Konkurrensverket

Dalarna och Gotland upphandlade ambulansflyg felaktigt

Dela

Landstinget Dalarna och Region Gotland krävs på böter/upphandlingsskadeavgift för att ha gjort otillåtna direktupphandlingar av ambulansflyget. Upphandlingarna annonserades inte enligt upphandlingsreglerna, menar Konkurrensverket.

Landstinget Dalarna och Region Gotland stod utan avtal för ambulansflyg 2017. Ett nationellt samarbete om att tillgodose behovet av ambulanstransporter med flygplan hade dragit ut på tiden och Gotland och Dalarna hade inte sett till att lösa behovet genom en annonserad upphandling i väntan på en gemensam lösning. De direktupphandlade då tjänster för omkring 3,16 respektive 5,2 miljoner kronor. I båda fallen överskreds beloppsgränsen för när direktupphandling kan vara tillåtet.

Behovet av tjänsterna har inte uppkommit plötsligt, och några andra förmildrande omständigheter har Konkurrensverket heller inte sett i samband med sin utredning.

– Otillåten direktupphandling utan annonsering är en lagöverträdelse vi ser allvarligt på. Att hamna i ett avtalslöst tillstånd är aldrig bra, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

– När upphandlande myndigheter samarbetar för att upphandla gemensamt har varje upphandlande myndighet fortfarande ett eget ansvar att se till att upphandlingslagstiftningen följs. Varje upphandlande myndighet ansvarar för att se till att ha ett korrekt upphandlat avtal i väntan på att samarbetet kan tillgodose detta.

Konkurrensverket vänder sig nu till förvaltningsdomstolarna i Falun och Stockholm och kräver att  landstinget Dalarna ska betala 375 000 kronor, och att Region Gotland ska betala 230 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Sophia Anderberg, processråd, tfn 08-700 15 63

Kontakter

Länkar

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Nynäshamn har gjort otillåten direktupphandling av byggentreprenad23.6.2020 16:02:43 CESTPressmeddelande

När Nynäshamns kommun lät bygga om en fastighet till gruppbostad var det fråga om en byggentreprenad som skulle ha upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling. Att avtalet ingicks utan föregående annonsering innebar att kommunen gjorde sig skyldig till en otillåten direktupphandling. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att kommunen ska betala 1 500 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Kommunala bolag skyldiga att följa transparenslagen11.6.2020 14:00:00 CESTPressmeddelande

De kommunala bolagen Stockholm Avfall AB och Stockholm Vatten AB kommer från och med räkenskapsåret 2020 upprätta en öppen respektive separat redovisning av sin verksamhet. Det är resultatet av en utredning som Konkurrensverket har genomfört och som visar att bolagen är skyldiga att följa transparenslagen. Syftet är bland annat att det ska vara enklare att kontrollera att bolagen följer EU:s statsstödsregler.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum