Dags för Miljövänliga veckan: Här anordnas lokala aktiviteter
– Det känns härligt att det har blivit dags för Miljövänliga veckan igen. Ekologiskt har en viktig roll att spela för att minska naturkrisen och öka Sveriges självförsörjningsgrad. Med fokus på ekofrukost hoppas vi att fler kommer att starta dagen ekologiskt och att livsmedelsbutiker ser över sitt utbud, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Enligt en Sifo-undersökning beställd av Naturskyddsföreningen tycker sex av tio svenskar att en större andel av Sveriges jordbruk bör vara ekologiskt. Men nu väntas tvärtom arealen mark som brukas ekologiskt att minska i Sverige eftersom försäljningen av vissa ekologiska produkter backar.
Samtidigt har prisskillnaderna minskat mellan vissa ekologiska och icke-ekologiska livsmedel.
– Ekojordbruket är mindre beroende av importerade insatsvaror och är därför inte lika utsatt för omvärldshändelser. Därav bidrar eko till ökad möjlighet till självförsörjning, vilket är ett viktigt skäl för att stötta ekologisk odling. Ekologisk mjölk, yoghurt, ost, bröd och frukt till frukost gör också stor skillnad för miljön och den biologiska mångfalden. Det är otroligt viktigt att vi konsumenter stöttar ekobönderna, säger Karin Lexén.
Miljövänliga veckan har sedan 1990 anordnats under vecka 40. Kampanjen startar redan på lördag den 1 oktober och pågår till och med söndag den 9 oktober.
Miljövänliga veckan har även stor global spridning. Fler än 50 organisationer i cirka 30 länder över hela världen går samman under namnet “Green Action Week”.
– Det är oerhört inspirerande när flera organisationer går samman globalt och arbetar för en mer hållbar värld. Efter Naturskyddsföreningens tidigare kampanj “Byt till eko” ökade försäljningen av ekologiska produkter med 39 procent. Om vi skulle nå den effekten i fler länder vore det så klart väldigt framgångsrikt och dessutom välkommet för ekobönderna och naturen, säger Karin Lexén.
Fakta om ekologiskt
- Ekojordbruket bidrar till 30 procent fler arter kring gården och 50 procent fler humlor och bin. De bidrar i sin tur till att pollinera 30 procent av all mat vi äter. Vi har alltså pollinatörer som humlor och bin att tacka för var tredje tugga mat.
- Eko har bättre kvalitetskontroll, vilket bland annat minimerar andelen felmärkt kött. Djuren får också bättre livsvillkor.
- Ekojordbruket använder sig inte av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket gör det mindre beroende av importerade insatsmedel som inte sällan kommer från ett krigförande Ryssland.
Mer information
Smått och gott om kampanjen Miljövänliga veckan hittar du här.
Här anordnas lokala aktiviteter
Flera av Naturskyddsföreningens lokala kretsar kommer att genomföra minst en aktivitet under Miljövänliga veckan 2022. Många aktiviteter anordnas redan i helgen, 1–2 oktober. Aktiviteterna kan till exempel vara studiebesök på ekogårdar, undersökningar där de lokala livsmedelsbutikernas ekoutbud granskas och gemensamma ekofrukostar.
Journalister är mer än välkomna att delta på aktiviteterna. Hör av dig direkt din lokala krets eller till christopher.engberg.dahl@naturskyddsforeningen.se för mer information.
Dessa kretsar har anmält att de kommer genomföra minst en aktivitet:
Alvesta
Arjeplog
Bjäre
Borlänge
Borås
Danderyd
Degerforskretsen
Eksjö
Emmaboda
Emådalen
Eskilstuna
Falbygden
Falun
Flen
Gotland
Gävle
Göteborg
Hallsberg
Halmstad
Handbörds (Kalmar län, Högsbo kommun)
Hjobygden
Höör
Järfälla
Jönköping
Kalmar
Karlshamn
Katrineholm
Kristianstad och Bromölla
Kumla
Kungälv
Köping
Landskrona
Lerum
Ludvika
Mariestad
Mark
Mora
Mölndal
Norberg
Norrköping
Nyköping
Nynäshamn
Olofström
Robertsfors
Ronneby
Sandviken
Skogsdal
Småland Öland Studiefrämjandet
Stockholm
Sundsvall
Svenljunga
Sävsjö
Söderhamn
Södra Halland
Tierp
Torsås
Tranås
Trosa
Tyresö
Uddevalla
Uppsala
Vaggeryd
Vansbro
Vara
Varberg
Vänersborg
Värnamo
Västerbergslagen
Västerås
Västra Härjedalen
Växjö
Örebro
Örnsköldsvik
Kontakter
Christopher Engberg DahlPressekreterare
Tel:076-8198060christopher.engberg.dahl@naturskyddsforeningen.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken18.11.2024 15:53:07 CET | Pressmeddelande
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
COP29: Dödläge i halvtid på klimattoppmötet18.11.2024 09:39:06 CET | Pressmeddelande
Efter en veckas klimatförhandlingar i Baku råder stora oenigheter om vilka länder som ska betala för klimatomställningen, och hur mycket. – I mötets viktigaste fråga om klimatfinansiering är det just nu låst, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte – men några ljusglimtar gläder2.11.2024 15:50:43 CET | Pressmeddelande
Det är en stor besvikelse att FN:s naturtoppmöte i Colombia inte kunde tas i hamn, menar Naturskyddsföreningen. Arbetet med att stoppa och vända förlusterna av biologisk mångfald går redan alldeles för långsamt. Men flera viktiga beslut hade hunnit klubbas innan mötet avbröts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum