Svenska Handbollslandslaget

Damerna avslutar EM-kvalet i Ystad och Helsingborg

Dela

I morgon reser damlandslaget till VM i Spanien – samtidigt står det klart att de avslutande hemmamatcherna i kvalet till EM nästa år kommer att spelas i Ystad den 5 mars och i Helsingborg den 23 april.

Sverige ställs mot Serbien i Ystad och mot Turkiet i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Sverige ställs mot Serbien i Ystad och mot Turkiet i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget

På fredag spelar Sverige VM-premiär mot Uzbekistan i spanska Torrevieja, det tionde raka mästerskapet som Sverige spelar. Förhoppningarna om att den siffran utökas till elva – och därmed per automatik till tolv eftersom som arrangör Sverige är direktkvalificerat till VM 2023  – är stora då Sverige inlett kvalet till EM 2022 på bästa sätt med två raka segrar.

När EM-kvalet fortsätter i mars väntar Serbien på bortaplan 2 eller 3 mars och det står nu klart att returen spelas i Ystad Arena lördagen den 5 mars. Kvalet avslutas sedan i april med bortamatch mot Island den 20 april och hemmamatch i Helsingborg mot Turkiet lördagen den 23 april.

2017 säkrade Sverige VM-biljetten i just Ystad Arena genom att köra över Nordmakedonien – nu finns chansen att säkra biljetten till EM 2022 i samma arena. Om Sverige vinner bortamötet säkras EM-platsen vid seger även på hemmaplan.

– Det var en fantastisk inramning i Ystad den gången, med mycket glädje både på planen och på läktarna och det var också första gången jag fick vara med och fira ett avancemang till ett mästerskap. Tyvärr fick vi inte ha någon publik när vi mötte Polen där i höstas, men jag hoppas att det nu blir samma tryck och stämning som 2017, säger den svenska försvarsgeneralen Anna Lagerquist som i somras utsågs till årets spelare i svensk handboll för andra gången i karriären.

Herrlandslaget laddade i Ystad inför OS – nu är det alltså damlandslagets tur att komma till den handbollstokiga staden.

– Herrhandbollen har alltid varit stark i Ystad, men vi har under flera års tid även satsat oerhört mycket på flick- och damsidan. Vi siktar på att vara en jämställd förening och ambitionen är att såväl våra herrar och damer ska vara med och slåss i den absoluta toppen i svensk handboll. Den 5 mars blir en härlig manifestation för damhandbollen med EM-kvalmatchen och andra aktiviteter i Ystad Arena, säger Andreas Narsell, klubbchef i Ystads IF.

Helsingborg var en av fem svenska värdstäder när damernas EM 2016 arrangerades i Sverige och om två år är det på nytt dags för mästerskapshandboll i Sundets pärla då VM delas mellan Sverige, Danmark och Norge.

– Jag har aldrig spelat med landslaget hemma i Helsingborg, så det skulle förstås vara väldigt speciellt och hur roligt som helst om jag blir uttagen. Förhoppningen är att vi efter matchen kan fira EM-avancemanget, säger Emma Lindqvist som inledde sin handbollskarriär i arrangörsklubben OV Helsingborg.

– Vi är oerhört stolta att vi tillsammans med Helsingborgs Arena får vara med och arrangera VM 2023 och EM-kvalmatchen mot Turkiet i maj blir både ett bra avstamp i vårt arbete och en viktig erfarenhet för vår organisation inför det som komma skall. Att en av nyckelspelarna i landslaget de senaste åren dessutom kommer från vår klubb är extra roligt, säger Mats Engblom, klubbchef i OV Helsingborg.

Biljetterna till EM-kvalmatcherna mot Serbien i Ystad den 5 mars och mot Turkiet i Helsingborg den 23 april släpps till försäljning på Handbollslandslaget.se/biljetter den 10 december.

EM 2022

Datum: 4–20 november 2022

Värdstäder: Ljubljana (Slovenien), Celje (Slovenien), Skopje (Nordmakedonien) och Podgorica (Montenegro)

Antal lag:16

Direktkvalificerade:Norge (regerande mästare), Slovenien, Nordmakedonien, Montenegro (värdnationer)

Kvalformat: Sex grupper á fyra lag, de två bästa i varje grupp går till EM 2022

GRUPP 6 I EM-KVALET

6 oktober: Serbien–Turkiet 36–27

7 oktober: Sverige–Island 30–17

10 oktober: Turkiet–Sverige 23–31, Island–Serbien 23–21

2/3 mars:Serbien–Sverige, Turkiet–Island

5 mars:Sverige–Serbien (spelas i Ystad)

5/6 mars:Island–Turkiet

20 april: Island–Sverige (spelas i Hafnarfjordur)

20/21 april:Turkiet–Serbien

23 april: Sverige–Turkiet (Helsingborg)
24/24 april: Serbien–Island

Tabell efter två omgångar: 
1) Sverige, 4 poäng, +21

2) Serbien, 2 poäng, +7

3) Island, 2 poäng, –11

4) Turkiet, 0 poäng, –17

Nyckelord

Bilder

Sverige ställs mot Serbien i Ystad och mot Turkiet i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Sverige ställs mot Serbien i Ystad och mot Turkiet i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Ladda ned bild

Om

Svenska Handbollslandslaget
Svenska Handbollslandslagethttps://www.handbollslandslaget.se/

 

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 24 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM och såväl herr- som damlandslaget har det senaste decenniet nått minst semifinal i samtliga tre mästerskap. 2022 vann herrlandslaget EM-guld. 

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap och 2023 kommer såväl herrarnas som damernas VM att spelas på svensk mark. 

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum