Naturskyddsföreningen

Därför ska du släcka ned på Halloween

Dela
Hur firar du Halloween? För många är det populärt att släcka ned och skapa en kuslig stämning. Att se över belysningen bidrar även till positiva konsekvenser för djuren – inte minst för det klassiska Halloween-djuret fladdermusen. Här är allt du som bor i hus behöver veta för att hjälpa den alltmer hotade arten.

Fladdermusen är ett klassiskt Halloween-djur. Många köper miniatyrer som hängs upp i taket, gardiner och i trädgårdar för att skapa en kuslig stämning. Vissa klär till och med ut sig till en fladdermus, eller Batman. Men de levande fladdermössen ser vi allt mindre av. Av Sveriges 19 olika fladdermusarter är tolvrödlistade.

Ett av de största hoten mot fladdermössen är att de trängs undan av ljus. 

- Fladdermöss gillar inte ljus. Det gör dem passiva i stället för att vara ute och jaga. I värsta fall kan det leda till att de dör av svält. Att hålla utomhusbelysningen tänd endast under några timmar på kvällen kan göra stor skillnad, framförallt om du har en stor trädgård eller bor nära en skog, säger Isak Isaksson, sakkunnig biolog på Naturskyddsföreningen. 

För att hjälpa fladdermössen kan nedsläckning av kyrkor göra stor skillnad. Fladdermöss gillar att hålla till i närheten av kyrkor eller på kyrkors vindsutrymmen. Studier visar att fladdermöss lämnar de kyrkor som installerar fasadbelysning. 

Men även husägare kan alltså göra skillnad genom att släcka ned, och det för med sig många andra fördelar på köpet. 

- Du får en lägre elkostnad och färre myggor på tomten som fladdermöss är duktiga på att jaga. Mindre belysning är också bra för nattfåglar som exempelvis ugglor. Sen blir det så klart en mer genuin Halloween om det är mörkt runtomkring dig och fladdermöss flyger omkring, säger Isak Isaksson. 

Faktaruta – så kan du se över din belysning: 

Undvik utomhusbelysning som innehåller ultraviolett ljus 

Utomhusbelysning som innehåller ultraviolett ljus är allra mest störande för insekter och fåglar. Det kan vara svårt att hitta tillförlitlig information om andelen UV-ljus från en LED-lampa. Välj därför lampor som ger ett varmt vitt ljus. 

Undvik utomhusbelysning intill en mörk skog 

Förfogar du över en tomt som gränsar till ett naturområde, där det råder naturligt mörker under natten, bör du vara särskilt noga med att inte använda utomhusbelysning i onödan. 

Timer och rörelsedetektor 

Genom att använda timer och rörelsedetektor kan du se till att belysningen bara är tänd när du verkligen behöver den.  

Låg ljusstyrka 

Ett enkelt råd är att använda så svag belysning som möjligt. 

Undvik uppåtriktat ljus 

Med modern belysning finns goda möjligheter att skärma av ljuset och rikta det, så att det bara lyser upp sådant som man verkligen vill belysa. Uppåtriktat ljus är särskilt skadligt för djuren.  

Undvik ljus som reflekteras mot en konstgjord yta 

Ljus som reflekteras mot väggar, billack, asfalt eller liknande kan lura insekter som lägger sina ägg i vatten. Undvik därför belysning som reflekteras mot olika slags artificiella ytor då många djur misstar det för reflekterade vatten. 

Utomhusbelysning särskilt skadligt på sommaren 

Under vintern går livet på sparlåga. Flyttfåglar flyttar till varmare trakter och vissa däggdjur, som fladdermöss, går i dvala. Fladdermössens aktivitet styrs dock av vädret - om det är milt ute kan de vara aktiva på senhösten eller tidig vår, men det varierar mellan arterna.  

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Uttalande från Naturskyddsföreningens rikskonferens: Stoppa gruvan vid Norra Kärr5.5.2024 15:42:38 CEST | Pressmeddelande

Gruvplanerna strax öster om Vättern har återigen blivit aktuella. Det är bolaget Greenna Mineral (tidigare Tasman Metals) som vill starta en stor gruva för att utvinna de sällsynta jordartsmetaller som finns där. Men platsen, Norra Kärr, är den sämsta tänkbara för en gruva, utifrån hänsyn till såväl dricksvatten som miljö och människor. Planerna har tidigare underkänts av Högsta Förvaltningsdomstolen, men har nu fått förnyad aktualitet genom EU:s nya förordning om kritiska råvaror, som innebär att vissa gruvprojekt kan få en gräddfil genom miljöprövningen. Under den planerade gruvbrytningen kommer vatten från gruvan ledas genom känsliga vattensystem där den biologiska mångfalden riskerar att skadas. En del av vattnet från gruvan kan också hamna i Vättern, där en förorening skulle få oåterkalleliga konsekvenser. Vättern är idag dricksvattentäkt för cirka 300 000 människor och en viktig miljö för otaliga arter. I framtiden kan efterfrågan på Vätterns vatten komma att öka ännu mer. Vi bef

Ny rapport: Stora skillnader i klimat- och miljöpolitik inför EU-valet2.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det råder stora skillnader mellan de svenska partiernas inställning i klimat- och miljöpolitiska frågor inför EU-valet. Det visar Naturskyddsföreningens enkät, där partierna fått ta ställning till tjugo miljöpolitiska förslag. Enkäten visar också att endast tre av åtta partier vill minska EU:s klimatutsläpp till nära noll till 2040 och att en majoritet av partierna svarar nej till att ha kvar nuvarande artskydd i EU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye