3. Örebro, 1 860 deltagare
  4. Malmö, 1 722 deltagare
  5. Haninge, 1 497 deltagare
  6. Uppsala, 1 456 deltagare
  7. Linköping,1 306 deltagare
  8. Norrköping, 1 194 deltagare
  9. Hedemora, 1 189 deltagare
  10. Nacka, 1 146 deltagare

HÄR KAN DU SE HUR MÅNGA ANMÄLDA DET FINNS I VARJE LÄN OCH KOMMUN - KLICKA HÄR

Så kan allmänheten delta 

Gå in på hsr.se/hela-sverige-plockar-skrap för att läsa mer och anmäla dig. 

Stora skräpplockarevent kommer att ordnas på flera orter, bland annat i Stockholm, Malmö, Jönköping och Norrköping. Du kan också skapa egna event eller hitta andras på hsr.se/hitta-event

Ambassadörer för kampanjen 2024 är rockbandet Smash Into Pieces samt programledaren och skådespelaren Clara Henry. 

Mer om World Cleanup Day  

De senaste sex åren har initiativet World Cleanup Day engagerat 1,13 procent av världens befolkning (91 miljoner människor från 211 länder) i skräpplockning. Tillsammans har vi plockat 543 704 ton skräp. World Cleanup Day är en internationell FN-dag som äger rum den 20 september varje år, och i Sverige drivs initiativet av Håll Sverige Rent genom kampanjen Hela Sverige plockar skräp där vi går ut tillsammans den tredje lördagen i september.  

__________________________________________

Miljontals slängda skräp varje vecka  

90 % av skräpet i Sverige är engångsprodukter. Det visar den nationella mätning som Håll Sverige Rent genomförde i stadskärnor och parker under sommaren 2023 på uppdrag av Naturvårdsverket.  

Plasten är det skräp som sticker ut då det utgör 66 % av skräpet och är absolut vanligast. Den vanligaste kategorin inom plast är fimpar följt av mjuk plast från exempelvis godis, glass och snacks eller plastbestruket papper till hamburgare och wraps.  

För att förstå hur mycket skräp som slängs i stadskärnor och parker har vi räknat om det till ett fiktivt exempel.  

Så många skräp passerar du på väg till jobbet  

Tänk dig att du har 1 kilometer till jobbet och att du går den sträckan längs med en trottoar eller gångbana som är cirka 2 meter bred. Längs den sträckan skulle du baserat på resultaten från den nationella mätningen passera nästan 1000 (973) skräpföremål, alltså ungefär ett skräpföremål per meter.   

Vilket typ av skräp skulle du se då? Jo, du skulle du passera 466 fimpar, 170 snusprillor, 84 godispapper eller andra mjuka omslag av plast, 14 lösa korkar eller kapsyler, 8 sugrör, 7 engångsmatlådor och lock till dessa, 3 engångsmuggar och lock till dessa, 2 plastpåsar, 2 pantburkar och 2 våtservetter. Av de nästan 1000 skräp du passerar skulle över 600 av dem vara engångsplastprodukter.  

Läs mer om skräpet i Skräprapporten 2024.

null
På väg till jobbet passerar du nästan 1000 skräpföremål, det mesta är plast. Bild: Håll Sverige Rent

Nyckelord

Kontakter

Bilder

På väg till jobbet passerar du nästan 1000 skräpföremål, det mesta är plast. Bild: Håll Sverige Rent
På väg till jobbet passerar du nästan 1000 skräpföremål, det mesta är plast. Bild: Håll Sverige Rent
Ladda ned bild
Redan nu är tiotusentals skräphjältar runt om i landet anmälda. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann
Redan nu är tiotusentals skräphjältar runt om i landet anmälda. Foto: Håll Sverige Rent / Emma Grann
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Kräftfiske utan skräp – så gör du21.8.2024 11:10:00 CEST | Pressmeddelande

Nu är det högsäsong för kräftfiske i stora delar av landet. Under kommande veckor flockas människor för att fånga kräftor i sjöar och vattendrag. Men med fler fritidsfiskare ute ökar också risken för att fiskeredskap blir till skräp som ligger kvar länge i vattnet och fortsätter fiska utan att någonsin plockas upp. –Därför är det viktigt att alla som fiskar har koll på vad som gäller, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Svenskarna oenade kring beslutet om indragen plastpåseskatt8.8.2024 09:20:00 CEST | Pressmeddelande

Om mindre än tre månader försvinner skatten på plastpåsar och svenskarna kan då vänta sig att spara några kronor vid köp av en plastpåse. Men åsikterna om den indragna skatten är splittrade och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra tidigare i år.

Uppmaning till sommarens skärgårdsbesökare – ta med era tomglas tillbaka till fastlandet3.7.2024 09:35:00 CEST | Pressmeddelande

Nu ska skräpet på skärgårdsöarna kring Bohuskusten minska. I sommar satsar Västkuststiftelsen, Håll Sverige Rent, Turistrådet Västsverige och Bohusläns kommuner på bättre källsortering av framför allt tomglas i gästhamnar längs västkusten. –Det handlar om att få fler skärgårdsbesökare att stuva undan tomma glasflaskor och annat skräp i båten och återvinna det i närmaste gästhamn, inte lämna kvar på öarna, säger Anna Ehn, sakkunnig för område natur på Håll Sverige Rent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye