Dramaten

De livrädda – ett drama om minnen av en flykt

Dela
De livrädda av systrarna Marall och Talajeh Nasiri är inspirerad av deras egen barndom och erfarenhet av flykt. I rollerna som systrarna syns Bianca Cruzeiro och Gloria Tapia. Dramatenpremiär på Tornrummet den 10 februari.
Marall och Talajeh Nasiri. Foto: Klara G.
Marall och Talajeh Nasiri. Foto: Klara G.

De livrädda är ett drastiskt, humoristiskt och skrämmande drama för elever i mellanstadiet. Det är en berättelse om syskonskap – om att vara äldst och yngst. Om två systrar som inte kan somna för att de är rädda för mörkret, för att göra bort sig och för diktatorn.

De livrädda är en produktion från Unga Dramaten i samarbete med Riksteatern där den hade urpremiär 2021. Pjäsen är nyligen översatt till tyska.

Talajeh Nasiri är dramatiker och dramaturg och har bl.a. skrivit pjäserna Allt du önskar på Unga Klara och Änglaspel på Folkteatern i Gävleborg.

Marall Nasiri är skådespelare och har på Dramaten senast spelat i Arne Lygres Tid för glädje. För att uppmärksamma kvinnors situation i Iran initierade Marall Kvinna, liv, frihet – en kväll på Dramatens stora scen med läsning av samtida iranska texter, panelsamtal och sång. Marall är även aktuell i filmen Motståndaren, i regi av Milad Alami, som visas på Berlin Film Festival i februari och som får svensk biopremiär den 31 mars. De livrädda är Maralls regidebut.

Bianca Cruzeiro är skådespelare och har varit verksam på bl.a. Uppsala Stadsteater, Unga Klara och Folkteatern i Göteborg. Hon har synts i filmer som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Försvunna människor. 2020 fick hon med Guldbagge för bästa kvinnliga biroll för sin roll som Isagel i filmen Aniara.

Gloria Tapia är skådespelare och har bl.a. medverkat i Malin Lagerlöfs Älskad saknad på Uppsala stadsteater och Mammorna av Alexandra Pascalidou på Riksteatern. Hon har också skrivit sketcher för humorprogrammet Morgonsoffan i SVT.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Marall och Talajeh Nasiri. Foto: Klara G.
Marall och Talajeh Nasiri. Foto: Klara G.
Ladda ned bild
Marall och Talajeh Nasiri. Foto: Anna Huerta.
Marall och Talajeh Nasiri. Foto: Anna Huerta.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Frankas monster – en vild och gotisk teaterlek för lågstadiet3.4.2024 08:53:56 CEST | Pressmeddelande

Frankas monster är en kittlande och lekfull föreställning löst baserad på Mary Shelleys Frankenstein från 1816. I centrum står nioåriga Frank, som förlorat sin mamma och som försöker ta kontroll över sin livssituation. – Det kommer bli galet, surrealistiskt och absurt, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten som också regisserar. Urpremiär på Lejonkulan den 19 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye