Svenska Basketbollförbundet

Damlandslagets EM-kvallottning på fredag

Dela

På fredag kl 11:00 lottas damernas EM-kval där 38 nationer ska delas upp i åtta grupper för att spela om 14 platser i Women’s EuroBasket 2023 i Slovenien och Israel. Sverige är i den andra seedningsgruppen.

Sverige genomförde, trots att flera tongivande spelare inte kunde medverka, en väldigt bra EM-turnering och hamnade på åttondeplats. Placeringen innebar att Sverige klättrade på världsrankningen och är även fortsatt i en hög seedningsgrupp när nästa EM-kval ska lottas.

Frida Eldebrink och Kalis Loyd har aviserat att deras landslagskarriär är över och Louice Halvarsson ska få sitt andra barn och spelar därför inte detta år. I övrigt kommer svenskorna med flera starka kort till EM-kvalet.

Vem som efterträder förbundskapten Marco Crespi är ännu inte klart men landslagsledningen har aviserat att det inom kort kommer att presenteras en lösning.

Generalsekreterare Fredrik Joulamo kommenterar seedningen:
- Två bra EM-slutspel i rad har gett oss en historiskt hög ranking, vilket är till vår fördel i denna kvallottning. Vi kommer ha ett lite mindre erfaret lag jämfört med vad vi är vana vid, men vi har höga mål och goda förhoppningar.

Nationerna i seedningsgrupp 2 kommer att lottas mot seedningsgrupperna 3,6 och 7. Alla gruppvinnare och de fyra bästa tvåorna kommer att gå vidare till EM-slutspelet, som spelas i Slovenien och Israel sommaren 2023.

Seed 1: Spanien; Frankrike; Belgien; Serbien; Turkiet
Seed 2: Belarus; Ryssland; Italien; Grekland; Sverige
Seed 3: Montenegro; Storbritannien; Tjeckien; Slovakien; Lettland
Seed 4: Slovenien; Ukraina; Bosnien&Hercegovina; Ungern; Kroatien
Seed 5: Litauen; Polen; Tyskland; Bulgarien; Rumänien
Seed 6: Nederländerna; Israel; Portugal; Luxemburg; Danmark
Seed 7: Schweiz; Irland; Österrike; Estland
Seed 8: Finland; Island; Nordmakedonien; Albanien

Kvalmatcherna kommer att spelas under tre landslagsfönster - 11-14 november 2021, 24-27 november 2022 och 24-27 februari 2023.

Lottningen direktsänds fredagen den 20 augusti kl 11:00 på FIBA:s kanaler och går att se här nedan.

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Livesändning av EM-kvallottningFler videor

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Idag startar rullstolsbasket i Wetterbygden8.9.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Lena Nordquist, Carina Forell och Linda Leidefors utses till Loka Heroes när de nu startar upp rullstolsbasket i Jönköping/Huskvarna. Satsningen är en viktig del i att erbjuda basket för alla, och får stöd av Loka Heroes genom satsningen Ballers on Wheels. Tillsammans med de svenska rullstolsbasketprofilerna, Hillevi Hansson och Louise Forell, syftar initiativet till att aktivera barn och unga i sporten och få igång rullstolsbasket på fler orter i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum